Ioniq 5 Opladning Topbanner

Vad kostar det att ladda en elbil?

Att köra på el är oftast billigare än konventionella drivmedel som bensin eller diesel. Exakt hur mycket det kostar att ladda en elbil beror på en rad olika faktorer, men sättet du väljer att ladda på har riktigt stor inverkan på den slutgiltiga prislappen.
Billigare i drift

Billigare i drift

Elektricitet är i regel billigare än bensin och diesel. Även de mest bränsleeffektiva konventionella bilarna har svårt att mäta sig med el- och hybridbilar när det gäller den totala bränsleekonomin. Dessutom kan du själv påverka kostnaderna genom att t.ex.  ladda bilen den tid på dygnet då det är som billigast enligt ditt elavtal. Nedan kan du läsa mer om prisskillnaderna mellan hemmaladdning och offentlig laddning.

Kostnad att ladda hemma

För att räkna ut kostnaden för en full uppladdning hemma kan du multiplicera elpriset per kilowattimme med elbilens batteristorlek. Elpriset kan variera beroende på säsong samt var du bor och vilket elbolag du har, men vi utgår från ett snittpris på 1,50 kr/kWh. Att ladda vår populära elbil KONA Electric med 64 kWh-batteri skulle därmed kosta: 1,50 x 64 = 96 kr.
Opladning Hjemme

Att ladda en elbil hemma via en laddbox är i regel det mest kostnadseffektiva sättet. Dels på grund av att du kan ansöka om ekonomiskt bidrag för installationen, dels för att du kan schemalägga laddningen under natten, då elpriserna är lägre. En laddbox kostar omkring 8-15 000 kr och via Skatteverket kan du ansöka om ett bidrag som täcker hela 50% av kostnaden för laddboxen och installationen.

Standardladdning

En laddbox är också det absolut säkraste sättet att ladda hemma, eftersom den är utrustad med en separat jordfelsbrytare, är skräddarsydd för elbilar och ska installeras av en behörig elfirma. Att koppla in elbilen till ett vanligt eluttag är inte att rekommendera då det inte är konstruerat för att tåla en så pass hög belastning under så lång tid, vilket kan orsaka överhettning och brand.

Kostnad att ladda offentligt

För att få fram ett ungefärligt pris för en full uppladdning på en offentlig laddstation räknar vi med ett snittpris på 6 kr/kWh. Kilowattpriset baseras i regel på faktorer som startavgift, och laddningshastighet. Att ladda KONA Electric med 64 kWh-batteri skulle därmed kosta: 6 x 64 = 384 kr.
Opladning Ude

När du kör en längre sträcka kan du behöver ladda din elbil längs vägen – precis som du kan behöva fylla på en konventionell bil med bensin eller diesel. Vid en offentlig laddstation betalar du oftast per kilowattimme, precis som med en laddbox. Men kostnaden per kWh varierar då ägaren av stationen själv får bestämma priset. En annan betydande kostnadsfaktor är hur snabbt du väljer att ladda, så kallad snabbladdning är ofta dyrare än den lite långsammare standardladdningen.

2 Ha Koll Pa Dina Laddstationer V2

Du kan sänka dina offentliga laddkostnader genom att skaffa vår smidiga laddlösning Charge myHyundai. Då får du tillgång till över 300 000 laddstationer i Sverige och Europa, och kan få upp till 15% rabatt per laddning hos de flesta ledande laddoperatörerna.

Vill du lära dig mer om hur det är att köra en elbil?

I artiklarna nedan får du svar på dina frågor och blir inspirerad att hitta den rätta Hyundai-elbilen för dig.
Allt om livet med en elbil

Allt om livet med en elbil

Här kan du lära känna våra elektriska bilar, hitta svar på vanliga frågor och ta reda på vad det innebär att köra elektriskt.

Läs mer
Vanliga frågor om elektrifierade bilar

Vanliga frågor om elektrifierade bilar

Hur lång tid tar det att ladda batteriet? Vad är räckvidden? Vad är bonus malus? Vilken garanti har batteriet? Hur stora är servicekostnaderna? Vi svarar på de vanligaste elbils-frågorna.

Läs mer
Ta reda på mer om räckvidd

Ta reda på mer om räckvidd

Med en laddad bil är du klar att köra. Men hur långt kan du egentligen köra på en uppladdning? Och vad gör du när det börjar bli dags att ladda? Här reder vi ut begreppen och går på djupet kring räckvidd.

Läs mer
Så klarar elbilen vintern

Så klarar elbilen vintern

Under vintermånaderna får en elbil känna på både kyla, fukt och vägsalt. Att hålla lite extra koll på bilen under den kalla säsongen är en god idé för att undvika onödigt slitage. Vi har samlat 5 bra vintertips för alla elbilsägare.

Läs mer
Kör morgondagens elbil redan idag

Kör morgondagens elbil redan idag

Ny teknologi, smarta idéer och annorlunda lösningar gör att vi på Hyundai kan låta dig köra morgondagens elbilar, redan idag. Vi har ett brett utbud – för vi är övertygade om att framtiden bjuder på massor av laddade körupplevelser. Klicka dig vidare och bli guidad till en elbil som passar dig perfekt!

Till guide till bilval