Kvinna i Hyundai IONIQ 5 är glad för bra luftkonditionering.

Så fungerar din AC

Klimatanläggning under varma sommardagar är inte bara skönt, det kan nästan vara ett måste. Men faktum är att AC:n helst ska användas året runt. Läs vidare för att ta reda på varför.
Reglerar luften i kupén

Reglerar luften i kupén

Det är lätt att tänka att klimatanläggningen sprutar in kall luft för att balansera ut värmen i din bil. Det är emellertid inte riktigt så enkelt. Värme är energi, och AC:n avlägsnar den energin. När värmen tas bort kyls luften ner och minskar samtidigt mängden fukt. Även under vintern tar AC:n bort fukt som utsöndras från den snö och is som kommer in i bilen.

Så behåller du livslängden

Så behåller du livslängden

Din AC håller längre om den är på året runt. Våra klimatsystem är så pass smarta att de känner av temperaturen och automatiskt slår av och på vid behov för att inte dra energi i onödan. Det kan vara en god idé att serva ditt klimatsystem ungefär vartannat år, för att säkerställa att klimatsystemet har rätt mängd köldmedium, annars riskerar systemets kompressor att ta skada. Vid service av luftkonditionering fylls kompressorolja på, ventilationssystemet rensas från dålig lukt och bakterier, och pollenfiltret byts ut.

Komfort och säkerhet

Komfort och säkerhet

En välfungerande AC gör livet enklare året runt. Välbehövlig kyla under sommaren gör tiden i bilen mer komfortabel för såväl dig, som för dina passagerare och eventuella fyrbenta vänner. Höga temperaturer i bilen riskerar dessutom att göra föraren sömnig eller okoncentrerad. På vintern minskar AC:n luftfuktigheten och därmed mängden imma på rutor, vilket kan vara direkt farligt.