Tucson Phev Design Topbanner

Vad är en laddhybrid?

Laddhybrid går också under namnet plug-in hybrid och är en drivlina som blir allt mer populär i Sverige vid sidan av hybrider och elbilar. Men hur fungerar en laddhybrid? Och vilka fördelar kan man dra nytta av om man väljer att köra på både el och bensin?
Hur fungerar en laddhybrid?

Hur fungerar en laddhybrid?

En laddhybrid drivs av både en elmotor och en förbränningsmotor. Du kan enkelt ladda en laddhybrid hemma via en laddbox under natten eller på en laddningsstation längs vägen. Batteriet i bilen laddas även automatiskt under körning. Eftersom bilen även har en förbränningsmotor behöver du aldrig vara orolig för räckvidden. När elen är förbrukad tar bensinmotorn automatiskt över och din resa fortsätter utan uppehåll.

Varför ska jag välja en laddhybrid?

Varför ska jag välja en laddhybrid?

Pendlar du eller bor i en storstad kan en laddhybrid vara extra gynnsam eftersom den tillåter dig att köra flera mil på enbart el. I regel ger en laddhybrid dig även en tystare körupplevelse och lägre koldioxidutsläpp under körning än klassiska bensin- och dieselbilar.

Ladda din laddhybrid hemma

Ladda din laddhybrid hemma

Du kan ladda en laddhybrid hemma via en laddbox eller på en offentlig laddningsstation. Laddar du hemma kan du göra det under natten och bestämma exakt vilken tid laddningen ska starta. Perfekt om du vill ladda när elpriset är som lägst och vakna till en fulladdad bil. Har du inte möjlighet att ladda hemma kan du besöka en offentlig laddningsstation. Vilken uppladdningshastighet samt betallösningar som erbjuds beror på vilken operatör som äger stationen. Vid vissa laddningsstationer kan det krävas att du använder en egen laddkabel med typ 2-kontakt. Du kan läsa mer om laddning här.

Skillnaden på en laddhybrid, hybrid och elbil

Idag kan bilar som drivs helt eller delvis av el uppfylla samma behov som en bensin- eller dieseldriven bil. Men vad är skillnaden på en laddhybrid, hybrid och elbil? I korthet kan de olika modellerna beskrivas så här:
Laddhybrid

Laddhybrid

I en laddhybrid kör du på både el och bensin, och får njuta av det bästa från två världar. Du laddar bilen med hjälp av en kabel via en laddbox eller på en laddningsstation.

Hybrid

Hybrid

I en hybrid kör du på både el och bensin. Till skillnad från en laddhybrid laddas inte hybriden med en kabel, och den väljer automatiskt den kraft som bäst lämpar sig för stunden.

Elbil

Elbil

En elbil drivs enbart av el och släpper inte ut någon koldioxid under körningen. Den laddas med en kabel antingen via en laddbox eller på en laddningsstation.

Hitta din perfekta hybrid

Hitta din perfekta hybrid

Om du vill få det bästa från två världar ska du givetvis satsa på en laddhybrid, men de andra hybridbilarna i vårt sortiment har också gott om fördelar. Du kan lära dig mer om alla varianterna nedan genom att läsa olika artiklar och utforska vår bilguide.

Be proffsen om hjälp och råd

Be proffsen om hjälp och råd

Din närmaste lokala Hyundai-återförsäljare kan våra hybrider utan och innan och hjälper dig gärna att hitta rätt modell. Givetvis kan de också boka provkörningar åt dig samt ge tips och goda råd om allt från uppladdning och räckvidd till smarta originaltillbehör och service.

Hitta återförsäljare

Vad vill du läsa mer om?

Hybrid eller laddhybrid?

Hybrid eller laddhybrid?

Läs mer
Guide till bilval – hitta din laddhybrid

Guide till bilval – hitta din laddhybrid

Gå till guide
Anledningar till att köra elektriskt

Anledningar till att köra elektriskt

Läs mer

Vanliga frågor om laddhybrider

En plug-in hybrid laddas likadant som en elbil. Du kan göra det hemma via en laddbox eller på en laddstation när du är på väg. Här kan du läsa mer om olika sätt att ladda och vilket sätt som passar dig bäst.

Du måste inte tvunget ladda batteriet i en plug-in hybrid. Du kan alltid köra med bensinmotorn och batteriet laddas dessutom upp till viss del medan du kör.

Men, en plug-in hybrid är byggd för att kunna laddas upp, till skillnad från en ”vanlig” hybrid som inte kan laddas utan endast laddas upp medan du kör.

En elbil är endast utrustad med elmotor, som måste laddas för att kunna köra. En laddhybrid är utrustad med både bensin- eller dieselmotor och en elmotor. Det gör att du kan ladda batteriet och köra på el, och när den elektriska räckvidden tar slut tar förbränningsmotorn över. Laddhybrid kan även kallas plug-in hybrid eller PHEV.