IONIQ5 Vinter Topbanner

Så klarar elbilen vintern

Vintern är på väg. För din bil betyder det några extra utmaningar i form av saker som kyla, fukt och vägsalt. Det är därför klokt att ta hand om bilen lite extra vid denna tid på året. Kör du elbil finns ytterligare några saker att tänka på. Vi har samlat några tips som hjälper dig att köra säkert genom vintern.

Ladda batteriet fullt

Ett vanligt missförstånd när det gäller elbilar och räckvidd vintertid är att batteriet har mindre ström när det är kallt. Det stämmer inte. Ett nyladdat batteri är precis lika fullt av elektricitet på vintern som på sommaren. Det som händer när det blir kallt är att den invändiga resistensen ökar, och därmed blir det svårare för strömmen att produceras ut. Därför är det ett bra tips att se till att bilen är fullladdad och att batteriet är varmt när du ska köra hemifrån en kall vinterdag.

Skillnad på effekt och effektivitet

En annan viktig sak när det gäller elbilar på vintern är skillnaden mellan effekt och effektivitet. Det förstnämnda beskriver hur mycket ström som kan produceras från batteriet, medans det sistnämda säger hur strömmen produceras och används. Exempelvis kan två bilar ha mer eller mindre samma effekt på batteriet, men en enorm skillnad i räckvidd på grund av skillnader i effektiviteten. 

 

Hyundai Vinter Breaker Stor
Hyundai Vinter Breaker Lille

5 tips för en bra vinter med elbil

1. Se till att batteriet är varmt

Ett kallt batteri förbrukar mycket ström på att värmas upp och resultatet blir mindre räckvidd. Därför är det smart att programmera laddningen så att batteriet är fulladdat precis innan du ska köra. Är batteriet redan varmt förbrukas mindre energi på uppvärmning av både batteri och kupé. Är din bil utrustad med BlueLink kan du styra laddningen direkt via appen.

2. Välj ordentliga däck

Du har kanske inte tänkt på det förut, men rullmotståndet i däcken påverkar energiförbrukningen i din bil betydligt. För en elbil har detta direkt inverkan på räckvidden, så det kan vara värt att prata med din återförsäljare om vilka däck du ska välja. Dubbdäck har högre rullmotstånd än däck utan dubbar, så det kan vara klokt att välja det sistnämda om dina körförhållanden tillåter det.

3. Kontrollera lufttrycket i däcken

När temperaturen sjunker sjunker också trycket i däcken, så att kontaktytan mot underlaget blir större. Detta leder till större rullmotstånd som i sin tur leder till ökad energiförbrukning. Kontrollera därför lufttrycket regelbundet och särsilt vid kraftiga temperatursvängningar.

4. Håll hastigheten

Att bryta mot hastighetsbegränsningen är inte bara olagligt, utan ju högre fart du håller desto mer ökar också luft- och rullmotståndet, som återigen reducerar räckvidden. Därför är det ett god idé att inte trampa för hårt på gasen utan att hålla en jämn hastighet inom hastighetsbegränsningen. Du slipper böter och får längre räckvidd.

 

5. Mjuk körstil

Något av det roligaste med en elbil är den snabba och direkta accelerationen du får när du trycker gasen i botten. Däremot bör du vara medveten om att detta har en lika snabb och direkt påverkan på energiförbrukningen och räckvidden. Därför rekommenderar vi en mjuk och jämn körstil utan för mycket kraftig acceleration. 

Boka en hälsokontroll

Boka en hälsokontroll

Vill du ha hjälp att se över din bil kan du boka en hälsokontroll hos din lokala Hyundai serviceverkstad där de går igenom viktiga punkter på din bil. Bland annat kontrolleras däcktryck och mönsterdjup, bromsar och vätskenivåer - så att du alltid kan känna dig trygg i din Hyundai.

Boka verkstadstid
Om olyckan är framme

Om olyckan är framme

Om olyckan skulle vara framme är det bra att vara förberedd. Se till att ha en varm filt, en ficklampa, ett rep och en snöskyffel med i bilen. Med en Hyundai har du gratis vägassistans som automatiskt förlängs ett år åt gången när du utför service på en auktoriserad Hyundai serviceverkstad.

Mer om vägassistans

Vill du ha hjälp?

Din lokala Hyundai-återförsäljare hjälper dig gärna.