Ronald Mcdonald Topbanner

Rapport från verkligheten

När en dörr stängs öppnas en annan. Ronald McDonald Hus i Lund blev av med sin sponsorbil och verksamhetschefen Jennie Norén undrade på Linkedin om någon kunde hjälpa till. Gensvaret lät inte vänta på sig.

Ronald McDonald Hus i Lund

Det finns berättelser som är så starka att de griper tag och ruskar om hela ens tillvaro. Efter ett besök på Ronald McDonald Hus i Lund är man ödmjuk och tacksam för att alla nära och kära är starka och friska. Forskning har nämligen visat att en familj läker bäst om den får lov att vara tillsammans och att den får ha kvar så många rutiner som det bara går. Därför finns Ronald McDonald Hus. För att familjer inte ska gå sönder när ett barn måste ligga på sjukhus.

När RMcD Hus i Lund inte längre kunde ha kvar sin gamla sponsorbil kände Björn Pettersson som är vd på Bilmånsson sig manad att rycka in. "Det känns ju gott att kunna hjälpa en verksamhet som har sådan glädje av bilen," säger han när vi träffar honom och Jennie på RMcD Hus i Lund. Bilmånsson är ett familjeägt, snart 100 år gammalt företag som precis gjort en etablering i Lund med Hyundai som nytt varumärke.

"Många av kärnvärdena här stämmer bra överens med det som vi vill synas med. Vi är väldigt stolta över att få möjligheten att stötta RMcD Hus i deras viktiga arbete med att hjälpa sjuka barn och deras familjer att kunna bo tillsammans nära sjukhuset"

Björn Pettersson, vd på Bilmånsson

Om Ronald McDonald Hus

RMcD Hus är en helt fristående organisation som bara har namnet gemensamt med hamburgerkedjan. Faktum är att McDonald’s endast bekostar själva byggnaden, resten finansieras genom donationer från personer och organisationer. Husets driftskostnad finansieras av landstinget.

Det började med en i10

För att fylla tomrummet och kunna leverera en bil snabbt fick lilla halvkombin Hyundai i10 rycka in. Nyligen kom en Hyundai i30 Kombi på plats för att bättre kunna tillgodose familjernas behov av utrymme för vardagspraktikalitet. Typ fotbollsträning eller att behöva lasta in en barnvagn. "Det var väldigt fint att vi hade bilen samma dag som vi blev av med den andra," säger Jennie. Våra familjer upplevde aldrig någon bilbrist. Vissa av dem kommer så långt bort som från Norge eller Island. En familj som vistats på RMcD Hus beskriver lättnaden med att ha tillgång till bil så här: "Att få ha en bil på plats när man kommer akut med ett sjukt barn och inte ens har fått med sig tandborste har varit så underlättande för oss!"

Rotation på bilarna

Björn säger att Bilmånsson har som ambition att kunna byta ut bilarna rätt frekvent. "Det är bra med en rotation på bilarna, dels för att ni här på huset ska få testa runt och för att det ska kännas fräscht, och dels för att det är bra för Hyundai att kunna visa upp nya produkter. En ambition är också att fasa in elektrifierade bilar så småningom. Laddmöjlighet finns ju rakt utanför dörren."

Bilmånsson tar hand om allt praktiskt rörande bilen som service, däckskiften och besiktning. "Med ett bilbyte var tredje till fjärde månad kommer vi alltid att se till att bilen som RMcD Hus har är i perfekt skick att kunna nyttjas fram till nästa bytesperiod. Och skulle något uppkomma hanterar vi givetvis det direkt," säger Björn.

Ronald Mcdonald Breaker Big
Ronald Mcdonald Breaker Small

En paus från vardagen

Alla behöver en paus ibland och de föräldrar som kan och får lämna sjukhusområdet uppmuntrar personalen på RMcD Hus att ta bilen för att åka till havet, skogen, egentligen vad som helst: "Vi har använt bilen främst till att få åka och handla familjens mat. Att få komma bort ett tag och tänka på annat har gjort att dessa stunder har uppskattats så mycket mer än de gjort tidigare innan vi hamnade här." – som en familj sa om sitt bilbehov under sin vistelse. Eller så är det den vanliga normala vardagen som måste fungera.

"En familj från Linköping som nyligen flyttade ut bodde här i 660 dagar. De gjorde ju allt härifrån. De äldre syskonen gick i skolan, hade basketträning, fotbollsträning, fram och tillbaka från skolan, fritids och kompisar. Visserligen hade de en egen bil som de hämtade hit men innan den kommit på plats fanns här en bil som kunde hjälpa dem att få ihop vardagen."

Jennie Norén verksamhetschefen RMcD Hus i Lund

Stärkande för Bilmånsson och deras personal

Att få vara en del av en så positiv kraft är stärkande för Bilmånsson och deras personal. "Man vill ju kunna vara stolt över företaget som man arbetar för och dess värderingar. Med vårt samarbete med RMcD Hus får vi ge tillbaka och det känns så skönt," säger Björn. Björn får medhåll av en familj vars liv underlättats av biltillgången: "En tur till havet, en stund av shopping eller att bara åka och promenera på något fint ställe har gjort vår tid här betydligt lättare, tack snälla för att ni ställer en bil här på huset!"

Ronald McDonald Barnfond

Ronald McDonald Barnfond är en fristående ideell stiftelse med 90-konto, som kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. I Sverige finns det fem hus i Huddinge, Göteborg, Lund, Linköping och Uppsala.

Huset i Lund har totalt 27 familjerum, som är fördelade på tre plan. Alla rum har ett eget badrum med dusch och toalett. Huset tillhandahåller sängkläder och handdukar.

I huset finns fem fullt utrustade kök där varje familj har tillgång till ett eget kylskåp, skafferi samt frysfack. Huset tillhandahåller bland annat kaffe, te, kryddor, frukt och tvättmedel. Husets gemensamma lokaler är vardagsrum, bibliotek /pysselrum, aktivitetsrum, kuddrum, lekrum samt tvättstugor. Det finns fritt Wi-Fi i hela huset.

Bilmånsson

Bilmånsson är ett bilföretag som tillhandahåller alla biltjänster du och din bil behöver. Från bilförsäljning till serviceverkstäder och Tankastationer. Deras nybilsmärken är Volvo, Renault. Dacia och Hyundai och de säljer även ett stort antal begagnade bilar. Bilmånsson finns i Eslöv, Hörby, Ängelholm, Klippan och Lund.