HY TUCSON Winter Aare 3100X1330

Din guide till vinterdäck

Allt du behöver veta om vinterdäck

Rätt vinterdäck är en avgörande faktor för din säkerhet under vinterhalvåret. De påverkar styrningen och bromsförmågan då de är det enda på bilen som har direktkontakt med vägen. Enligt lag är du skyldig att använda vinterdäck från 1 december till 31 mars om det är vinterväglag. Du väljer själv om du vill ha dubbade eller dubbfria. Nedan ger vi dig några goda råd inför hjulskiftet.

5 goda råd om vinterdäck

En god tumregel är att du bör byta till vinterdäck när temperaturen sjunker under 7 plusgrader. Vid denna temperatur stelnar nämligen sommardäckens gummi och då försämras prestandan – och därmed även körsäkerheten. Vinterdäck är gjorda av gummi som klarar låga temperaturer vilket innebär att du kan fortsätta styra och bromsa optimalt. När du ska montera nya eller gamla vinterdäck ska du vara uppmärksam på följande:

1. Mät mönsterdjupet

1. Mät mönsterdjupet

Det är viktigt för din säkerhet att du har rätt mönsterdjup på dina däck. Däck ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm i däckets huvudmönster. Tänk på att mönsterdjupet bör vara minst 5 mm för att ge bra friktion vid vinterväglag.

2. Kontrollera åldern

2. Kontrollera åldern

Däck åldras löpande och detta påverkar prestandan. Dessutom utvecklas teknologin ständigt, så det kan vara en god idé att hålla sig uppdaterad – både för din säkerhet och din bränsleekonomi.

3. Kör alltid med fyra vinterdäck

3. Kör alltid med fyra vinterdäck

För optimal säkerhet ska du byta till vinterdäck på bilens alla fyra hjul. Om du endast monterar vinterdäck på två av bilens fyra hjul kan det uppstå en farlig situation då däckens gummi agerar olika.

4. Kombinera rätt fälgar och däck

4. Kombinera rätt fälgar och däck

En fälg och en däckstorlek som inte är anpassad till din bil kan göra den osäker att köra. Om fälgen och däcket inte har rätt dimensioner kan det påverka väghållningen negativt och även vara direkt olagligt. Därför är det viktigt att du väljer rätt dimensioner om du ska köpa nya fälgar och däck. Be din lokala Hyundai-återförsäljare om råd ifall du känner dig osäker.

 

5. Tänk på förvaringen

5. Tänk på förvaringen

För att dina sommardäck ska vara användbara även nästa säsong ska du förvara dem på ett bra ställe. Torrt och svalt är det bästa för däcken då de är känsliga för värme och solljus. Din lokala Hyundai-återförsäljare hjälper dig gärna med din däckförvaring – eller ger dig råd.

Vinterdäck i andra europeiska länder

Om du planerar en bilsemester under höst- eller vinterhalvåret kan det vara bra att veta vilka regler som gäller i närliggande länder:

Danmark

Ej obligatoriskt med vinterdäck.

Norge

Ej obligatoriskt med vinterdäck, men krav på att föraren ansvarar för tillräckligt väggrepp vid vinterläglag.

Tyskland

Vinterdäck obligatoriskt vid vinterväglag, dubbdäck förbjudna.

Österrike

Vinterdäck obligatoriskt under perioden 1 november – 15 april.

Särskilda omständigheter

Vill du ha hjälp?

Din lokala Hyundai-återförsäljare hjälper dig gärna.