Hyundai KONA Electric elbil laddar på villauppfart.

Elbilslingo

Du känner säkert till begrepp som katalysator och tändstift – men har du koll på vad frunk, laddkurva och State of Charge betyder? Här listar vi några begrepp som är bra att känna till när det kommer till elektrisk mobilitet.
kW eller kWh?

kW eller kWh?

En av de första sakerna du blir varse om när det gäller elbilar är dessa två begrepp. kW står för kilowatt vilket är ett mått på effekt. Begreppet används dels för att beskriva motorns effekt (oftast tillsammans med hästkrafter) men även för att beskriva effekten hos olika laddare. kWh står för kilowattimmar och förekommer vid elförbrukning. Elbilsbatteriers kapacitet brukar anges i kWh, vilket beskriver hur stor effekt som kan lagras. Ju fler kWh, desto längre kan du köra innan det är dags att ladda igen. Här kan du läsa mer om vad som gäller vid laddning av elbilar:

Läs mer
Laddkurva

Laddkurva

Batteriet i en elbil laddas inte med en kontinuerlig hastighet. Oftast följer laddningen en så kallad laddkurva, som dikterar hur snabbt batteriet laddas vid olika batterinivåer. Generellt brukar elbilar ladda som snabbast vid lägre batterinivåer, varpå laddningshastigheten tenderar att sakta ner när batteriet närmar sig fulladdat. Av den anledningen kan det ibland vara mer tidseffektivt att stanna oftare och ladda mindre, snarare än att stanna sällan och ladda fullt.

Batteriförvärmning

Batteriförvärmning

Det finns fler faktorer än kW, kWh och laddkurva som avgör hur snabbt laddning sker. Temperaturer kan ha stor påverkan på batterier. Låga temperaturer kan göra att batterier presterar sämre, laddar långsammare och har lägre kapacitet. Därför erbjuder många moderna elbilar batteriförvärmning, en funktion som ser till att ditt batteri uppnår optimal temperatur inför körning eller laddning. För att förvärma batteriet används inbyggda navigationssystem där man anger en laddstation med DC-laddning från 50 kW och uppåt. Om det inte finns någon aktiv rutt i navigeringen kan funktionen inte aktiveras.

State of Charge

State of Charge

Batteriets laddningsnivå kallas ibland för State of Charge (SOC) och anger i procent hur mycket energi som för tillfället finns i batteriet. Ett halvfullt batteri har således en SOC på 50%. Det kan vara klokt att lära sig hur just ditt batteri bör hanteras i förhållande till SOC. Till exempel mår många elbilsbatterier bäst på nivåer över 10% och under 80%, men det kan skilja sig mellan olika tillverkare.

Frunk

Frunk

Elbilsmotorer tar mindre plats i anspråk än konventionella förbränningsmotorer. Många elbilstillverkare har således passat på att utnyttja det ”fria” utrymmet under motorhuven för extra förvaring. Ordet frunk är en sammanskrivning av de engelska orden ”front” och ”trunk” – ett främre bagageutrymme, helt enkelt. Smart va?

Schuko

Schuko

Ett begrepp som kan dyka upp i elbilssammanhang är schuko-laddare. Det låter kanske märkligt, men det är en helt vanlig svensk stickkontakt. Ordet kommer från tyskans ”Schutzkontakt”. Elbilar kan laddas via vägguttaget med hjälp av en schuko-laddare, men den bör betraktas som en nödladdare och inte en permanent lösning. Det beror på att eluttagen du har hemma inte är konstruerade för så tung belastning under lång tid. Vi rekommenderar därför att du använder en typ 2-kabel.

Typ 2-kabel

Typ 2-kabel

En typ 2-kabel passar till de flesta offentliga laddstationer som inte redan har en integrerad kabel. Sådana laddstationer hittar du oftast längs motorvägar, större landsvägar eller exempelvis köpcentrum. Typ 2-kablar är robust konstruerade för alla väder och har en låsfunktion som låser fast kabeln under laddning.

Vad vill du läsa mer om?

Varför bör du satsa på en elektrifierad bil?

Varför bör du satsa på en elektrifierad bil?

Det finns många skäl att välja elektrifierade bilar: Körupplevelsen, lägre bränslekostnader och mindre koldioxidutsläpp under körning – utforska allt om elektrifierade bilar och ta reda på vilken typ av drivlina som passar bäst för just din livsstil.

Läs mer
Vanliga frågor om elektrifierade bilar

Vanliga frågor om elektrifierade bilar

Hur lång tid tar det att ladda batteriet? Vad är räckvidden? Vilken garanti har batteriet? Hur stora är servicekostnaderna? Vi svarar på de vanligaste elbils-frågorna.

Läs mer
Att köra elektriskt på vintern

Att köra elektriskt på vintern

Hur är det att köra elektriskt på vintern? Hur påverkas räckvidden? Läs artikeln och få fler tips på hur du får ut det mesta av den kalla årstiden med din bil.

Läs mer
10 påståenden om elbilar

10 påståenden om elbilar

Man ser allt fler elbilar på vägarna i Sverige. Trots det är det fortfarande vanligt med fördomar om elbilar. I den här artikeln sticker vi hål på några av de vanligaste myterna.

Läs mer