Ioniq 5 Opladning Topbanner

Så lång tid tar det att ladda din Hyundai elbil

Det är enkelt att ladda en elektrisk bil i dagsläget. Du kan göra det hemma via en laddbox eller på en laddningsstation när du är på väg. Men hur går uppladdningen egentligen till? Och hur lång tid tar det? Läs vidare så ger vi dig svar på tal.

Effektiv laddning på 3 sätt

Det offentliga laddningsnätverket växer sig ständigt större. Bland annat genom leverantören IONITY som är ett samarbete mellan olika europeiska biltillverkare, däribland Hyundai. Men det finns flera andra sätt att ge din elektriska Hyundai ny kraft – alla med sina speciella fördelar. Ta reda på hur de olika sätten fungerar och vilket som passar dig bäst.
Laddning hemma

Laddning hemma

Det bästa och säkraste sättet att ladda hemma är med hjälp av en laddbox. Då har du alltid möjlighet att snabbt fylla på bilens batteri.

Smartast är att ladda nattetid. Då vaknar du alltid upp till en fulladdad bil, och du undviker tidpunkter då ditt elnät redan är högt belastat på grund av matlagning, TV-tittande och annat. Du kan ställa in din elektriska Hyundai så att laddningen startar på ett specifikt klockslag.

Vänd dig till din lokala Hyundai-återförsäljare för att få hjälp med att hitta en passande laddbox. Hos Skatteverket kan du ansöka om bidrag som täcker 50% av installationskostnaderna.

 

Laddning på väg

Laddning på väg

Om du inte har tillgång till en laddbox eller kör riktigt långa sträckor krävs det att du laddar bilen under resans gång. Antalet offentliga laddningsstationer har ökat kraftigt i Sverige, på elbilsstatistik.se kan du se det exakta aktuella antalet.

Diverse elleverantörer satsar stort på att utöka antalet snabbladdningsstationer längs motorvägarna, vilket sannolikt innebär att du kommer att kunna snabbladda på många välbesökta rastställen framöver.

Det finns två typer av laddningsstationer:

  • Normalladdning med växelström (AC)
  • Snabbladdning med likström (DC)

Tänk på att välja en betallösning som passar dina körbehov. Det kan vara fördelaktigt med ett abonnemang där du kan ladda obegränsat både längs vägen och hemma. Du kan också välja att betala efter förbrukning. 

Laddning i nödfall

Laddning i nödfall

I en nödsituation, då du inte har tillgång till en laddbox, är det möjligt att ladda din elektriska Hyundai via ett vanligt vägguttag. Då använder du dig av den medföljande 230 V AC-laddaren.

Detta rekommenderas bara i krissituationer. Dels eftersom det tar väldigt lång tid, då bilens fulla laddningskapacitet inte kan nyttjas, och dels för att hushållsuttaget inte är konstruerat för den typen av belastning vilket kan medföra säkerhetsrisker så som överhettning.

Ladda i hela Europa med Charge myHyundai

Ladda i hela Europa med Charge myHyundai

Med Charge myHyundai kan du ladda på över 300 000 platser i hela Europa – med en app eller ett fysiskt kort. För att komma i gång och ladda enklare och mer prisvärt behöver du bara registrera dig på chargemyhyundai.com, sedan är det fritt fram att fylla på batteriet hos alla ledande leverantörers laddstationer.

Läs mer

Hitta en laddningsstation nära dig

Hyundai LIVE Services

Hyundai LIVE Services

Bluelink®-funktionen Hyundai LIVE Services gör resan enklare, utan att du behöver ta ögonen från vägen. Du behöver bara höja rösten, så kan navigationssystemet och andra funktioner rätta sig efter dina anvisningar.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Hur snabbt våra olika elektriska bilar kan laddas beror bland annat på hur hög laddningsfrekvensen är och vilket batteri bilen är utrustad med. Nedan kan du klicka dig vidare och se uppskattade laddningstider våra elbilar.
KONA Electric

KONA Electric

IONIQ 5

IONIQ 5

Vad vill du läsa mer om?

Räckvidden i en elektrisk bil

Räckvidden i en elektrisk bil

Teknik och utrustning i elektriska bilar

Teknik och utrustning i elektriska bilar

Se vårt utbud av elektriska bilar

Se vårt utbud av elektriska bilar

Vanliga frågor

Om uppladdning

På el- och hybridbilar erbjuder vi hela 8 års garanti på batteripaketet. Dock max 160 000 km.

Batteriets livslängd kan förkortas om man ofta använder snabbladdning. För att skona batteriet rekommenderas därför att man använder snabbladdning så lite som möjligt.

Hyundai använder ett litiumjonpolymerbatteri. Denna typ av batteri har valts på grund av att det kan rymma mest energi och det har förmåga att bevara sin kapacitet trots att batteriet inte laddas ur helt mellan uppladdningarna.

Kilowattimme är en måttenhet, som anger hur mycket energi som kan lagras i batteriet. En bil med stor batterikapacitet – många kWh – har en längre räckvidd.

Kilowatt är en måttenhet, som anger den elektriska strömmens styrka. Den hastighet som en laddningsstation laddar med anges i kW.

En laddningsstation är en plats där du kan ladda din elektriska bil. Det finns tre typer av laddningsstationer: en privat laddningsstation (vid din bostad), en offentlig laddningsstation med normal laddning (finns på tankställen, parkeringsplatser osv.) och en offentlig laddningsstation med snabbladdning (finns ofta nära motorvägarna).

Laddning hemma

Det bästa sättet att ladda hemma är att installera en laddbox. Då kan du alltid ladda batteriet snabbt, säkert och enkelt. I nödsituation, då du inte har tillgång till en laddbox, är det också möjligt att ladda din bil via en vanlig väggkontakt med medföljande 230 volt AC-laddare. Vi rekommenderar dig att bara göra detta i ett nödläge, eftersom det kan medföra en risk för överhettning. Husets elinstallation är nämligen inte konstruerat för den form av belastning, som krävs för att ladda en elbil.

 

Laddning på offentliga laddningsstationer

På en offentlig laddningsstation med växelström kan du ladda din bil under längre tid. Det kan till exempel vara på din arbetsplats. Dessa laddningsstationer är för det mesta inte utrustade med laddningskabel, så den måste du själv ha med dig. På offentliga laddningsstationer med likström (snabbladdning) kan du ladda din bil så mycket som möjligt på kortast möjliga tid. Dessa hittar man oftast på tankställen, hotell och restauranger längs motorvägen. Snabbladdning är vanligtvis dyrare än normal laddning, men å andra sidan kan du ladda bilen mycket snabbare.

Laddningsproppen låses normalt upp när man låser upp dörrarna. Om du inte tar bort kontakten inom 10 sekunder låses kontakten automatiskt igen. I så fall ska du inte dra i kontakten, utan istället skjuta det tillbaka, låsa upp dörrarna igen och ta bort kontakten.

Om laddningskontakten inte kan lossas på grund av ett tekniskt fel, kan du låsa upp det med hjälp av nödutlösningskabeln. På en Hyundai, där laddningskontakten är placerad framtill, är låskabeln placerad under motorhuven. På en Hyundai med laddningskontakt baktill är låskabeln placerad under bagagerumsmattan. Du kan läsa mer i instruktionsboken under ”Upplåsning av laddningskontakt i en nödsituation".

Ja. Det finns tusentals laddningsstationer runt om i Europa, och med vår laddlösning Charge myHyundai kan du få tillgång till över 220 000 stycken av dessa med hjälp av en enda app.

Om din bil är utrustad med ett navigationssystem kan du med Hyundais LIVE Services se tillgängliga laddningsstationer i ditt närområde. Du får 7 års gratis abonnemang på Hyundais LIVE Services när du köper en Hyundai elbil eller plug-in hybridbil.

När bilen är helt slut på ström stannar den. Innan batteriet är helt tomt får du en varning. Den första varningen är ett meddelande och en ljudsignal om att du har begränsad räckvidd. Den andra varningen består av två varningslampor och minskad kraft. När mätarställningen når 0 stannar din bil, och du är tvungen att ladda den innan du kan köra vidare. Det är klokt att ladda din elektriska bil varje gång du har möjlighet till det, så att du undviker att batteriet blir helt tomt.