Boka tid för hjulskifte

Våra återförsäljare och serviceverkstäder hjälper dig gärna med hjulskiftet inför sommaren eller vintern. De flesta erbjuder dessutom förvaring av de hjul du inte använder för stunden på ett så kallat däckhotell. Boka tid för hjulskifte redan idag så att du och din Hyundai är redo för rådande väglag.

Din guide till hjulskifte

Ordentliga däck är en viktig faktor för din säkerhet när du kör bil. Däcken är det enda på bilen som har direkt kontakt med asfalten och de är därför avgörande för bilens styrning och bromsegenskaper. Därför är det viktigt att din bil är rätt utrustad för säsongen.

Sommardäck

Rätt däck är a och o för din säkerhet

Däcken är de enda som har direktkontakt med underlaget och därför är de avgörande för bilens styr- och bromsegenskaper. Under den våren och sommaren stiger temperaturen vilket påverkar däckets grepp och din bränsleekonomi. Genom att använda sommardäck har du den bästa utgångspunkten för att köra säkert genom hela säsongen.
Du får bättre grepp och styrning

Du får bättre grepp och styrning

Sommardäck ger kortare bromssträcka på torr väg jämfört med vinterdäck. Vinterdäck har en mjukare gummiblandning än sommardäck vilket gör att de ändrar form vid höga temperaturer. Detta leder till försämrat grepp och styrning. Därför är det viktigt att byta från vinterdäck till sommardäck när temperaturen stiger över 7 grader.

Köregenskaperna förbättras

Köregenskaperna förbättras

Den tyska bilorganisationen ADAC har gjort tester som visar att en fullastad bil som är utrustad med vinterdäck vid sommarväglag ger sämre stabilitet i kurvor. Oavsett om bilen är full med bagage, trädgårdsavfall eller passagerare är det bevisligen säkrare att köra med sommardäck som är anpassade för säsongen.

Du får mer över i plånboken

Du får mer över i plånboken

Kör du med vinterdäck istället för sommardäck vid sommarväglag blir dina utgifter större. De varma vägarna ökar rullmotståndet hos vinterdäcken vilket leder till att de slits snabbare och du kanske behöver köpa nya, samt att bränsle- eller elförbrukning ökar och därmed även koldioxidutsläppen.

Vinterdäck

Kör säkert i höst och vinter

Under vintersäsongen är vägförhållandena ombytliga. Väderförhållandena påverkar väglaget och kan därmed utgöra en risk för att du mister kontrollen över bilen. Med bra vinterdäck har du den bästa utgångspunkten för att köra säkert i höst och vinter.
Bättre grepp och styrning

Bättre grepp och styrning

Vinterdäck är gjorda av gummi som är särskilt lämpliga för låga temperaturer, då de bevarar smidigheten och därmed säkrar att du kan styra och bromsa optimalt. Samtidigt har vinterdäck ett speciellt mönster som är speciellt anpassat för vinterväglag. Sammantaget får du därför bättre grepp och styrning när bilen har vinterdäck.

Mindre risk för vattenplaning

Mindre risk för vattenplaning

Vinterdäck har större mönsterdjup vilket bättre leder bort vatten och snöslask och därmed minskar risken för vattenplaning.

Högre säkerhet överlag

Högre säkerhet överlag

Kombinationen av material och mönsterdesign på vinterdäcken gör att säkerheten överlag bli större på alla typer av underlag: snö, slask, is och kalla/torra vägar.

Vinterdäck på bilsemestern

Om du planerar en bilsemester under höst- eller vinterhalvåret kan det vara bra att veta vilka regler som gäller i länderna runt omkring oss:

Danmark

Ej obligatoriskt med vinterdäck.

Norge

Ej obligatoriskt med vinterdäck.

Tyskland

Vinterdäck obligatoriskt vid vinterväder.

Österrike

Vinterdäck obligatoriskt under perioden 1 november – 15 april.

Särskilda omständigheter

Goda råd om däck

När du ska köpa nya däck - eller kontrollera de däck du körde på förra vintern eller sommern - är det en god idé att vara uppmärksam på följande:
Var noga med däckmönstret

Var noga med däckmönstret

Det är viktigt för din säkerhet att du har rätt mönsterdjup på dina däck. Sommardäck ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm i däckets huvudmönster, men det ger dig bara 16% vägkontakt vid 75 km/h. För vinterdäck gäller minst 3 mm enligt lag. Därför råder vi dig att ha minst 3 mm mönsterdjup på både vinter- och sommardäck.

Kontrollera däckens ålder

Kontrollera däckens ålder

Däck åldras löpande och detta påverkar prestandan. Dessutom utvecklas teknologin ständigt, och det kan vara en god idé att hålla sig uppdaterad - både för din säkerhet och din bränsleekonomi.

Montera alltid samma däcktyp på alla fyra hjul

Montera alltid samma däcktyp på alla fyra hjul

För optimal säkerhet ska du byta till samma däcktyp på bilens alla fyra hjul. Om du till exempel endast monterar vinterdäck på två av bilens fyra hjul kan det uppstå en farlig situation då däckens gummi agerar olika.

Tänk dig för när du väljer fälgar och däck

Tänk dig för när du väljer fälgar och däck

En fälg och en däckstorlek som inte är anpassad till din bilmodell kan göra bilen mindre säker att köra. Om fälgen och däcket inte har rätt dimensioner kan det påverka dig och din familjs säkerhet och faktiskt vara direkt olagligt. Därför är det viktigt att du är extra uppmärksam när du köper nya fälgar och däck. Fråga alltid din lokala Hyundai-återförsäljare om råd om du känner dig osäker. 

 

 

Förvara dina däck optimalt

Förvara dina däck optimalt

För att försäkra dig om att dina övriga däck är användbara nästa säsong ska de förvaras på bästa sätt. Din lokala Hyundai-återförsäljare hjälper dig gärna med din däckförvaring - eller ger dig råd och vägledning om hur du ska gå tillväga.

Däck till elbilar

Däck till elbilar

När du väljer däck till en elbil finns det ett par andra faktorer att ta hänsyn till jämfört med konventionella däck till bensin- och dieselbilar. Ta reda på varför det är viktigt att utrusta din elbil med elbilsdäck.

Läs mer

Stort utbud av originaltillbehör

Vill du ge din bil en ny stil inför den kommande säsongen? Då kan nya fälgar, hjul eller andra originaltillbehör både göra din Hyundai snyggare och mer mångsidig. Klicka dig vidare för att se vilka tillbehör som finns till våra olika modeller.