Snabbare, närmare och bättre laddning

Det är enkelt att ladda en elektrifierad bil i dagsläget. Du kan göra det hemma via en laddbox eller på en laddstation när du är på väg. Utbyggnaden av fler och bättre laddningsmöjligheter ökar dessutom ständigt i hela Europa. Här kan du läsa mer om olika sätt att ladda och vilket sätt som passar dig bäst.

Teknik

Normalladdning och snabbladdning

Det finns två typer av laddning: Normalladdning med växelström (AC) och snabbladdning med likström (DC). AC-laddning är vanligtvis mindre energiintensiv, vilket gör den långsammare. När du laddar hemma via vägguttaget eller laddbox, samt på vissa offentliga laddstationer, använder du växelström. Snabbladdning (DC) kan ge full laddning på under en timme och finns i regel bara på offentliga laddstationer, som IONITY vilket är ett samarbete mellan olika europeiska biltillverkare, däribland Hyundai.
Charging Cable Normal

Normalladdning med växelström (AC)

Laddboxar för hemmet ger i regel upp till 22 kW laddning. Ombordladdaren konverterar växelströmmen till den likström som lagras i bilens högvoltsbatteri. Det är även möjligt att ladda din elektrifierade Hyundai via ett vanligt 230 V vägguttag, men det rekommenderas endast i krissituationer då det dels tar väldigt lång tid och dels för att hushållsuttag oftast inte är konstruerade för den typen av belastning.

Charging Cable Fast

Snabbladdning med likström (DC)

När du laddar med likström (DC) förbigås fordonets ombordladdare, vilket gör laddningen mycket snabbare. De flesta snabbladdningsstationer ger en laddning på över 50 kW och vissa upp till 150 kW (stationer som IONITY ger upp till 350 kW). Med denna extra effekt kan de flesta snabbladdningsstationer ge en laddning på upp till 100 kilometers räckvidd på bara 5 minuter. Detta varierar dock från station till station, yttre omständigheter och på den maximala laddningshastighet som fordonet tillåter.

Snabb och smidig laddning med IONIQ 5

Se hur enkel och flexibel laddning är med IONIQ 5. Ladda hemma över natten eller fyll på vid en snabbladdstation på vägen på bara några minuter. IONIQ 5 är utrustad med ett innovativt 800V-batterisystem som möjliggör några av dagens snabbaste laddningstider och är även kompatibel för 400V-laddning och AC-laddning.

Tillåt kakor att titta på videon

Faktorer som påverkar laddningstiderna

Det är skillnad på el och el – eller rättare sagt: Flera faktorer spelar in i hur snabbt din elbil kan laddas. Till exempel batteriets storlek och befintlig laddning. Även fordonets maximala laddningshastighet och laddstationens maximala laddningshastighet. Därutöver påverkar miljön du befinner dig i – batterier gillar varken extrem värme eller kyla.
Ombordladdare

Ombordladdare

Ombordladdaren omvandlar växelström (AC) som kommer från laddstationen till likström (DC) som lagras i bilbatteriet. Hyundais ombordladdare stöder upp till 11 kW.

Batterikapacitet

Batterikapacitet

Ju mer energi ditt batteri kan lagra, desto längre tid tar det att ladda det fullt.

Batterinivå

Batterinivå

De optimala batterinivåerna för att bevara batteriets livslängd vid laddning är mellan 20% och 80%. Batterier laddas också oftast snabbare när nivån ligger mellan 20% och 80%.

Låga temperaturer

Låga temperaturer

Kalla temperaturer saktar ner flödet av el och elektriska bilar tar därmed i regel längre tid att ladda i kallt klimat (såvida inte laddningen sker i ett uppvärmt utrymme).

Hur ofta behöver du ladda?

Se hur många dagar det kan gå mellan laddningarna beroende på pendlingsavstånd och val av batteripaket. I jämförelsen användes IONIQ 6 och IONIQ 5 med 77,4 kWh-batteripaket samt KONA Electric med 65,4 kWh-batteripaket.

IONIQ 6: Räckvidd: 614 km för 77,4 kWh-batteriversionen med tvåhjulsdrift enligt WLTP. Körsträckan kan variera beroende på vägförhållanden, din körstil och temperaturen.

IONIQ 5: Räckvidd: 507 km för 77,4 kWh batteriversionen med tvåhjulsdrift enligt WLTP. Körsträckan kan variera beroende på vägförhållanden, din körstil och temperaturen.

KONA Electric: Räckvidd: 512 km för 65,4 kWh batteriversionen enligt WLTP. Körsträckan kan variera beroende på vägförhållanden, din körstil och temperaturen.

Ladda hemma

Så går det till

Var och hur du bor kan spela stor roll för vilka laddningsalternativ du har att tillgå.
Man på uppfart med Hyundai IONIQ 5 elbil.

Om du bor i hus

Det bästa och säkraste sättet att ladda hemma är med hjälp av en laddbox. Då har du alltid möjlighet att snabbt fylla på bilens batteri. En laddbox kan vara väggmonterad eller fristående. Vänd dig till din lokala Hyundai-återförsäljare för att få hjälp med att hitta en passande laddbox.

Kvinna och man vid Hyundai IONIQ 5 inkopplad laddare.

Om du bor i lägenhet

Vissa hyres- och bostadsrättsföreningar kan erbjuda sina boende laddningsmöjligheter. Annars finns i städer ofta arbetsplatser, parkeringshus och andra företag som erbjuder laddningsmöjligheter som en del av sin affärsverksamhet.

Laddning hemma

Laddning hemma

Schemalägg laddningen av din elbil från Hyundai så att den laddas när elpriset hemma är som lägst.

Mer information

Offentlig laddning

Ladda längs vägen, vid affären och på jobbet

Att ladda en elbil är lite annorlunda än att tanka bensin. Många arbetsgivare erbjuder nuförtiden laddstationer som gör att bilen är fulladdad när du ska köra hem från jobbet, eller så kan du ladda en kortare stund medan du stannar för en bit mat och öka räckvidden. På resande fot? Med Charge myHyundai kan du ladda din bil på över 500 000 platser i hela Europa.
Elbil Elektrisk Textpicker 4

På jobbet

Många företag erbjuder redan laddstationer för sina anställda och besökare. I Sverige finns dessutom skatteincitament och bidrag för att installera dem. Prata med din arbetsgivare för att få laddstationer på din arbetsplats.

Navigation pekskärm Hyundai elbil laddning.

På väg

När du väl har valt ett laddningsnätverk (det är lite som att välja mobiltjänsteleverantör) visar Bluelink-funktionen Hyundai LIVE Services dig information om laddstationer i realtid. Plats, vilken typ av laddare och tillgänglighet. Så du aldrig behöver ödsla tid på att oroa dig för att batteriet ska ta slut.

Offentlig laddning

Offentlig laddning

Charge myHyundai erbjuder tillgång till 500 000 laddpunkter och höghastighetsladdningsnätverket IONITY.

Mer information

V2L

Off the grid med V2L: en powerbank på fyra hjul

Med Vehicle-to-Load-tekniken i IONIQ 5 och IONIQ 6 kan du använda eller ladda elektriska apparater som elcyklar, laptopar eller campingutrustning när du är på resande fot. Dessutom kan tekniken ersätta bränsledrivna generatorer i nödsituationer eller på avlägsna platser, så att du kan driva ditt hem, stuga eller campingplats med upp till 3,6 kW.
Ladda från insidan...

Ladda från insidan...

Ge kraft eller ladda elektrisk utrustning upp till 3,6 kW med den inbyggda 220 V-kontakten i IONIQ 6 Vehicle-to-Load-teknik (V2L).

... eller på utsidan

... eller på utsidan

Tack vare omvandlaren som du ansluter till den dubbelriktade laddningsporten, kan du driva enheter med upp till 3,6 kW även när bilen är avstängd.

Våra elektrifierade bilar

IONIQ 5 N

IONIQ 5 N

IONIQ 5

IONIQ 5

IONIQ 6

IONIQ 6

KONA Electric

KONA Electric

TUCSON Plug-in Hybrid

TUCSON Plug-in Hybrid

SANTA FE Plug-in Hybrid

SANTA FE Plug-in Hybrid

Vad vill du läsa mer om?

Noll utsläpp under körning

Noll utsläpp under körning

Upplev körglädjen i våra elbilar

Upplev körglädjen i våra elbilar

Vanliga frågor

Hur lång garanti är det på batteriet?
Förkortas batteriets livslängd på grund av snabbladdning?
Vilken typ av batteri använder Hyundai?
Vad betyder kilowatt timme (kWh)?
Vad betyder kilowatt (kW)?
Vad är en laddstation?
Laddningskontakten sitter fast. Vad gör jag?
Kan jag ladda bilen i utlandet?
Hur hittar jag en laddstation?
Jag har helt slut på ström. Vad gör jag?
Hur långt kan jag köra på en laddning?
Hur kör jag min elbil så effektivt som möjligt?
Vad kostar det att ladda en elbil?
Kan jag ladda en elbil i ett vanligt vägguttag?
Hur lång tid tar det att ladda en elbil fullt?
Hur lång tid tar det att ladda en elbil med 22 kW?