Topbanner V1

Sätt säkerheten först

Krokusar, snödroppar och ljusare kvällar. Nu när våren och sommaren är på ingång är det läge att byta ut vinterdäcken till sommardäck på din Hyundai. På utsidan kan däcken se väldigt lika ut men det är stor skillnad på deras konstruktion. Här förklarar vi varför man inte ska slarva med hjulskiftet och vilka nackdelar du kan drabbas av.
Rätt däck för rätt årstid

Rätt däck för rätt årstid

Under tidsperioden 16 april - 30 september är det förbjudet att använda dubbdäck i Sverige om det inte är eller förväntas bli vinterväglag. Det är inte olagligt att köra med dubbfria vinterdäck, eller så kallade åretruntdäck, under sommaren: men det är i regel en dålig idé.

En vinterjacka är tillverkad för att fungera som allra bäst när det är kallt ute och detsamma gäller för vinterdäck. De är konstruerade för att ge dig optimalt grepp i minusgrader på snöiga vägar med sitt djupare greppmönster och mjukare gummiblandning. Egenskaper som inte alls passar torra, varma sommarvägar. Sommardäck är å andra sidan mer elastiska och gjorda för att prestera som bäst när det är över fem plusgrader ute.

Vad händer om jag kör med vinterdäck på sommaren?

Fortsätter du att köra med dubbfria vinterdäck även under sommarhalvåret kan det innebära att du utsätter både dig själv och dina medtrafikanter för fara. De vanligaste nackdelarna som du kan råka ut för om du inte byter till sommardäck är:
Upp till 20% längre bromssträcka

Upp till 20% längre bromssträcka

VTI, Väg- och Transportforskningsinstitutet, har utfört bromstester på sommar- och vinterdäck vid sommarväglag. Bromssträckan för nya dubbfria vinterdäck av nordisk typ visade sig vara mellan 15 och 20 procent längre på torr och våt asfalt jämfört med nya sommardäck.

Källa: https://vti.diva-portal.org/smash/get/diva2:799982/FULLTEXT02.pdf

Snabbare slitage

Snabbare slitage

Vinterdäck är som sagt gjorda för kallt väglag med snö och is. I sommarvärmen slits vinterdäcken snabbare och slitaget kan också bli ojämnt. Detta gör i sin tur att däcket vibrerar under körning vilket kan skada hjulupphängningen.

Ökad bränsleförbrukning

Ökad bränsleförbrukning

På varma vägar ökar rullmotståndet hos ett vinterdäck eftersom den mjukare gummiblandningen gör att däcket ändrar form. Detta leder till ökad bränsleförbrukning och därmed även större koldioxidutsläpp.

Förvaringen är a och o

Förvaringen är a och o

Däck som inte används ska alltid förvaras i torrt, svalt och mörkt. Hemma kan du förvara dem i våra praktiska hjulpåsar eller så checkar du in dem på däckhotell hos din lokala Hyundai-återförsäljare.

Kontakta din närmaste återförsäljare för mer information eller boka tid för ditt hjulskifte redan nu.