Allt du behöver veta om att köra elektriskt

Allt du behöver veta om att köra elektriskt

Vi på Hyundai har alltid lagt stor vikt på teknologi, nya lösningar och nya idéer. Vi tror på att elbilar är vägen framåt och därför har vi marknadens bredaste utbud – klart för leverans. Läs mer på den här sidan och ta reda på vad det innebär att köra elektriskt.

Olika former av elektrisk körning

Har du funderat på att köpa en elbil, men är osäker på vilken sort som är rätt för dig? Här kan du lära dig mer om skillnaden mellan olika typer av elektriska bilar.

Elbil

Elbil

Med en elbil kör du på bara el. En elbil släpper inte ut något CO2 under körningen*. Du kan ladda bilens batteri via en kabel hemma eller på en laddningsstation. Batteriet laddar dessutom upp sig själv när du bromsar.

 

Se vårt utbud

Plug-in Hybrid

Plug-in Hybrid

Med en plug-in hybrid kör du på el och bensin, och får det bästa från två världar. Du kan ladda bilens batteri via en kabel hemma eller på en laddningsstation. Batteriet laddar dessutom upp sig själv när du bromsar.

Se vårt utbud

Hybrid

Hybrid

Med en hybridbil kör du på el och bensin. Det mindre batteriet laddas under körning, och storleken på batteriet avgör om den ska kallas en hybrid eller en mildhybrid.

Se vårt utbud

Bränslecell

Bränslecell

Med en bränslecellsbil (ibland även kallad vätgasbil) kör du endast på el. Det enda som släpps ut under körningen är vatten. Men i motsats till en klassisk elbil, som får elen levererad av ett batteri, producerar en vätgasbil själv sin el i en bränslecell. En bränslecellsbil tankas på en vätgasstation på bara 5 min.

Se vårt utbud

6 anledningar till att köra elektriskt

1) Inget eller lite CO2-utsläpp under körning

El- och bränslecellsbilar/vätgasbilar släpper inte ut någon CO2 under körning och hybridbilar släpper ut mindre CO2 under körning än traditionella bensin- eller dieselbilar*.

2) Billigare underhåll

Underhåll av elbilar är billigare, eftersom bilen har färre mekaniska delar som ska servas och bytas ut.

3) Uppladdning är billigare än bensin

Elektricitet är billigare än bensin och diesel. Inte ens de mest ekonomiska bensin- eller dieselbilar kan mäta sig med el- och hybridbilar när det gäller kostnader för bränsle jämfört med el.

4) Energi går ej till spillo

El- och hybridbilar kan använda den energi som skapas när man bromsar. Det gör en elektrifierad bil mer ekonomisk vid stadskörning eller kö-körning, där en traditionell bil med förbränningsmotor förbrukar mer bränsle.

5) Snabb acceleration

En elbil har ingen växellåda. Det betyder snabb acceleration vid omkörningar i hög hastighet, men också från stillastående.

6) Tyst motor

En elmotor är betydligt tystare än en bensinmotor. Det märks när man sitter i bilen, men också för förbipasserande. Därför har elbilar från Hyundai ett inbyggt virtuellt motorljud för fotgängare och cyklister, när bilen körs i hastigheter under 30 km/t.

*Ett visst CO2 släpps ut under tillverkning av bilen

Vad vill du läsa mer om?

Vilken elektrisk bil passar mig?

Vilken elektrisk bil passar mig?

Lär dig mer om laddning och räckvidd

Lär dig mer om laddning och räckvidd

Titta på tekniken och utrustningen i elektriska bilar

Titta på tekniken och utrustningen i elektriska bilar

Vanliga frågor

Om att köra elektriskt

Ja! Det är minst lika säkert att köra en elektrisk bil som att köra en bensinbil. Om en kollision utlöser bilens krockkuddar frånkopplas högspänningsbatteriet genast från resten av bilen. I en ren elbil finns det dessutom inget bränsle som kan antändas.

Hittills har sträckan som du kan köra på en uppladdning av batteriet varit ett hinder för att välja en elektrisk bil. Men tack vare utvecklingen av batterierna i elektriska bilar är en elbil idag ett realistiskt val för de flesta bilister. Och i takt med att antalet snabbladdare blir allt fler blir det ännu lättare att vara ägare av en elbil.