Så lätt är det att ladda din elektriska bil

Så lätt är det att ladda din elektriska bil

Det är enkelt att ladda en elektrisk bil. Du kan göra det hemma eller via en laddningsstation när du är ute på resa eller på arbetet. Men hur fungerar uppladdningen egentligen? Hur lång tid tar det att ladda? Läs mer och få svar på dina frågor här.

Så laddar du din bil
Att ladda din elbil eller plug-in hybrid är både enkelt och smidigt.  
Ladda hemma

Ladda hemma

Det bästa sättet att ladda hemma är att installera en laddbox. Då kan du alltid ladda batteriet snabbt, säkert och enkelt. Vänd dig till din auktoriserade Hyundai-återförsäljare för att få hjälp med att hitta den laddbox som passar dig. Hos Naturvårdsverket kan du ansöka om bidrag till din laddstation.  

Tips! Vi rekommenderar dig att ladda på natten. Då vaknar du alltid upp till en fulladdad bil, och du undviker att överbelasta strömkapaciteten i ditt hushåll på tidpunkter när elförbrukningen är som allra högst på grund av matlagning, tvätt m.m. Det är enkelt att ställa in din Hyundai elbil så att den laddas på ett bestämt klockslag.

Laddning i nödfall

Laddning i nödfall

I nödsituation, då du inte har tillgång till el laddbox, är det också möjligt att ladda din bil via en vanlig väggkontakt med medföljande 230 volt AC-laddare. Vi rekommenderar dig att bara göra detta i ett nödläge, eftersom det kan medföra en risk för överhettning. Husets elinstallation är nämligen inte konstruerat för den form av belastning som krävs för att ladda en elbil.

Laddning på väg

Laddning på väg

Det finns fler laddningsstationer än traditionella tankställen i Sverige. Det finns faktiskt mer än 4 000 offentliga laddningsstationer utspridda över hela landet.

Det finns två olika typer av laddningsstationer:

  • Laddningsstationer som erbjuder vanlig laddning med växelström (AC)
  • Laddningsstationer som erbjuder laddning med likström (DC)

Tips! Välj en betallösning som är anpassad efter din körsituation. Det kan vara en fördel att välja en abbonemangslösning där du kan ladda obegränsat både på väg och hemma. Du kan också välja att betala efter förbrukning. 

Så lång tid tar det
Snabbladdning

Snabbladdning

På en offentlig laddningsstation med likström (DC) kan du för det mesta ladda din elbil upp till 80% på under en timme. Dessa laddningsstationer är utrustade med en laddningskabel, som du använder vid laddningen. Snabbladdningsstationer finns ofta på tankställen och restauranger nära motorvägen, och här kan du ladda din bil så mycket som möjligt på kortast möjliga tid

Exempel på laddningstider med KONA Electric Standard Range (39 kWh) och Long Range (64 kWh):

Effekt Batteri Laddtid till 80%
50 kW 39 kWh ca. 57 min
100 kW 39 kWh under en timme
50 kW 64 kWh ca. 75 min
100 kW 64 kWh under en timme
Standardladdning

Standardladdning

På en offentlig laddningsstation med växelström (AC) kan du ladda din bil på mellan 6 och 12 timmar beroende på laddningshastighet. Dessa laddningsstationer är vanligtvis inte utrustade med laddningskabel, så den måste du själv ha med dig. Du kan köpa en typ-2 kabel hos din Hyundai-återförsäljare. Den passar till dessa laddningsstationer. Dessa laddningsstationer hittar du ofta nära shoppingcentra, restauranger eller på din arbetsplats. Där kan du ladda din bil under en längre tid.

Exempel på laddningstider med KONA Electric Standard Range (39 kWh) och Long Range (64 kWh):

Effekt Batteri Laddtid från 0-100%
3,7 kW 39 kWh ca 11 timmar
7,2 kW 39 kWh ca 6 h 10 min
10,5 kW 39 kWh ca 4 h 50 min
3,7 kW 64 kWh ca 17 timmar
7,2 kW 64 kWh ca 9 h 35 min
10,5 kW 64 kWh ca 7 h 30 min

Observera att laddningstiden kan variera beroende på inställning av hastighet, temperatur och bilens skick. Detta är generella laddningstider för elbilar, men de kan variera mellan olika bilmodeller.

Laddtid med 7,2 kW förutsätter, att en laddare som kan leverera 7,2 kW på en fas används.

Laddtid med 10,5 kW förutsätter att man använder en 10,5 kW 3-fas on-board laddare (extrautrustning, kommer med KONA electric).

Hitta en laddningsstation nära dig
Hyundai LIVE Services

Hyundai LIVE Services

När det är dags att ladda din Hyundai hjälper Hyundai LIVE Services dig att hitta närmaste laddningsstation. Du får 7 års gratis abonnemang på Hyundais LIVE Services när du köper en ny Hyundai elbil eller plug-in hybridbil.

Data till Hyundai LIVE Services levereras av TomTom.

Vad vill du läsa mer om?
Se hur långt du kan köra i en elektrisk bil

Se hur långt du kan köra i en elektrisk bil

Teknik och utrustning i elektriska bilar

Teknik och utrustning i elektriska bilar

Se Hyundais utbud av elektriska bilar

Se Hyundais utbud av elektriska bilar

Vanliga frågor
Om uppladdning
Hur lång garanti är det på batteriet?

På el- och hybridbilar erbjuder vi hela 8 års garanti på batteripaketet. Dock max 160 000 och 200 000 km (beroende på modell).

Förkortas batteriets livslängd på grund av snabbladdning?

Batteriets livslängd kan förkortas om man ofta använder snabbladdning. För att skona batteriet rekommenderas därför att man använder snabbladdning så lite som möjligt.

Kan batteriet på en elektrisk bil laddas ur?

De flesta har nog varit med om att en vanlig bensinbil inte har kunnat startas för att batteriet har laddat ur. Det händer inte med en elektrisk bil, eftersom litiumjonpolymerbatteriet endast i extremfall laddas ur av sig självt.

Vilken typ av batteri använder Hyundai?

Hyundai använder ett litiumjonpolymerbatteri. Denna typ av batteri har valts på grund av att det kan rymma mest energi och det har förmåga att bevara sin kapacitet trots att batteriet inte laddas ur helt mellan uppladdningarna.

Vad betyder kilowatt timme (kWh)?

Kilowattimme är en måttenhet, som anger hur mycket energi som kan lagras i batteriet. En bil med stor batterikapacitet – många kWh – har en längre räckvidd.

Vad betyder kilowatt (kW)?

Kilowatt är en måttenhet, som anger den elektriska strömmens styrka. Den hastighet som en laddningsstation laddar med anges i kW.

Vad är en laddningsstation?

En laddningsstation är en plats där du kan ladda din elektriska bil. Det finns tre typer av laddningsstationer: en privat laddningsstation (vid din bostad), en offentlig laddningsstation med normal laddning (finns på tankställen, parkeringsplatser osv.) och en offentlig laddningsstation med snabbladdning (finns ofta nära motorvägarna).

Hur kan jag ladda min elektriska bil?

Laddning hemma

Det bästa sättet att ladda hemma är att installera en laddbox. Då kan du alltid ladda batteriet snabbt, säkert och enkelt. I nödsituation, då du inte har tillgång till en laddbox, är det också möjligt att ladda din bil via en vanlig väggkontakt med medföljande 230 volt AC-laddare. Vi rekommenderar dig att bara göra detta i ett nödläge, eftersom det kan medföra en risk för överhettning. Husets elinstallation är nämligen inte konstruerat för den form av belastning, som krävs för att ladda en elbil.

 

Laddning på offentliga laddningsstationer

På en offentlig laddningsstation med växelström kan du ladda din bil under längre tid. Det kan till exempel vara på din arbetsplats. Dessa laddningsstationer är för det mesta inte utrustade med laddningskabel, så den måste du själv ha med dig. På offentliga laddningsstationer med likström (snabbladdning) kan du ladda din bil så mycket som möjligt på kortast möjliga tid. Dessa hittar man oftast på tankställen, hotell och restauranger längs motorvägen. Snabbladdning är vanligtvis dyrare än normal laddning, men å andra sidan kan du ladda bilen mycket snabbare.

Laddningskontakten sitter fast. Vad gör jag?

Laddningsproppen låses normalt upp när man låser upp dörrarna. Om du inte tar bort kontakten inom 10 sekunder låses kontakten automatiskt igen. I så fall ska du inte dra i kontakten, utan istället skjuta det tillbaka, låsa upp dörrarna igen och ta bort kontakten.

Om laddningskontakten inte kan lossas på grund av ett tekniskt fel, kan du låsa upp det med hjälp av nödutlösningskabeln. På en Hyundai, där laddningskontakten är placerad framtill, är låskabeln placerad under motorhuven. På en Hyundai med laddningskontakt baktill är låskabeln placerad under bagagerumsmattan. Du kan läsa mer i instruktionsboken under ”Upplåsning av laddningskontakt i en nödsituation".

Kan jag ladda bilen i utlandet?

Ja. Det finns tusentals laddningsstationer i Europa, även utanför Sveriges gränser.

Hur hittar jag en laddningsstation?

Om din bil är utrustad med ett navigationssystem kan du med Hyundais LIVE Services se tillgängliga laddningsstationer i ditt närområde. Du får 7 års gratis abonnemang på Hyundais LIVE Services när du köper en Hyundai elbil eller plug-in hybridbil.

Jag har helt slut på ström. Vad gör jag?

När bilen är helt slut på ström stannar den. Innan batteriet är helt tomt får du en varning. Den första varningen är ett meddelande och en ljudsignal om att du har begränsad räckvidd. Den andra varningen består av två varningslampor och minskad kraft. När mätarställningen når 0 stannar din bil, och du är tvungen att ladda den innan du kan köra vidare. Det är klokt att ladda din elektriska bil varje gång du har möjlighet till det, så att du undviker att batteriet blir helt tomt.