SANTA FE Plug-in Hybrid kör på en väg i en skog

Varför välja en fyrhjulsdriven bil?

Vad betyder det att en bil är fyrhjulsdriven, vilka fördelar finns med fyrhjulsdrift och när är det relevant för dina behov? Läs vidare så reder vi ut begreppen!

Vad innebär det att en bil är fyrhjulsdriven?

I en fyrhjulsdriven bil fördelas drivkraften från motorn till alla fyra hjulen på bilen. Detta till skillnad från framhjulsdrivna bilar, som drivs med enbart framhjulen eller bakhjulsdrivna bilar där drivkraften bara kommer från bakhjulen.

Att en bil är fyrhjulsdriven betyder inte nödvändigtvis att alla fyra hjulen driver lika mycket. I dagens fyrhjulsdrivna bilar finns smarta system som fördelar kraften från motorn till det eller de hjul som för stunden har bäst fäste, för bättre framkomlighet.

Fyrhjulsdrift – bra på svenska underlag

Fyrhjulsdrivna bilar är särskilt användbara i terrängkörning och dåliga väderförhållanden eftersom de har bättre grepp och stabilitet på olika underlag, såsom snö, lera eller ojämn terräng. Genom att ha möjligheten att driva på alla fyra hjulen minskar risken för att något av hjulen spinner och tappar greppet. Sveriges geografi med snöiga vintrar samt förekomsten av grusvägar och skogsvägar gör att en fyrhjulsdriven bil lämpar sig bra för vårt klimat.

Är fyrhjulsdrift säkrare?

En fyrhjulsdriven bil kan vara säkrare under vissa förhållanden, i synnerhet på svåra underlag. Med fyrhjulsdrift får du bättre dragkraft och stabilitet på hala eller ojämna underlag, vilket kan minska risken för att bilen tappar grepp och skapar därmed en säkrare körupplevelse.

Din och dina passagerares säkerhet är viktig, men garanteras inte enbart för att ni sitter i en fyrhjulsdriven bil. Många andra aspekter spelar roll för din säkerhet, såsom den mänskliga faktorn, däckens egenskaper och externa förutsättningar.

Snö på väg i vinterlandskap.
Detaljbild av frost på Hyundai IONIQ 5 baklucka i vinterlandskap.

Vad betyder all wheel drive?

Kärt barn har många namn – det finns många olika benämningar för fyrhjulsdrivna bilar: AWD, 4WD, 4x4 för att bara nämna några. AWD står för all wheel drive och betyder som namnet antyder att alla fyra hjul får drivkraft. De olika benämningarna innebär i grund och botten samma sak – det vill säga fyrhjulsdrift – sen kan det finnas skillnader i exakt hur tekniken fungerar mellan olika tillverkare och modeller.

Vem behöver en fyrhjulsdriven bil?

Bor du på landsbygden eller kör mycket i snöigt väder, på grusvägar eller på annat sätt under utmanande vägförhållanden kan en bra fyrhjulsdriven bil vara värd att utforska på grund av fördelarna med bättre fäste och grepp.

Kör du dessutom ofta med tunga släp eller till exempel hästtransport kan den bättre dragkraften i en fyrhjulsdriven bil vara till din fördel. Fyrhjulsdriften ger dig bättre förutsättningar att dra tungt.

Vilken är den bästa fyrhjulsdrivna bilen för dig?

Hyundai erbjuder många olika typer av bilar med fyrhjulsdrift. Beroende på dina behov och preferenser finns det garanterat en modell som passar just dig.

Elbilar

IONIQ 5

IONIQ 5

IONIQ 6

IONIQ 6

Plug-in hybrid

TUCSON Plug-in Hybrid

TUCSON Plug-in Hybrid

SANTA FE Plug-in Hybrid

SANTA FE Plug-in Hybrid

Hybrid

TUCSON Hybrid

TUCSON Hybrid

SANTA FE Hybrid

SANTA FE Hybrid

Bensin & diesel

TUCSON

TUCSON

SANTA FE

SANTA FE

Behöver du hjälp?

Guide till bilval

Guide till bilval

Det finns många aspekter att överväga när det är dags att köpa ny bil. Du kanske letar efter en smidig och prisvärd bil för att pendla till ditt arbete eller en stor, rymlig och säker bil för den växande familjen. Du kanske är nyfiken på elbil, men inte säker på om det passar din livssituation. Vi har tagit fram en guide för att hjälpa dig att välja rätt bil.

Gå till guide till bilval
Få expertråd från din lokala återförsäljare

Få expertråd från din lokala återförsäljare

Våra auktoriserade Hyundai-återförsäljare är specialister på Hyundai och står alltid till tjänst för att hjälpa dig och svara på dina frågor – oavsett om det gäller motoralternativ, val av modell eller finansiering.

Hitta återförsäljare