Topbanner

Utforska kraften och tekniken i våra elektriska bilar

Bilteknologin har utvecklats enormt under de senaste åren. Något som gör att vi kan erbjuda bilar där du kör på enbart el, och samtidigt får tillgång till massor av smarta funktioner som gör resan ännu bättre. Här kan du lära dig mer om tekniken och utrustningen i våra elektriska bilar och förhoppningsvis få en aha-upplevelse eller två.

Prestanda som känns

Motorn

Motorn

En elmotor har fullt vridmoment redan vid 0 varv. En klassisk turbomotor behöver vanligtvis nå upp till mer än 2 000 varv. Det betyder att elmotorn känns mycket kraftigare vid acceleration i jämförelse med en vanlig bensinmotor.

Elmotorer utnyttjar dessutom energin långt bättre än till exempel en bensinmotor. Det framgår av den så kallade verkningsgraden, som visar hur stor del av den tillförda energin (bensin, diesel eller ström) som utnyttjas till drivkraften. I en elmotor är verkningsgraden upp till hela 95%, medan en bensinmotor ligger på omkring 30-35%. Det beror på att det inte är någon motorfriktion i en elmotor.

Batteriet

Batteriet

Alla Hyundais elbilar utnyttjar litiumjonpolymerbatterier. Denna typ av batteri har valts på grund av att det kan rymma mest energi och det har förmåga att bevara sin kapacitet trots att batteriet inte laddas ur helt mellan uppladdningarna.

Många funktioner från start

Maximal körglädje och komfort

Maximal körglädje och komfort

Elektriska bilar från Hyundai har gott om utrustning som bidrar till att öka din körglädje och komfort. Du kan till exempel ansluta din smartphone via Apple CarPlayTM, så att du kan nå dina favoritappar även från bilens pekskärm. Samtidigt har du möjlighet att ladda mobilen trådlöst. Du kan också välja olika körinställningar, bli guidad till så effektiv körning som möjligt och använda vårt avancerade navigationssystem.

Den nämnda utrustningen är beroende på modellversion

Upptäck Bluelink®

Med hjälp av Bluelink® Connected Car Services är du ständigt uppkopplad mot din bil via din mobiltelefon. En supersmart funktion med en mängd funktioner som underlättar i vardagen och gör körningen till ett rent nöje. Via Bluelink-appen kan du bland annat få tillgång till information om lediga laddningsstationer, trafikläget, väder, parkering och sevärdheter. Här kan du läsa mer om Bluelink.

4 användbara Bluelink-funktioner för elektriska bilar:

Batteristatus

Batteristatus

Få överblick över din elbils räckvidd, batteriets laddningsstatus samt laddningstider.

Programmerbar uppvärmning

Programmerbar uppvärmning

Värm upp din bil i förväg på en bestämd tidpunkt, så att du alltid kan sätta dig i en varm och skön bil.

Programmerbar uppladdning

Programmerbar uppladdning

Programmera start- och stopptidpunkten för uppladdningen - och vakna upp till ett fulladdat batteri.

Skicka destinationen till din bil

Skicka destinationen till din bil

Använd Bluelink-appen för att söka efter destinationer, och skicka dem till din bils navigationssystem.Vad vill du veta mer om?

Se vårt utbud av elektriska bilar

Se vårt utbud av elektriska bilar

Vilken elektrisk bil passar mig?

Vilken elektrisk bil passar mig?

Uppladdning av elektriska bilar

Uppladdning av elektriska bilar

Vanliga frågor

Om tekniken i elektriska bilar

Varje enskild Hyundai har tillverkats för att ge många års körglädje. Därför erbjuder vi 5 års garanti utan kilometerbegränsning på alla våra bilar. Det enda villkoret för garantierna är att  bilen regelbundet servas enligt  Hyundais serviceprogram.

Vi rekommenderar att service och reparation alltid utförs hos en auktoriserad Hyundai-verkstad, och att endast originaldelar används. Väljer du att utnyttja en icke-auktoriserad verkstad för att utföra service på din bil ska du tänka på att i samband med ett eventuellt garantifall ska du kunna dokumentera att service har utförts korrekt i enlighet med Hyundais föreskrifter.

På el- och hybridbilar, ej mildhybrider, erbjuder vi hela 8 års garanti på batteripaketet. Dock max 160 000 km.

Nej. Faktiskt mår ett batteri i en elbil bra av att bli nästan helt urladdat, så det är inte nödvändigt att ladda det fullt varje gång.

Ja! Det är minst lika säkert att köra en elektrisk bil som att köra en bensinbil. Om en kollision utlöser bilens krockkuddar frånkopplas högspänningsbatteriet genast från resten av bilen. I en ren elbil finns det dessutom inget bränsle, som kan antändas.

En ren elbil består av mycket färre delar som ska servas och underhållas. Eftersom den inte drivs av en förbränningsmotor behöver man varken byta olja eller oljefilter på den. Dessutom har den inte heller någon växellåda, koppling, kuggrem, kamaxel, katalysator, tändstift eller liknande, dvs delar som kan slitas eller gå sönder. Därför är service av en elbil ofta billigare än en bensinbil.

Ja. Batteriet i en Hyundai har den internationella klassificeringen IP 6K9, och är bl.a. skyddad mot damm och vatten vid högtryckstvätt.

När du kör en elektrisk bil använder du framför allt gaspedalen. När du tar bort foten från pedalen bromsar bilen. När du bromsar genereras energi som återvinns för att ladda bilen under körningen.