Ioniq 5 Topbanner Design

10 påståenden om elbilar

Antalet elbilar på vägarna i Sverige ökar stadigt. Trots detta är det fortfarande vanligt med fördomar. Därför har vi samlat och faktagranskat de 10 vanligaste påståendena och myterna om elbilar.
1: Det tar lång tid att ladda en elbil

1: Det tar lång tid att ladda en elbil

FEL. Det är möjligt att de flesta elbilar ännu inte ”tankas” lika snabbt som bensin- och dieselbilar, men det närmar sig fort. Det tar till exempel bara 18 minuter att ladda en IONIQ 5 upp till 80% vid en snabbladdare – och faktiskt endast 5 minuter att fylla på med 100 km extra på batteriet. Och om du, som många andra, investerar i en hemmaladdare, kommer laddtiden sällan vara ett problem då du laddar bilen medan du sover.

Laddtider gäller vid uppladdning under optimala förhållanden med 800 volt.

2: Det är svårt att hitta lediga laddstolpar

2: Det är svårt att hitta lediga laddstolpar

NJAAA. Det är sant att utökandet av antalet laddstolpar inte riktigt håller jämna steg med elbilsförsäljningen, och man ser till exempel på sociala medier många frustrerade elbilsägare som har svårt att hitta lediga laddstolpar - framförallt i storstäderna. Men den goda nyheten är att laddinsfrastrukturen i Sverige utökas i snabb takt och såväl fordonstillverkare, kommuner, elnätsbolag och andra aktörer är väl medvetna om laddinfrastrukturens nyckelroll.

3: Elbilar kör inte lika långt på en uppladdning som de lovar

3: Elbilar kör inte lika långt på en uppladdning som de lovar

RÄTT. Elbilar är på detta område inte helt olika bensin- och dieselbilar. Den officiella räckvidden sätts efter en fast WLTP-mall under fasta förhållanden, där sifforna inte påverkas av faktorer så som klimatanläggning, körstil, utomhustemperatur eller lastvikt. Fördelen med WLTP är att du enkelt kan jämföra de olika bilmodellerna, då de alla är testade under exakt samma förutsättningar. Hos Hyundai utvecklar vi konstant både design och batterier, vilka båda har betydelse för räckvidden, och IONIQ Electric är exempelvis flerfaldigt prisad som den mest effektiva elbilen på marknaden.

4: Elbilar kan inte dra särskilt tungt

4: Elbilar kan inte dra särskilt tungt

FEL. Det har hänt massor på detta område det senaste året. Så JO! Tidigare var elbilar och släp inte förenliga, men det var då. Idag blir alltfler elbilar godkända för dragvikt på 1 000 kg eller mer, och nya IONIQ 5 har en dragkapacitet på upp till 1 600 kg beroende på batteristorlek. Var dock uppmärksam på att räckvidden på en elbil påverkas av att dra släp eller husvagn – precis som med bensin- och dieselbilar.

5: Det är omständigt att köra på semester i en elbil

5: Det är omständigt att köra på semester i en elbil

NJAAA. Det stämmer att det krävs lite planering om man ska bila till södra Europa i en elbil. Men, med lite framförhållning i bagaget kan du planera var du vill ladda under vägen och då kan stoppen bli en del av resan. En bra idé är att ladda ner vår app Charge myHyundai, där du har en överblick över Europas alla laddstationer samlat på ett ställe.

6: Man behöver en mängd olika appar, kort och brickor för att kunna ladda på vägen

6: Man behöver en mängd olika appar, kort och brickor för att kunna ladda på vägen

FEL. Med Charge myHyundai har du med ett kort och en app tillgång till över 500 000 laddpunkter i 29 europeiska länder, och slipper hålla reda på flera olika leverantörers olika appar och laddkort.

7: Elbilar är inte något för pendlare

7: Elbilar är inte något för pendlare

FEL.  Som pendlare varierar avståndet till arbetet, vissa kör längre och vissa kör kortare sträckor. Våra elbilar kan tillmötesgå de flesta pendlarbehoven. KONA Electric kan t.ex. köra upp till 512 km på en laddning, och IONIQ 5 upp till hela 507 km. Med en laddbox hemma kan du hålla driftkostnaderna nere. Och då kan du dessutom vakna till en fulladdad bil varje morgon.

8: Elbilar har hög värdeminskning

8: Elbilar har hög värdeminskning

NJAAA. Nya bilar kan som bekant tappa värde i det ögonblick de kör ut från bilhallen, men inget tyder på att elbilar skulle ha högre värdeminskning än vanliga bensin- och dieselbilar. Dessutom förväntas efterfrågan på elbilar och laddhybrider öka i framtiden, och det i kombination med lägre servicekostnader kan leda till en riktigt god affär.

9: Elbilar är underhållsfria

9: Elbilar är underhållsfria

FEL. Det hade varit trevligt, men elbilar behöver också underhållas - även om det inte är i samma omfattning som bensin- och dieselbilar. Elbilar använder t.ex inte olja och har inte heller lika många olika komponenter som ska servas. I gengäld är det viktigt att ha koll på bromsarna, då elbilar motorbromsar. Även kylarvätskan till batteriet behöver bytas med jämna mellanrum för att säkerställa att temperaturen är optimal när batteriet laddas. Du kan dock glädja dig åt att det generellt sett inte krävs lika mycket underhåll, och därmed servicekostnader, som på bensin- och dieselbilar.

10: Elbilar är inte bättre för miljön än bensin- och dieselbilar

10: Elbilar är inte bättre för miljön än bensin- och dieselbilar

FEL. Klimatforskarnas senaste rapporter visar att elbilar är ett effektivt medel till att reducera de globala CO2-utsläppen. Och det blir ännu bättre i takt med att mer och mer av vår el kommer från återvunnen energi. Vi på Hyundai använder allt mer hållbart material i interiören i våra elbilar, precis som vi ständigt arbetar på att reducera förbrukningen av CO2 i produktionen av våra bilar.

Är du redo för en elbil?

Om du är osäker på om elbil är något för dig – läs mer här och bli lite klokare.
Varför elektriskt?

Varför elektriskt?

Det finns många skäl att välja elektrifierade bilar: Körupplevelsen, lägre bränslekostnader och mindre koldioxidutsläpp under körning – utforska allt om elektrifierade bilar och ta reda på vilken typ av drivlina som passar bäst för just din livsstil.

Läs mer
Så enkelt är det att ladda en elbil

Så enkelt är det att ladda en elbil

Det är lätt att ladda en elbil i dagsläget. Du kan göra det hemma via en laddbox eller på en laddningsstation när du är på väg. Men hur går uppladdningen egentligen till? Och hur lång tid tar det?

Läs mer
Vad kostar det att ladda en elbil?

Vad kostar det att ladda en elbil?

Vad kostar det att ladda en elbil hemma jämfört med ett besök på en publik laddstation? Vi förklarar vad som gäller när du laddar el istället för att tanka bensin eller diesel.

Läs mer

Fortfarande osäker?

Få svar på de vanligaste frågorna här.
Vanliga frågor om elektrifierade bilar

Vanliga frågor om elektrifierade bilar

Hur lång tid tar det att ladda batteriet? Vad är räckvidden? Vilken garanti har batteriet? Hur stora är servicekostnaderna? Vi svarar på de vanligaste elbils-frågorna.

Läs mer
Ta reda på mer om räckvidd

Ta reda på mer om räckvidd

Med en laddad bil är du klar att köra. Men hur långt kan du egentligen köra på en uppladdning? Och vad gör du när det börjar bli dags att ladda? Här reder vi ut begreppen och går på djupet kring räckvidd.

Läs mer
Så klarar elbilen vintern

Så klarar elbilen vintern

Under vintermånaderna får en elbil känna på både kyla, fukt och vägsalt. Att hålla lite extra koll på bilen under den kalla säsongen är en god idé för att undvika onödigt slitage. Vi har samlat 5 bra vintertips för alla elbilsägare.

Läs mer

Vilken av Hyundais elbilar passar dig?

Elbilar Textpicker

I en elbil från Hyundai har du lång elektrisk räckvidd och alla modeller är utrustade med ny smart teknik och klassledande säkerhetsfunktioner. Använd dig av vår guide för att hitta din perfekta match!

Till guiden