Vätgas hybriden Hyundai N Vision 74 på racingbana.

Hyundai N Vision 74

För inte så länge sedan presenterade Hyundai Motor sin N Vision 74 – en spektakulär retro-futuristisk konceptbil med banbrytande vätgashybridteknik. Med design kraftigt influerad av företagets historiska rötter, tar N Vision 74 Hyundais innovativa arv in i framtiden.
Från Pony Coupe...

Från Pony Coupe...

Hyundais designers utvecklade den prisbelönta N Vision 74 som en hyllning till konceptbilen Pony Coupe som visades upp för världen för nästan 50 år sedan. Den iögonfallande modellen, designad av legendariske italienske fordonsdesignern Giorgetto Giugiaro, imponerade på publiken när den presenterades på Turin Motor Show år 1974. Pony Coupe massproducerades emellertid aldrig, utan stannade vid konceptstadiet.

 

 

... till N Vision 74

... till N Vision 74

När Hyundais formgivare granskade historiska dokument och ritningar från Pony Coupe-konceptet för att börja rita N Vision 74, gjorde de en fascinerande upptäckt som utmanade deras egen uppfattning om företagets designhistoria. De grävde fram en fordonsskiss som avslöjade en nästan bortglömd modell, daterad två och ett halvt år efter att Pony Coupe presenterades. Upptäckten vittnar om företagets planer på att producera en sportbil med utgång i konceptbilen. Nu, drygt 50 år senare, har planerna äntligen förverkligats i form av N Vision 74.

Detaljer på fälg och luftintag på vätgasbilen Hyundai N Vision 74.
Detaljer på LED pixelljus och lip spoiler på Hyundai N Vision 74.

Med sin kilformade kaross omdefinierar N Vision 74 hur framtidens prestandabilar kan se ut, samtidigt som man tar fasta på företagets historia. De rena ytorna, den dynamiska profilen och B-stolpen är direkt inspirerad av konceptbilen Pony Coupe. Invändigt erbjuder N Vision 74 en unik förarmiljö som blandar historiska element med modern design och funktionella motorsportstolar. Interiören ärver den förarcentrerade cockpiten från Pony Coupe, medan Performance Blue-inspirerade detaljer skapar en unik N-specifik interiörkänsla.

Ett rullande labb

Ett rullande labb

Om du lyckas slita ögonen från den sensationella designen några sekunder kommer du upptäcka att N Vision 74 har minst lika sensationell teknik inuti och är mer än ett visionärt koncept, den är ett rullande labb. Det betyder att den revolutionerande tekniken som används i bilen faktiskt testas och utvärderas i syfte att implementeras i produktion framöver. N Vision 74 bygger på en innovativ vätgashybridteknik där man kombinerar elbilsteknologi och bränslecellsteknologi, med det uttalade målet att tänja på gränserna för utsläppsfri prestanda. 

Ren prestanda

Ren prestanda

Genom det unika samarbetet mellan bränslecellssystemet och batteriet i N Vision 74 förbättras kylningseffektiviteten, samtidigt som de två olika kraftkällorna kan användas beroende på olika körförhållanden. Med hjälp av dubbla motorer baktill, möjliggör ett finkalibrerat system en individuell fördelning av vridmoment till hjulen, vilket ger en exakt och responsiv kurvtagning. Med sin ovanliga historia och spektakulära utseende, för att inte tala om den innovativa tekniken, utgör N Vision 74 en utmärkt representant för Hyundais ambition att vara ledande i utvecklingen av en elektrifierad, utsläppsfri framtid.

Vad vill du läsa mer om?

IONIQ – elektrisk innovation

IONIQ – elektrisk innovation

Vår helt elektriska serie IONIQ är för dig som vill köra enbart på el. Upptäck helt nya bilar laddade med bra räckvidd, futuristisk design och oslagbar modern bekvämlighet.

Upptäck IONIQ-serien
Hyundai N: Adrenalin i vardagen

Hyundai N: Adrenalin i vardagen

N-serien är Hyundais modeller som levererar högsta möjliga prestanda utan att kompromissa med komfort. Den ultimata kombinationen av praktisk vardagsbil och maximal körglädje.

Läs mer om Hyundai N