Att ladda en elektrifierad bil hemma

Har du en elektrifierad bil är det absolut bästa och bekvämaste alternativet för laddning att skaffa en laddbox till hemmet. Laddboxar är smartare, snabbare och säkrare än laddning via vanligt eluttag. Med en laddbox kan du tryggt ladda din bil när som helst på dagen eller över natten.

Laddbox

Mer än bara ett uttag

En laddbox laddar din elektrifierade bil betydligt snabbare än ett vanligt eluttag, men funktionaliteten slutar inte där.
Skyddar batteriet

Skyddar batteriet

Till skillnad från ett vanligt uttag, kommunicerar en laddbox kontinuerligt med bilen, för att se till att inget oväntat händer.

Effektivt

Effektivt

Din elektrifierade bil laddas snabbare med en laddbox än via ett vanligt eluttag. En laddbox laddar med en strömstyrka av minst 16 A (ampere), medan ett uttag i regel brukar ge 6-10 A.

Programmerbart

Programmerbart

Du kan välja att ladda din bil på tider när elpriset är lägre, exempelvis sent på natten, genom att schemalägga detta direkt på laddboxen, på bilens infotainmentsystem eller via Bluelink®-appen.

Olika typer av laddning

Väggmonterade laddboxar är vanligast i privata hem, medan fristående laddningssystem är ett bra alternativ när väggmonterad laddbox inte är möjligt eller när mer än en bil ska laddas.
Laddbox I vintermiljö laddar Hyundai TUCSON Plug-in Hybrid.

Väggmonterad laddbox

Väggmonterade laddboxar placeras vanligtvis på garage- eller husväggar. De stöder i regel laddning med upp till 22 kW (beroende på fordonets ombordladdare och din tillgängliga elförsörjning).

Hyundai TUCSON på uppfart med fristående laddstolpe.

Fristående laddning

Fristående laddstolpar för privata hushåll kan placeras i garage, på parkeringsplatser eller i carports. Dessa kan ladda upp till två elektrifierade bilar samtidigt, med upp till 11 kW vardera (beroende på fordonets ombordladdare och på tillgänglig elförsörjning).

Behöver du all kraft du kan få?

Effekten för väggboxar till privata hushåll kan variera mellan 2,3 till 22 kW, beroende på bilen och byggnadens huvudsäkring.


Det är enkel matematik

Stora högspänningsbatterier tar längre tid att ladda fullt. Högre effekt i laddboxen innebär snabbare laddning. När det gäller effekten hos en laddbox kommer följande faktorer att beaktas:

Effekten hos din bils ombordladdare

Kraftfullare ombordladdare kan ta emot högre inflöde av el från laddboxen, vilket förkortar laddningstiden.

Bilens totala batterikapacitet

Stora batterier med högre kapacitet tar längre tid att ladda fullt. Mer effekt från laddboxen innebär snabbare laddning.

Byggnadens strömförsörjning

Den mängd ström som byggnaden kan leverera, kan begränsa den mängd ström som laddboxen kan leverera. Vilket i sin tur begränsar laddningshastigheten. En kvalificerad elektriker vet hur man räknar ut dessa siffror åt dig.

Välj rätt laddbox

Välj rätt laddbox

Våra elbilar kommer med 3-fas ombordladdare med minst 10,5 kW kapacitet. Då passar en laddbox med 11 kW bra. Det kan emellertid vara smart att framtidssäkra genom en laddbox med högre effekt. Glöm då inte att se över storleken på husets huvudsäkring så att den klarar av högre belastning.

Vad kostar det att ladda min elbil hemma?

Vad kostar det att ladda min elbil hemma?

Exakt hur mycket du får betala för en full laddning hemma beror i huvudsak på ditt elavtal. Läs vidare för att ta del av räkneexempel för laddning hemma och offentligt.

Mer information

Laddningstider

Så lång tid tar det att ladda

Laddningstider beror i regel på batteriets storlek, laddningsnivå och effekten på laddboxen eller laddstationen.
Ombordladdare Hyundai IONIQ 5.

IONIQ 5

58 kWh-batteripaket

Att ladda en bil fullt med det mindre batteripaketet med hjälp av en laddbox hemma eller en offentlig AC-laddare tar cirka 4 timmar och 59 minuter.

77,4 kWh-batteripaket

När bilen är ansluten till en laddbox hemma eller en offentlig AC-laddare tar en full laddning cirka 6 timmar och 6 minuter.

Kona Ev Oversigt Fb Linkcard

KONA Electric

48,4 kWh-batteripaket

Att ladda en bil med det mindre batteripaketet med hjälp av en laddbox hemma eller en offentlig AC-laddare med en effekt på 11 kW tar cirka 4 timmar och 55 minuter.

65,4 kWh-batteripaket

När bilen är ansluten till en laddbox hemma eller en offentlig AC-laddare med en effekt på 11 kW tar en full laddning cirka 6 timmar och 25 minuter.

Kablar och kontakter

När du laddar hemma

Du kan ladda din elektrifierade bil hemma på två sätt: Via en laddbox eller vanliga 230 V vägguttag. Dessa levererar helt olika typer av spänning och effekt, och kräver olika kablar. Det rekommenderas emellertid inte att ladda via vägguttaget annat än i krissituationer, då hushållsuttag är inte konstruerade för den typen av belastning vilket kan medföra säkerhetsrisker så som överhettning.
Charging Cable Type 2

Typ 2-kabel

Laddboxar fungerar oftast med 1-fas eller 3-fas växelström (AC). Bilar ansluts med typ 2-kablar. Beroende på laddbox kan kabeln sitta fastkopplad i boxen eller ha kontakter i båda ändarna. Typ 2-kablar stöder oftast en laddningshastighet på upp till 22 kW.

Charging Cable Domestic Socket

Ansluta till vägguttag

Det är möjligt att ladda din elektrifierade Hyundai via ett vanligt vägguttag. Då använder du dig av den medföljande 230 V AC-laddaren. Denna har en vanlig stickkontakt i ena änden och en typ 2-kontakt i andra änden, samt en kontrolldosa som reglerar nivåerna för en säker laddning. Att ladda via vägguttag rekommenderas dock bara i krissituationer. Dels för att det tar väldigt lång tid, då bilens fulla laddningskapacitet inte kan nyttjas, dels för att hushållsuttag inte är konstruerade för den höga belastningen vilket kan leda till överhettning.

Våra elektrifierade bilar

Väljer du en elbil från Hyundai får du njuta av snabb och smidig acceleration, lång elektrisk räckvidd och givetvis noll CO2-utsläpp under körning. Med en plug-in hybrid kan du samtidigt förlita dig på förbränningsmotorn när din elektriska räckvidd tar slut. Alla modeller är dessutom utrustade med banbrytande teknik och avancerade säkerhetsfunktioner.
IONIQ 5 N

IONIQ 5 N

IONIQ 5

IONIQ 5

IONIQ 6

IONIQ 6

KONA Electric

KONA Electric

TUCSON Plug-in Hybrid

TUCSON Plug-in Hybrid

SANTA FE Plug-in Hybrid

SANTA FE Plug-in Hybrid

Vad vill du läsa mer om?

Laddning på väg

Laddning på väg

Tillbaka till uppladdning

Tillbaka till uppladdning