Mindre underhåll med 100% el

Bensin- och dieselmotorer är uppbyggda av fler rörliga, mekaniska delar än elmotorer. Det innebär att det rent praktiskt är färre antal delar som kan gå sönder i elmotorer. Det behövs inga oljebyten i elmotorer heller. Därför har elbilar totalt sett ett mindre underhållsbehov jämfört med bensin- och dieselbilar.

Avser bilar med fyrhjulsdrift.

Underhåll och serviceintervall för elbilar

Service bör utföras beroende på din körsträcka och fordonets underhållsplan. Serviceintervallen är antingen en gång om året, eller efter att bilen kört 15 000 respektive 30 000 km. Specialutbildade elbilstekniker hos en Hyundai-återförsäljare kan utföra service på elbilar och kontrollera batteriets skick. Det är viktigt med omfattande och korrekt utförda kontroller, särskilt när det gäller högspänningsbatteriet.

Elektrifierade bilar "motorbromsar" något kraftigare än bensin- och dieselbilar. När du släpper på gasen omvandlas motorns funktion till en generator. Istället för att använda energi för att driva bilen framåt, så samlar den in den rörelseenergin som uppstår när bilen saktar in, och använder den till att ladda batteriet.

Elbilar har i regel tre huvudvätskor: batterikylvätska, bromsvätska och spolarvätska. Spolarvätskan är den enda du som ägare behöver fylla på regelbundet.

Precis som för bensin- och dieselfordon behöver slitna däck bytas ut och kostnaderna är liknande.

Elbilar använder torkarblad precis som på bensin- och dieselbilar och dessa bör underhållas på samma sätt. En tumregel är att byta två gånger om året.

Hyundais elbilar har en garanti för litiumjonpolymerbatteriet på hela 8 år eller 160 000 km, beroende på vad som inträffar först.

Kupéluftfiltret ska bytas ut varje 30 000 km, eller vartannat år.

Batteriet

Praktiska tips för ditt batteri

Litiumjonbatterier är vanligt förekommande i vår vardag. De finns i våra mobiltelefoner, bärbara datorer och även i elbilar. På grund av detta är batteridegradering ett faktum vi måste förhålla oss till i våra litiumjondrivna liv. Här har vi har samlat några praktiska tips om hur du kan bevara livslängden och räckvidden för batteripaketet i din elbil.
Laddning

Laddning

En tumregel för att förlänga livslängden på batteriet är att försöka hålla sig mellan laddnivåer på 10% och 80%. Förutom att det sliter mindre på batteriet är en annan fördel att det dessutom lämnar utrymme för regenerativ bromsning, som oftast stängs av om batteriet är fulladdat för att undvika att batterierna överladdas.

Temperatur

Temperatur

Batterier i elbil presterar bäst i lagom temperaturer. Kallare temperaturer påverkar batteriet och det gör även mycket varma temperaturer. För att bibehålla en bra livslängd på ditt batteri rekommenderas att parkera i garage när det är mycket kallt eller varmt ute om den möjligheten finns. När du använder bilen eller den är ansluten till laddare kan batteriets temperaturstyrningssystem hålla batteriet i en behaglig temperatur.

Däcken

Fördelar med elbilsdäck

Däcken på din elbil är de enda som har direktkontakt med underlaget och har därför stor påverkan på styr- och bromsegenskaperna. Med rätt elbilsdäck säkrar du en trygg och behaglig körupplevelse i alla väder.
Längre livslängd

Längre livslängd

Elbilsdäck är utformade för att motstå de påfrestningar som bilens direkta vridmoment och tunga batteripaketet ger upphov till under körning. Detta innebär att däck för elbilar ofta är mer slitstarka och därmed kan behovet av frekvent utbyte minska.

Lägre rullmotstånd

Lägre rullmotstånd

Designen och materialet hos elbilsdäck är också anpassat för att klara av elbilens totalvikt som i regel är högre än hos bilar med konventionella förbränningsmotorer. Ju lägre rullmotstånd elbilsdäcket har desto längre räckvidd kan du som förare njuta av.

 

 

Tystare körupplevelse

Tystare körupplevelse

Eftersom elbilar saknar motorljud blir däcken den största källan till oönskat buller i kupén vid högre hastigheter. Många elbilsdäck har därför utrustats med ljudreducerande egenskaper eller material så att körningen förblir tyst och behaglig.

Garanti

Garanti och kvalitet i en klass för sig

Precis som alla Hyundaibilar är våra elbilar byggda efter högsta möjliga kvalitetsstandard. Med våra förlängda garantier kan du luta dig tillbaka och känna tryggheten med en av branschens bästa garantier.
5 års nybilsgaranti med fri körsträcka

5 års nybilsgaranti med fri körsträcka

Det är inte bara bilen du väljer som är tillverkad enligt högsta möjliga kvalitetsstandarder – även nybilsgarantin håller absolut toppklass. Med vår femåriga nybilsgaranti kan du fokusera på viktigare saker i livet med fullständig trygghet.

8 års batterigaranti

8 års batterigaranti

Batteripaketet i alla våra elektrifierade bilar med högspänningsbatteri täcks av en garanti på hela 8 år eller 160 000 km, beroende på vad som inträffar först.

Våra elektrifierade bilar

IONIQ 5 N

IONIQ 5 N

IONIQ 5

IONIQ 5

IONIQ 6

IONIQ 6

KONA Electric

KONA Electric

TUCSON Plug-in Hybrid

TUCSON Plug-in Hybrid

SANTA FE Plug-in Hybrid

SANTA FE Plug-in Hybrid

Vad vill du läsa mer om?

Nästa generations säkerhet

Nästa generations säkerhet

Noll utsläpp under körning

Noll utsläpp under körning