Testamonial Ioniq5 Topbanner

Camping 2.0

Med IONIQ 5 får friluftslivet en helt ny dimension av bekvämlighet tack vare V2L. Hyundai åker till Borlänge på våffeldagen för att kolla in hur Cecilia och Niklas njuter av sina nya bilar.

Några av Sveriges första IONIQ 5 gick till Borlänge och Cecilia To och Niklas Eriksson på Rejlers. Niklas som är väldigt teknik- och bilintresserad gjorde en grundlig marknadsundersökning och bestämde sig tidigt för att han ville ha en IONIQ 5 med fyrhjulsdrift. Det fick bli en vit First Edition AWD. Cecilia drog nytta av Niklas intresse och passade i samma veva på att beställa en grå First Edition RWD. Båda bilarna har det stora batteriet på 72,6 kWh.

För Cecilia var det hennes långa pendling som avgjorde valet. Med sex mil enkel resa till jobbet hade hon bränsleräkningar på runt 5 000 kronor i månaden. Numera betalar hon bara en sjundedel för elen som hon laddar bilen med. Dessutom tycker Cecilia att assistanssystemen i IONIQ 5 gör pendlingen mycket bekväm. Adaptiv farthållare och aktiv filhållning gör att hon kommer fram avslappnad och redo för vad som väntar, oavsett om det är arbetet eller familjen.

"Den är så snygg och den har en otrolig komfort, och det är så tyst i bilen. Alla assistansfunktioner är väldigt bekväma hjälpmedel"

 

Testamonial Ioniq5 Textpick 1

Hon har haft bilen sedan november 2021 och på fyra månader har hon redan hunnit köra över 1 200 mil. Cecilia är påläst och laddar sitt batteri upp till 80 procent hemma i sin laddbox för att vara så skonsam mot batteriet som möjligt. Med tanke på att hon kan ladda hemma under natten behöver hon heller inte mer energi i batteriet för att klara vardagliga resor.

Testamonial Ioniq5 Textpick 2

Niklas tycker om friluftsliv och gillar att IONIQ 5 har en dragkapacitet på hela 1 600 kilo. Som husvagnsägare ser han fram emot att kunna fricampa tack vare V2L-funktionen (Vehicle 2 Load) som gör att bilen kan förse husvagnen med ström.

– Om jag tillåter att V2L använder 20 procent av batteriets nettokapacitet och använder gasol till kylskåpet, använder belysning under de mörka timmarna samt laddar två mobiltelefoner tre timmar per dygn så har jag el för 44 dygn. Gasolen räcker cirka 90 dygn så det känns lugnt där med, säger Niklas.

Mg 8876

Den där fiskecampingen som Niklas har längtat efter ser ut att bli ett ordentligt äventyr.

Annars kör Niklas mycket i tjänsten och har (sedan han hämtade ut bilen i februari) snittat cirka tio mil om dagen. En resa han gjort flera gånger är mellan Borlänge och Stockholm tur och retur. En sträcka på 59 mil. Ett snabbt laddstopp på cirka sju minuter på IONITY i Uppsala på vägen ner och sedan samma sak igen på vägen upp ger honom tid för en liten bensträckare och en chans att kolla mejlen.

Testamonial Ioniq5 Textpick 3

Årets första riktiga vårdag smälter isen i Prästtjärn invid Dalälven. Området har ett rikt fågelliv och några nyfikna änder följer aktiviteten på land med stort intresse.

När Hyundai träffar Cecilia och Niklas är det våffeldagen och för att uppmärksamma firandet har de bjudit in kollegorna till friluftsvåfflor i Torsångs hembygdspark utanför Borlänge.

Den där omtalade V2L-funktionen ska få bevisa sig denna varma vårdag. Solen lyser och fåglarna kvittrar. Det går bokstavligen att höra hur isen smälter.

Testamonial Ioniq5 Textpick 4

IONIQ 5 kan ge ifrån sig upp till 3,6 kW-ström och det gäller att pussla lite med de kraftiga våffeljärnen och kaffebryggarna för att inte överbelasta systemet. Både Niklas och Cecilias bilar får bidra med ström och snart sprider sig doften av nygräddade våfflor och nybryggt kaffe över området. Kollegorna hugger in. Inga brummande elverk eller avgaser som stör.

Eftersom Cecilias bil inte har en motor på framaxeln har hennes bil en något större frunk än Niklas fyrhjulsdrivna bil. Utrymmet där hon annars förvarar laddsladdarna har hon nu fyllt med kylvaror till utflykten. Tänk vad skoj det går att ha med en elbil!