Kvinna vid IONIQ 5 elbil med vinterdäck i snölandskap.

Allt du behöver veta inför hjulskiftet

Vad bör man tänka på när det är dags för hjulskifte, vad bör man kontrollera och hur? Däcken påverkar såväl din körupplevelse som din säkerhet – det är därför de är så viktiga. Här reder vi ut olika begrepp och ger dig goda råd som kan underlätta nyinköp, montering och förvaring av dina däck.
Saker du kan kolla själv

Saker du kan kolla själv

Kontrollera regelbundet hur dina däck mår. Du kan enkelt kontrollera lufttrycket och mäta mönsterdjupet. Passa även på att kolla efter eventuella skador eller ojämnt slitage. På däcken finns en slit-indikator som du ser genom små upphöjningar i kanalerna på däcket. Har mönstret slitits ned till dessa är det dags att byta däck. På sidan av däcket finns massor av nyttig information. Du kan till exempel kontrollera det så kallat DOT-märket som visar hur gamla dina däck är – de första två siffrorna står för veckonummer och de sista två för årtal.

Mer om hjulskifte
Därför är mönsterdjupet A och O

Därför är mönsterdjupet A och O

Lagen kräver att dina sommardäck har 1,6 mm mönsterdjup – men det ger dig bara 16% vägkontakt vid 75 km/h. För vinterdäck gäller minst 3 mm enligt lag. Därför råder vi dig att ha allra minst 3 mm mönsterdjup på både vinter- och sommardäck.

Montering och förvaring

Montering och förvaring

Du kan byta hjul hemma om du har rätt utrustning. Kom ihåg att det kan vara en bra idé att dra åt hjulbultarna en extra gång när du kört några mil, så att du är säker på att de sitter ordentligt. Däck som inte används kan du förvara hemma eller på däckhotell. De bör alltid förvaras torrt, svalt och mörkt. Däck på fälg ska förvaras staplade eller hängande. Däck utan fälg ska förvaras stående – och då är det en god idé att vända på dem då och då så att de behåller sin form. Du kan alltid vända dig till din lokala Hyundai-återförsäljare om hellre tar hjälp med hjulskifte och förvaring.

Boka tid för hjulskifte
Att tänka på när du köper nya däck

Att tänka på när du köper nya däck

Det är viktigt att du väljer rätt dimensioner på dina nya däck och fälgar. Vi rekommenderar att du kör med däck som är anpassade efter årstiden – det vill säga sommardäck på sommarhalvåret och vinterdäck på vinterhalvåret. Vi rekommenderar även att du byter alla fyra däck samtidigt. Sedan 2021 finns en EU-förordning om däckmärkning som hjälper dig se däckets egenskaper. Be din lokala Hyundai-återförsäljare om råd om du känner dig osäker.

Kontakta återförsäljare