Plug In Topbanner

Skillnaden på en mildhybrid, laddhybrid och hybrid

Mildhybrid, plug-in hybrid och hybrid. Vad är egentligen skillnaden på dessa tre olika hybridbilar? Hybrid betyder korsning eller blandning och har blivit ett samlingsnamn på fordon som drivs av mer än en kraft, vanligtvis rör det sig om en kombination av fossilt bränsle som bensin eller diesel och el.

Mildhybrid

Stöttande hybridsystem

Stöttande hybridsystem

En bil som kallas för mildhybrid är förutom en förbränningsmotor, även utrustad med ett stöttande hybridsystem i form av ett 48 volts litiumjonbatteri. Systemets uppgift är att återvinna energi vid retardation (till exempel när man bromsar eller kör i utförslut) och sedan använda kraften för att snabba på uppstart, acceleration och omkörning. Batteriet laddas automatiskt under körning via ett regenerativt bromssystem, och syftet är minskad bränsleförbrukning och lägre CO2-utsläpp.

Hybrid

Regenerativt bromssystem

Regenerativt bromssystem

Kör du en hybrid tar du dig framåt med hjälp av en förbränningsmotor, precis som i mildhybriden, men även av en elmotor. Den sistnämnda drivs av energi som återvinns när du startar, bromsar eller stannar bilen via ett regenerativt bromssystem. Med en hybrid kan du köra längre på enbart el tack vare elmotorn, och därmed går det åt mindre bränsle och koldioxidutsläppen blir lägre. Växlingen mellan de två motorerna sker helt automatiskt.

Utforska hybrider

Plug-in hybrid

Går att ladda

Går att ladda

En plug-in hybrid kallas även för laddhybrid. Bilen drivs av en elmotor och en förbränningsmotor precis som hybriden. Den största fördelen med en laddhybrid är att du kan köra längre sträckor enbart på el och att bilen går att ladda, antingen via en laddbox hemma eller på en offentlig laddstation. Många av våra laddhybrider har fyra olika körlägen som du kan välja mellan; Sport, Eco, Normal och Hybrid, som optimerar bilens egenskaper, bränsleförbrukning och CO2-utsläpp. Vill du att bilen automatiskt ska välja den kraft som lämpar sig bäst för stunden är det Hybrid-läget som gäller.

Utforska plug-in hybrider
En man öppnar förardörren på KONA Hybrid 2023.
Kona Ice Design Breaker Lille 2 Interior Mand Kore
Så känns det att köra på el

Så känns det att köra på el

Ingen fördröjning när du trycker på gaspedalen – att köra på både el och bensin i en hybridbil är riktigt roligt och känns väldigt annorlunda jämfört med en traditionell förbränningsmotor.

Hybrider och elbilar är utrustade med en elmotor. Den snabba accelerationen, som vanligtvis förknippas med just en elmotor, beror på att den utvecklar samma vridmoment från stillastående upp till höga varvtal. Enkelt förklarat kan man säga att alla hästkrafter blir aktiverade från start, vilket känns så fort du nuddar gaspedalen.

Mer om elektrisk körglädje
Upplev kraften

Upplev kraften

En annan fördel med elektrisk körning är att körupplevelsen är tystare än i en bensin- eller dieseldriven bil. Känslan i kupén blir lugnare och det minskade yttre motorbullret bidrar även till en tystare stadsmiljö.

Provkör en hybrid hos din lokala Hyundai-återförsäljare idag och upplev den unika kombinationen av el och bensin!

Boka provkörning
Prata med ett proffs på hybrider

Prata med ett proffs på hybrider

Personalen hos din närmaste Hyundai-återförsäljare har lång erfarenhet och kan våra hybrider utan och innan. Vill du ha tips och goda råd kan du antigen svänga förbi bilhallen eller kontakta dem via telefon eller e-post. De delar gärna med sig av sin kunskap och kan berätta allt du vill veta om allt från uppladdning, räckvidd och regenerativ bromsning till laddkablar, originaltillbehör, service och mycket mer. De är helt enkelt proffs på Hyundai och har de allra bästa förutsättningarna att ge dig hjälpen du behöver.

Hitta återförsäljare

Vad vill du läsa mer om?

Vilken hybridtyp passar dig bäst?

Vilken hybridtyp passar dig bäst?

Bilindustrin elektrifieras i allt snabbare takt och vi på Hyundai är övertygade om att framtiden är laddad. Vi har ett brett utbud av hybrider och plug-in hybrider, alla redo att ge dig en tystare och lite roligare körupplevelse samt lägre bränsleförbrukning. Men vilken av bilarna passar dig bäst? Här följer en snabb guide till de två populära hybridtyperna så att du enkelt kan göra rätt val.

Läs mer
Så funkar en laddhybrid

Så funkar en laddhybrid

Laddhybrid går också under namnet plug-in hybrid och är en drivlina som blir allt mer populär i Sverige vid sidan av hybrider och elbilar. Men hur fungerar en laddhybrid? Och vilka fördelar kan man dra nytta av om man väljer att köra på både el och bensin? Här förklarar vi i detalj hur en laddhybrid funkar och vilka positiva egenskaper du kan se fram emot att dra nytta av.

Läs mer
Guide till bilval – hitta din perfekta Hyundai

Guide till bilval – hitta din perfekta Hyundai

Från en kompakt citysmart bil till en rymlig SUV eller familjebil. Vårt omfattande utbud av modeller gör att vi enkelt kan erbjuda dig en Hyundai som matchar dina behov och din livsstil perfekt. Helt elektrisk, bensin eller plug-in hybrid? Vill du hellre utgå från vilken motor din framtida bil ska ha går det också bra. Vi guidar dig till rätt Hyundai!

Läs mer
Anledningar att köra elektriskt

Anledningar att köra elektriskt

Man ser allt fler elbilar och laddhybrider på vägarna i vårt avlånga land. Förra året (juli 2021) var 40,3% av alla nyregistrerade svenska bilar laddbara. Trots det växande intresset och utbudet finns det dock fortfarande en hel del kunskapsluckor kring fördelarna med elektrisk bilkörning. Här har vi listat anledningar till varför din nästa Hyundai ska vara elektrisk.

Läs mer