Så klarar elbilen vintern

Så klarar elbilen vintern

Vintern är här och det betyder att din bil utsätts för kyla, fukt och vägsalt. Därför kan det löna sig att ta hand om bilen lite extra vid denna tid på året. På så vis kan du spara in på reparationsutgifter och det kan även förlänga bilens livslängd. Vi har samlat 5 tips som hjälper dig att köra säkert genom vintern.

 

Ej mindre ström

Ett vanligt missförstånd när det gäller elbilar och räckvidd vintertid är att batterier har mindre ström när det är kallt. Det stämmer inte. Ett nyladdat batteri är precis lika fullt av elektricitet på vintern som på sommaren. Det som händer när det blir kallt är att den invändiga resistensen ökar, och därmed blir det svårare för strömmen att produceras ut. Därför att det ett bra tips att se till att bilen är fullladdad och att batteriet är varmt  när du ska köra hemifrån en kall vintermorgon.

Skillnad på effekt och effektivitet

En annan viktig sak när det gäller elbilar på vintern är skillnaden mellan effekt och effektivitet. Det förstnämnda beskriver hur mycket ström som kan produceras från batteriet, medans det sistnämda säger hur strömmen produceras och används. Exempelvis kan två bilar ha mer eller mindre samma effekt på batteriet, men en enorm skillnad i räckvidd på grund av skillnader i effektiviteten. 

 

5 tips för en bra vinter med elbil

1. Se till att batteriet är varmt

Ett kallt batteri förbrukar mycket ström på att värmas upp och resultatet blir mindre räckvidd. Därför är det smart att ställa in la

 

Et kaldt batteri bruker mye unødvendig strøm på å varme seg opp, og resultatet er mindre rekkevidde. Derfor er det smart å stille inn laderen slik at bilen er fulladet rett før du skal kjøre. Da er batteriet varmt, og du bruker mindre energi på oppvarming av både batteri og kupé. På noen biler, som nye Hyundai IONIQ, kan du starte forvarmingen fra sofakroken eller kontorstolen via en app, også når bilen ikke er tilkoblet strøm.

2. Välj ordentliga däck

Du har kanske inte tänkt på det förut, men rullmotståndet i däcken påverkar energiförbrukningen i din bil betydligt. För en elbil har detta direkt inverkan på räckvidden, så det kan vara värt att prata med din återförsäljare om vilka däck du ska väöka. Dubbdäck har högre rullmotstånd än däck utan dubbar, så det kan vara klokt att välja det sistnämda.

3. Kontrollera lufttrycket i däcken

När temperaturen sjunker sjunker också trycket i däcken, så att kontaktytan mot underlaget blir större. Detta leder till större rullmotstånd som i sin tur leder till ökad energiförbrukning. Kontrollera därför lufttrycket regelbundet och särsilt vid temperatursvängningar.

4. Håll hastigheten

Att bryta mot hastighetsbegränsningen är inte bara olagligt, utan ju högre fart du håller desto mer ökar också luft- och rullmotståndet, som återigen reducerar räckvidden. Därför är det ett god idé att inte trampa för hårt på gasen utan att hålla hastighetsbegränsningen. Då slipper du böter och får längre räckvidd.

 

5. Mjuk körstil

Något av det roligaste med en elbil är den snabba och direkta accelerationen du får när du trycker gasen i botten. Då ska du också vara klar över att detta har en lika snabb och direkt påverkan på energiförbrukningen och räckvidden. Därför rekommenderar vi en mjuk och jämn körstil utan för mycket ryck och tryck. 

Om olyckan är framme

Om olyckan är framme

Om olyckan skulle vara framme är det bra att vara förberedd. Se till att ha en varm filt, en ficklampa, ett rep och en snöskyffel med i bilen. Med en Hyundai har du gratis vägassistans som automatiskt förlängs ett år åt gången när du utför service på en auktoriserad Hyundai-service.