Lär dig dig mer om tekniken i elektriska bilar

Lär dig dig mer om tekniken i elektriska bilar

Bilteknologin har utvecklats enormt under senare år. Bilar kan idag inte bara köra på el – de har också flera smarta funktioner som gör din körning mer komfortabel. Här på sidan kan du ta en titt in i bilarna, och lära dig mer om tekniken och utrustningen.

Motor och prestanda

Motor

Motor

En elmotor har fullt vridmoment redan vid 0 varv. En klassisk turbomotor behöver vanligtvis nå upp till mer än 2 000 varv. Det betyder att elmotorn känns mycket kraftigare vid acceleration i jämförelse med en vanlig bensinmotor.

Elmotorer utnyttjar dessutom energin långt bättre än t.ex. en bensinmotor. Det framgår av den s.k. verkningsgraden, som visar hur stor del av den tillförda energin (bensin, diesel eller ström) som utnyttjas till drivkraften. I en elmotor är verkningsgraden ända upp till 95%, medan den för en bensinmotor ligger på omkring 30-35%. Det beror på att det inte är någon motorfriktion i en elmotor. Verkningsgraden i bensinmotorn i en IONIQ Hybrid ligger på 40%.

Dessutom behöver elbilar inte ha någon växellåda eftersom elmotorn är så smidig att det oftast är helt onödigt att kunna växla.

Batteri

Batteri

Alla Hyundais elbilar utnyttjar litiumjonpolymerbatterier. Denna typ av batteri har valts på grund av att det kan rymma mest energi och det har förmåga att bevara sin kapacitet trots att batteriet inte laddas ur helt mellan uppladdningarna.

Utrustning

Utrustning som ger körglädje

Utrustning som ger körglädje

Elektriska bilar från Hyundai är särskilt välutrustade. Det bidrar till att öka din körglädje och komfort. Du kan till exempel ansluta din smartphone via Apple CarPlay, så att du speglar din mobil på bilens skärm. Samtidigt har du möjlighet att ladda mobilen trådlöst i bilen. Du kan också välja olika körinställningar, bli guidad till så effektiv körning som möjligt och använda vårt avancerade navigationssystem.

Den nämnda utrustningen är beroende på modellversion

BlueLink®

Vi vill även tipsa om BlueLink! BlueLink är Hyundai's uppkopplingssystem, som alltid är online via ett sim-kort. Med BlueLink-appen får du bl.a. tillgång till information om Hyundai-återförsäljare, laddningsstationernas placeringar, trafik, väder, parkering och sevärdheter. Via BlueLink-appen kan du även öppna och låsa din bil samt se var den är parkerad. Läs mer om BlueLink här.

Du kan också glädja dig åt följande BlueLink-funktioner:

Batteristatus

Få överblick över din elbils räckvidd, batteriets laddningsstatus samt laddningstider.

Programmerbar uppvärmning

Värm upp din bil i förväg på en bestämd tidpunkt, så att du alltid kan sätta dig i en varm och skön bil.

Programmerbar uppladdning

Programmera start- och stopptidpunkten för uppladdningen - och vakna upp till ett fulladdat batteri.

Skicka destinationen till din bil

Använd Blue Link-appen för att söka efter destinationer, och skicka dem till din bils navigationssystem.Vad vill du veta mer om?

Se Hyundais utbud av elektriska bilar

Se Hyundais utbud av elektriska bilar

Vilken elektrisk bil passar dig?

Vilken elektrisk bil passar dig?

Lär dig mer om uppladdning

Lär dig mer om uppladdning

Vanliga frågor

Om tekniken i elektriska bilar

Varje enskild Hyundai har tillverkats för att ge många års körglädje. Därför erbjuder vi 5 års garanti utan kilometerbegränsning på alla våra bilar. Det enda villkoret för garantierna är att  bilen regelbundet servas enligt  Hyundais serviceprogram.

Vi rekommenderar att service och reparation alltid utförs hos en auktoriserad Hyundai-verkstad, och att endast originaldelar används. Väljer du att utnyttja en icke-auktoriserad verkstad för att utföra service på din bil ska du tänka på att i samband med ett eventuellt garantifall ska du kunna dokumentera att service har utförts korrekt i enlighet med Hyundais föreskrifter.

På el- och hybridbilar erbjuder vi hela 8 års garanti på batteripaketet. Dock max 160.000.

Nej. Faktiskt mår ett batteri i en elbil bra av att bli nästan helt urladdat, så det är inte nödvändigt att ladda det fullt varje gång

Ja! Det är minst lika säkert att köra en elektrisk bil som att köra en bensinbil. Om en kollision utlöser bilens krockkuddar frånkopplas högspänningsbatteriet genast från resten av bilen. I en ren elbil finns det dessutom inget bränsle, som kan antändas.

En ren elbil består av mycket färre delar som ska servas och underhållas. Eftersom den inte drivs av en förbränningsmotor behöver man varken byta olja eller oljefilter på den. Dessutom har den inte heller någon växellåda, koppling, kuggrem, kamaxel, katalysator, tändstift eller liknande, dvs delar som kan slitas eller gå sönder. Därför är service av en elbil ofta billigare än en bensinbil.

Ja. Batteriet i en Hyundai har den internationella klassificeringen IP 6K9, och är bl.a. skyddad mot damm och vatten vid högtryckstvätt.

När du kör en elektrisk bil använder du framför allt gaspedalen. När du tar bort foten från pedalen bromsar bilen. När du bromsar genereras energi som återvinns för att ladda bilen under körningen.