Artikel Hjulskiftet Topbanner

Viktiga fakta om hjulskifte

Däcken på din bil påverkar såväl körupplevelse som säkerheten – det är därför de är så otroligt viktiga. Här presenterar vi viktiga däckfakta, reder ut olika begrepp och kommer med goda råd. Allt för att underlätta nyinköp, montering och förvaring av dina däck.
Ta reda på hur dina däck mår

Ta reda på hur dina däck mår

Du kan enkelt kontrollera lufttrycket och mäta mönsterdjupet på dina däck själv. Då får du en bra indikation på hur däcken mår. Kolla gärna också efter eventuella skador eller ojämnt slitage. Däcken har en slit-indikator i form av små upphöjningar i kanalerna. Har mönstret slitits ned till dessa vet du att det är dags att byta däck. På sidan av däcket finns massor av nyttig information. Du kan till exempel se det så kallade DOT-märket som visar hur gamla dina däck är – de första två siffrorna står för veckonummer och de sista två för årtal.

Mer om hjulskifte
Därför är mönsterdjupet livsviktigt

Därför är mönsterdjupet livsviktigt

Lagen kräver att dina sommardäck har 1,6 mm mönsterdjup – men det ger dig bara 16% vägkontakt vid 75 km/h. För vinterdäck gäller minst 3 mm enligt lag. Vår rekommendation är att du har minst 3 mm mönsterdjup på både vinter- och sommardäck, för optimalt väggrepp och därmed hög säkerhet i trafiken.

Montering och förvaring

Montering och förvaring

Du kan byta hjul på bilen hemma om du har rätt utrustning. Dra gärna åt hjulbultarna en extra gång när du har kört några mil, så att du är säker på att de sitter ordentligt. Däck som inte används kan du förvara hemma eller på däckhotell. Den generella regeln är att de ska förvaras torrt, svalt och mörkt. Däck på fälg ska förvaras staplade eller hängande. Däck utan fälg ska förvaras stående – och då bör du vända på dem ibland så att de behåller sin form. Du kan alltid vända dig till din lokala Hyundai-återförsäljare för att få hjälp med montering och förvaring.

Boka tid för hjulskifte
Viktigt att tänka på

Viktigt att tänka på

Att välja rätt dimensioner på dina nya däck och fälgar är en viktig faktor. Vi rekommenderar att du kör med däck som är anpassade efter årstiden – det vill säga sommardäck på sommarhalvåret och vinterdäck på vinterhalvåret. Vi rekommenderar även att du byter alla fyra däck samtidigt. Sedan 2021 finns en EU-förordning om däckmärkning som hjälper dig se däckets egenskaper. Be gärna din lokala Hyundai-återförsäljare om råd om du känner dig osäker.

Kontakta återförsäljare