Artikel Lyde Main Visuel Topbanner

Störande ljud som kan rädda liv

Nya bilar har betydligt fler varningssystem än äldre bilmodeller. EU-kommissionen har exempelvis beslutat att alla nytillverkade bilar i unionen ska utrustas med systemet Intelligent Speed Assistance, ISA, som larmar om föraren överskrider hastighetsgränsen från och med 2023. Känns alla nya varningsljud störande? Kom ihåg att det har ett större syfte.

Säkerheten är av högsta prioritet

Ouppmärksamhet är en vanlig orsak till allvarliga olyckor och i dag utsätts du som förare för många distraktioner under körningen. När Hyundai utvecklar bilar är säkerheten av högsta prioritet. Det är därför alla Hyundai-modeller är utrustade med de allra senaste säkerhetsfunktionerna. Det kan ta tid att vänja sig vid de nya ljuden och funktionerna, men kom ihåg att de är utformade för att hjälpa dig att komma säkert hem.

Många nya varningsljud

Säkerhetstekniken i dagens bilar handlar inte bara om krocksäkerhet utan också om att skydda medtrafikanter. Det innebär att du kan uppleva en hel del nya ljud och varningar när du kör en bil med ny smart teknik. Detta kan orsaka irritation, men det är viktigt att komma ihåg att de har utvecklats med ett syfte.

Hjälp från trötthetsvarnaren

Hjälp från trötthetsvarnaren

Om din bil har trötthetsvarnare har du kanske hört ett ljud eller meddelande som varnar dig om systemet registrerar tecken på ouppmärksamhet i din körstil. Det kan t.ex. handla om att du byter musikspår, pratar i telefon, sneglar på rutten eller blir distraherad av andra passagerare. I dessa fall hjälper trötthetsvarnaren dig att hålla ögonen på vägen. Varningen stängs automatiskt av när du tittar framåt kontinuerligt i mer än två sekunder eller reagerar genom att påverka ratten*. Säkerhetsfunktioner som denna bidrar i slutändan till att rädda liv.

Beroende på om funktionen är kamerabaserad eller bygger på påverkan på ratten.

Hjälp att förbli i ditt körfält

Hjälp att förbli i ditt körfält

Funktionen aktiv filhållningsassistans (LKA) varnar dig som förare om bilen är på väg ut ur körfältet, och kan även aktivt styra emot för att leda tillbaka bilen in i körfältet. Med hjälp av en kamera övervakas väglinjerna för att förhindra oavsiktliga filbyten. Det finns även ett aktivt filkörningssystem som kontinuerligt håller bilen centrerad i körfältet.

Så stänger du av ljuden

Så stänger du av ljuden

Om du inte kan vänja dig vid de nya varningsljuden är det möjligt att stänga av vissa funktioner. Via pekskärmen i bilen kan du till exempel stänga av den intelligenta hastighetsbegränsaren (ISLA). För din säkerhets skull aktiveras dock samtliga system på nytt nästa gång du startar bilen. Om du behöver hjälp så kan din lokala Hyundai-återförsäljare hjälpa dig att gå igenom bilens system. Vi anpassar och förbättrar ständigt säkerheten i våra bilar, så se till att din bil blir utrustad med den senaste fordonsmjukvaran nästa gång du lämnar din bil på service

Vad vill du läsa mer om?

Nästa generations säkerhet

Nästa generations säkerhet

Vi på Hyundai vill göra din körning så trygg som möjligt. Därför är alla våra bilar utrustade med omfattande säkerhetsfunktioner, så att både du och dina passagerare är trygga oavsett resmål.

Mer om säkerhet
Euro NCAP

Euro NCAP

Elva av våra populäraste modeller har belönats med det högsta säkerhetsbetyget, fem stjärnor, av det oberoende testinstitutet Euro NCAP – ett tydligt bevis på att vårt säkerhetstänk lönar sig.

Mer om Euro NCAP
Hyundai Vägassistans

Hyundai Vägassistans

Med alla nya Hyundai-bilar medföljer 1 års vägassistans. Varje gång du servar din bil hos en auktoriserad Hyundai-verkstad förlängs Hyundai vägassistans ytterligare 1 år. Tryggt och enkelt!

Mer om vägassistans