Rally Sweden – En 308 km lång rallydröm

Årets stora folkfest är här. 11–14 februari smäller det. Rally Sweden är det enda vinterrallyt i Rally-VM, WRC, och bjuder på utmaningar utöver det vanliga. Hyundai är på plats i Värmland för att skapa rallyhistoria tillsammans med rallyentusiaster från hela världen. Det här har du att se fram emot.

Rally Sweden - Colins Crest - Neuville 2015

Colins Crest – Det världsberömda hoppet

Det omtalade krönet på Vargåsen-sträckan får de mest luttrade rallyentusiasterna att hissna. Här hittar du tävlingens (och troligen hela WRC:s) mest spektakulära hopp. Att hoppa längst här är en tävling i tävlingen. 2015 fick Thierry Neuville och hans Hyundai världen att häpna med sina fantastiska 44 meter. Kommer någon lyckas slå rekordet i år? Det är frågan på allas läppar.

Förutom det spektakulära hoppet är platsen i sig unik. Trots att rallyarenan befinner sig mitt ute i skogen samlas över 10 000 fans för att följa de halsbrytande hoppen och festa som om det inte fanns någon morgondag. Bättre rallyfest än så här blir svårt att hitta!

Världens bästa förare – Vem vinner?

Det brukar sägas att svenskar, norrmän och finländare kan det här med att köra på snö. På Rally Sweden är det upp till bevis. Som enda bana med vinterskrud ställs unika krav både på förare och bilar.
– Jag hoppas att segern går till en norrman. Jag tror att Andreas Mikkelsen har goda chanser att hamna högst upp på prispallen. Hyundai tog ju hem segern på Colins Crest förra året och det kommer vara många som vill vara med och utmana dem, säger Glenn Olsson, vd Sweden Rally.

Många är med och slåss uppe på toppen vid Rally Sweden. Att tävlingen är jämn innebär att förarna måste pressa sina gränser till det yttersta. Med pressade marginaler finns det risk för misstag vilket onekligen höjer spänningen ytterligare en nivå!

Rally Sweden Neuville vinnare Colins Crest

rally - sweden - trixen

Körtrixen som får dig att tappa hakan

Bilar som flyger, knivskarpa kurvor och förrädiska snövallar. Var vill man stå för att inte missa den mest spektakulära körningen?
– Vi har fem olika arenor. Arenan inne i Karlstad och den vid Colins Crest är de två mest välbesökta. I Karlstad räknar vi med att ta emot cirka 15 000 personer och ungefär 10 000 personer kommer delta i folkfesten vid Colins Crest. Det är två väldigt olika scener. I Karlstad har vi tagit rallyt till staden och där kommer bland annat många barnfamiljer att samlas. Colins Crest däremot är mitt ute i skogen men även här blir det ett jädrans drag, säger Glenn Olsson.Var hittar vi de riktiga rallynördarna?
– De befinner sig inte på arenorna utan de är ute i skogen någonstans. Gärna vid en passage där det finns risk för avåkning och där man kan se riktigt bra körning. Ljudbilden är otroligt viktig för rallynörden, man vill ha ljudet från bilarna. Många kampar ute i skogarna i upp till fem dagar. Det är en fantastisk fest, folk har med sig egna elvärk så de kan spela musik och de ställer ut badtunnor, säger Glenn Olsson.

rally - sweden - banan

Den unika banan – 308 km rally!

Rally-VM i Sverige består av 308 kilometer specialsträcka, med en färd som går genom stad, skog och isiga skidbackar. Samtliga etapper innehåller unika utmaningar för både bilar och förare. Enligt Glenn Olsson är receptet för ett perfekt väglag först tö och sedan kyla.
– Inför tävlingen vill vi ha mildväder och sedan hoppas vi på att det fryser på så att det blir is lagom till att tävlingen startar. Bildäcken är försedda med långa dubbar och de fäster mycket bättre i is än i grus. Dessutom sliter is mindre på däcken, säger han.

rally - sweden - folkfesten

Folkfesten du inte kan motstå

Rally Sweden bjuder inte enbart på rally i världsklass utan även på en folkfest av rang. När 200 000 rallyentusiaster från hela världen samlas är festen helt enkelt ett faktum. Besökarna kan njuta av allt från skoter- och MC-uppvisningar till livemusik och partyområden.

På dagarna kan rallyentusiasterna följa de olika sträckorna via storbildsskärmar med livekommentarer, på kvällarna tar live-band och DJ:ar över stafettpinnen till långt in på natten.
I år kommer det finska hillbilly-rockande Youtube-fenomenet Steve ’n’ Seagulls göra en miniturné runt rallyt. Och på lördagen intar mellofavoriterna Samir & Viktor Färjestadstravet.

För den som vill vara med där det händer är det rallyts fem arenor som gäller. Ett av de ställen där det inför årets rally har satsats lite extra är legendariska Colins Crest. Förutom att njuta av världens bästa och snabbaste bilar händer det något här hela dagen. DJ:s, tävlingar och upptåg håller humöret på topp för de tusentals personer som väljer att delta i den unika festen mitt inne i den värmländska skogen.


Utforska i20

Hyundais rallybil bygger på den populära storsäljaren i20. Här kan du se mer av den tuffa utmanaren.

Se mer av bilen

Förslag på fler artiklar

rally - sweden - trixen

Hyundai i WRC

Hyundai älskar fart, bilar och idrott. När Hyundai mötte rally var det därför inte särskilt förvånande att en livslång kärlek växte fram.
Läs om Hyundai i WRC

Tucson instrumentpanel - prop 290x160

Följ Hyundai i Rally Sweden

Spänningen är stor inför Rally Sweden 2016. Följ @HyundaiSverige på Instagram och Facebook för uppdateringar från tävlingen.

Red Tucson vinter - prop 290x160

Lästips

Läs fler artiklar och se bilnyheter på Hyundai Magazine. Här hittar du allt för dig som är bilintresserad.
Till Hyundai MagazineTillbaka till Hyundai Magazine

GÅ TILLBAKA
Stäng
Missa inte våra nyheter och erbjudanden
- prenumerera på Hyundais nyhetsbrev
Genom att fylla i din e-postadress ovan samtycker du till att Hyundaikoncernen och de återförsäljare som är knutna till Hyundaikoncernen får använda den för bl.a. informations- och marknadsföringsändamål. För mer information se vår integritetspolicy.
Laddar...
Icon chat 4f2c2cefecd7f346d471433e581e5759238aa8ff3b999753033ae0cde38ace54
Chatta

Ställ dina frågor här

Välj modell

Välj motor

Välj utrustning

Jämför utrustningspaket

Välj färg

Finansiering

Så har vi räknat

Privatlån

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Priser sätts av varje återförsäljare. Finansieringsförslaget avser Hyundai Finans med 3.33% i nominell ränta samt ett restvärde på ca 40%. Inbyte/Kontantinsats motsvarande 30% (min. 20% enl. lag).

Privatleasing

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Privatleasingförslag via Hyundai Finans: 36 mån, 4 500 mil, ingen första förhöjd avgift. Övermil debiteras med 10 kr per mil, men prata med din återförsäljare om du innan känner att du vill göra en beräkning på fler antal mil redan nu.

Tjänstebil

Förmånsvärde: Avser förmånsvärde netto beräknat med 50% marginalskatt.

Företagsleasing Alla priser exkl moms. Vi har räknat med en förhöjd första leasingkostnad om 20% av bilens värde. Aviseringsavgift på 55:- samt Uppläggningsavgift på 595:- tillkommer. Restvärde 50%. Leasingtid 36 månader.

www.hyundaifinans.se