Elektrisk körglädje

Elbilar är smidiga, tysta och pigga när du trycker på pedalen. Det är helt enkelt ett nöje att köra dem. De är vanligtvis också något rymligare inuti jämfört med konventionella bilar då det inte behövs någon växellåda och drivaxel som tar upp plats.

Körupplevelse

Elektrisk mobilitet behöver inte vara tråkigt

Tack vare det omedelbara vridmomentet från elmotorn accelererar elbilar snabbt och nästan ljudlöst, vilket ger en väldigt dynamisk körupplevelse. Utan behovet av växlar blir det en jämn, tyst och responsiv upplevelse att köra elbil.

 

Bara för att det inte sitter en sexcylindrig turbomatad bensinmotor under huven betyder det inte att elektrifierade bilar är långsamma. Elbilar ger en jämn och snabb acceleration. När allt kommer omkring är en elbil fortfarande en bil – den stora skillnaden är att du laddar ett batteri istället för att fylla tanken med bränsle.

0-100 km/h

El vs Bensin

Vilken accelererar snabbast från 0 till 100 km/h?
IONIQ 5 vs KONA N

IONIQ 5 vs KONA N

IONIQ 5 (4WD med 77.4 kWh, 325 hk) = 5.1 sek

KONA N (2.0 T-GDI, N DCT, 280 hk) = 5.5 sek

IONIQ 5 vs TUCSON Mildhybrid

IONIQ 5 vs TUCSON Mildhybrid

IONIQ 5 (RWD med 58 kWh, 170 hk) = 8.5 sek

TUCSON (1.6 T-GDI, iMT, 48V Mildhybrid 180 hk) = 9.4 sek

Komfort

Njut av mer utrymme i kupén och mer komfort

Generellt sett har helt elektriska fordon mer utrymme i kupén då många stora delar som behövs i en förbränningsmotor inte behövs. IONIQ 5 är byggd på vår nya elbilsplattform vilket skapar en helt ny upplevelse inne i bilen. Det platta golvet möjliggör att fram- och baksätena kan arrangeras på flera olika sätt för att ge plats åt bättre förvaring, bekväma vilopauser och allt annat du kan tänka dig.

 

Bagageutrymmet i IONIQ 5 rymmer 527 liter och ökar till 1 587 liter när baksätet är helt nedfällt. Därutöver finns en så kallad "frunk" under motorhuven med ännu lite extra utrymme för dina saker, som till exempel laddkabeln. Detta andra bagageutrymme framtill ger upp till 57 liter extra lastutrymme, vilket gör att det totala förvaringsutrymmet i IONIQ 5 uppgår till maximalt 1 644 liter.

Sträck ut dina ben

Sträck ut dina ben

Våra designers och ingenjörer har samarbetat för att optimera kupén i våra elbilar för att maximera utrymmet inuti. Det ger både förare och passagerare gott om benutrymme för ultimat komfort.

Tvåfärgad kupébelysning i IONIQ 6

Tvåfärgad kupébelysning i IONIQ 6

Ställ in belysningen så att den passar ditt humör. Välj mellan 64 färger och sex teman med dubbla färger som utvecklats av färgexperter för en mer känslomässig upplevelse i bilen.

Teknisk bekvämlighet med Bluelink®

Teknisk bekvämlighet med Bluelink®

Med hjälp av Bluelink® är du ständigt uppkopplad mot din bil via din mobiltelefon. En supersmart funktion med en mängd funktioner som underlättar i vardagen och gör körningen till ett rent nöje. Via Bluelink-appen kan du bland annat få tillgång till information om lediga laddstationer, trafikläget, väder, parkering och sevärdheter. Har du en av våra elbilar får du tillgång till ännu fler smarta app-funktioner.

Mer om Bluelink®

Elbil Elektrisk Break Stor 1
Kvinna interiör Hyundai IONIQ 5 pekskärm.

Ljudupplevelse

Tystare kupé för en avkopplande körupplevelse

Även om elbilar är snabba och kraftfulla, gör de inte mycket oväsen tack vare de låga ljudnivåerna från en elmotor jämfört med en förbränningsmotor. Detta resulterar i en lugn och avkopplande körupplevelse.
Hyundai elbilsmotor.

Olika frekvenser – mindre buller

Ljudet från en elmotor och dess växellåda har högre ljudfrekvenser än en konventionell förbränningsmotor. De höga frekvenserna kan blockeras effektivare med hjälp av isolering, så att du kan njuta av en tystare körupplevelse i din elbil.

Hyundai IONIQ 5 elbil på väg.

Däckljud

Buller från vägen och däcken är mycket likt bullernivåerna från en bil med förbränningsmotor. Det finns emellertid specifika däck för elfordon är som är optimerade för mindre rullmotstånd, vilket kan ge ett annorlunda ljud från vibrationerna. På det hela taget är bullernivåerna från elfordon i allmänhet lägre.

Kona Ev Egenskaber Sikkerhed Motorvej Textpicker

Fartvinden är en faktor

Eftersom elbilar är optimerade för maximal räckvidd, har de i regel lägre vindmotstånd än bilar med förbränningsmotor. Ljudet av fartvinden är dock fortfarande det dominerande ljudet vid höga hastigheter. När sidospeglarna i takt med utvecklingen ersätts med kameror, skulle det kunna leda till en minskning av luftmotståndet, och därmed buller, med upp till 7 %.

Oversigt Slide 5

Andra ljud upplevs högre

Eftersom det inte finns någon högljudd motor eller avgasrör, kan lustigt nog andra ljud upplevas som mer framträdande i ett helt eldrivet fordon. Ljudet från vindrutetorkarna eller luftkonditioneringens fläktar kan till exempel upplevas annorlunda.

Tystare gator – elfordon kan bidra till mindre buller

Enligt Världshälsoorganisationen är buller i städer ett av våra stora folkhälsoproblem. Här kan elfordon spela en viktig roll för att minska bullret. Förutom att de inte släpper ut några avgaser under körning är eldrivna fordon också mycket tystare än sina diesel- och bensindrivna motsvarigheter.
Ioniq 6 Performance Breaker Lille

Hastigheter från 0 till 30 km/h

Generellt är elbilar med en konstant låg hastighet cirka 2–5 dB tystare än liknande fordon med förbränningsmotorer. Om elbilen använder varningsljud för fotgängares säkerhet är skillnaden omkring 1 dB mindre.

Hyundai IONIQ 5 elbil och i30 på motorväg.

Hastigheter över 30 km/h

Vid högre hastigheter, från cirka 30 km/h och uppåt, minskar skillnaden i buller mellan elbilar och fordon med förbränningsmotor. Detta beror på att ljudet av fartvinden samt däck- och vägljud överträffar motorljudet vid högre hastigheter.

Kvinna i stadsmiljö.

Ljudreduktion för andra fordonstyper

Den största potentialen för att minska buller i städer finns hos stora fordon som lastbilar, skåpbilar och sopbilar. Elektrifierade fordon av denna typ är avsevärt tystare över hela hastighetsspektrumet i stadstrafiken. Samma sak gäller för motorcyklar och mopeder.

Elbilar saknar högljudda avgasrör

Elbilar saknar högljudda avgasrör

Njut av tystnaden – fler elektrifierade fordon på våra gator betyder att du slipper höra lika många högljudda avgasrör och trasiga ljuddämpare.

För att sammanfatta:

Det är rimligt att säga att elbilar erbjuder en tystare atmosfär i kupén än sina diesel- och bensindrivna motsvarigheter. Och när det gäller den yttre miljön är elbilar tystare i stadsmiljöer vid lägre hastigheter jämfört med bilar med förbränningsmotorer. Eftersom antalet låghastighetsområden i städer ökar kan elbilar bidra till att sänka bullernivåer och koldioxidutsläpp i hastighetsintervallet 0–30 km/h. Tyngre fordon som skåpbilar, lastbilar och bussar med helt elektrisk drivlina är dessutom betydligt tystare över hela hastighetsspektrumet i stadstrafik och har en ännu större potential att minska bullernivåer och avgasutsläpp i städer.

Våra elektrifierade bilar

IONIQ 5 N

IONIQ 5 N

IONIQ 5

IONIQ 5

IONIQ 6

IONIQ 6

KONA Electric

KONA Electric

TUCSON Plug-in Hybrid

TUCSON Plug-in Hybrid

SANTA FE Plug-in Hybrid

SANTA FE Plug-in Hybrid

Vad vill du läsa mer om?

Nästa generations säkerhet

Nästa generations säkerhet

Noll utsläpp under körning

Noll utsläpp under körning