Myter Topbanner

Semestra med elbil

Skjutsa barnen till skolan, handla matvaror och pendla till jobbet. Att köra elbil i vardagen är oftast både enkelt, bekvämt och roligt. Men hur är det att semestra med en elbil? Här kommer fem tips för resan oavsett om du tänker utforska smultronställen på hemmaplan eller bege dig ut på en längre tur.
1. Planera rutten i god tid

1. Planera rutten i god tid

Att åka på bilsemester med en elbil kan kräva lite mer planering än om du kör på bensin eller diesel. Det gäller att planerar din rutt efter var det finns tillgängliga laddstationer så att batteriet inte laddar ur. Utbyggnaden av laddinfrastrukturen i Sverige och Europa är god och ökar ständigt, men ett tips är att planera din rutt inklusive laddstopp i förväg så att du utan problem kan ta dig dit du vill.

2. Få koll på olika laddstationer

2. Få koll på olika laddstationer

Att allt fler vill köra på el har gjort att många elleverantörer nu satsar på att utöka antalet laddstationer längs de svenska vägarna. Det finns två typer av laddstationer: normalladdning med växelström (AC) samt snabbladdning med likström (DC). De två viktigaste aspekterna du behöver ha koll på är i vilket typ av uttag du kan ladda din elbil, samt med vilken effekt. Då kan du enklare avgöra om en laddstation längs vägen passar dina behov och hur länge du behöver stanna för att fylla på batteriet.

Vill du göra jobbet lätt för dig?

Med vår laddlösning Charge myHyundai kan du ladda din elbil på över 500 000 platser i hela Europa – med hjälp av en app eller ett fysiskt kort. I Charge myHyundai-appen kan du dessutom få realtidsuppgifter om lediga laddstationer och aktuella priser samt se din laddhistorik.

Registrera dig här

3. Förena nytta med nöje

3. Förena nytta med nöje

Att snabbladda är förstås det smidigaste sättet att ge din elbil ny energi under resans gång. I regel kan du ladda din elbil upp till 80% på under en timme när du pausar vid en snabbladdstation. Stannar du i stället vid en laddstation med lägre kapacitet kan ta det ta några timmar att ladda fullt. Men vad gör det, om laddpunkten ligger i anslutning till ett mysigt café, vackert naturreservat eller i en stad som du velat utforska? Ha gärna laddtiden i åtanke när du planerar körningen för dagen, så undviker du onödig stress och kan njuta mer av den naturliga pausen.

4. Packa lätt och kom längre

4. Packa lätt och kom längre

Ett annat bra tips är att packa lätt. Är bilen tungt lastad förbrukar bilen mer el vilket påverkar räckvidden. Tänk också på att packa smart och säkert. Undvik exempelvis att ha tunga saker liggandes löst i baksätet eller bagageutrymmet, då de kan utgöra en trafikfara om du plötsligt behöver bromsa in kraftigt. Badkläder, snacks och annat du använder ofta är skönt att ha nära till hands.

5. Ta med extra laddkabel

5. Ta med extra laddkabel

För säkerhets skull rekommenderar vi att du tar med en laddkabel typ 2. Den är flexibel och passar de allra flesta elektriska bilar och publika laddningsstationer. För att vara säker på att du alltid kan ladda bilen kan du också ta med dig en 230 V AC-laddare. Den följer med alla elektriska Hyundai-bilar och gör det möjligt att ladda bilen via ett vanligt vägguttag. Detta rekommenderas dock bara i krissituationer. Dels för att det tar väldigt lång tid, då bilens fulla laddningskapacitet inte kan nyttjas, dels för att hushållsuttag inte är konstruerade för den höga belastningen vilket kan leda till överhettning.

Vad vill du läsa mer om?

Bilsemester i Sverige

Bilsemester i Sverige

Dags för en bilresa i Sverige? Ta del av 6 goda råd som gör turen ännu bättre + tips på hur du kan hålla de allra minsta roade under färden.

Läs mer
Hur är det att köra elektriskt på vintern?

Hur är det att köra elektriskt på vintern?

Hur är det att köra elektriskt på vintern? Hur påverkas räckvidden? Med en uppvärmd bil och anpassad körstil, där du undviker kraftiga accelerationer och inbromsningar, så kan du bibehålla din elektriska Hyundais räckvidd.

Läs mer
Vanliga frågor om elektrifierade bilar

Vanliga frågor om elektrifierade bilar

Hur lång tid tar det att ladda batteriet? Vad är räckvidden? Vilken garanti har batteriet? Hur stora är servicekostnaderna? Vi svarar på de vanligaste elbils-frågorna.

Läs mer
10 påståenden om elbilar

10 påståenden om elbilar

Man ser allt fler elbilar och laddhybrider på vägarna i Sverige. Vi sticker hål på några myter och fördomar.

Läs mer