Så långt kan du köra i en elektrisk bil

Så långt kan du köra i en elektrisk bil

Med en laddad bil är du klar att köra. Men hur långt kan du egentligen köra på en uppladdning? Och vad gör du när det börjar bli dags att ladda? 

Hur långt kan du köra?

I vardagen

I vardagen

De flesta vardagspendlare kan lätt köra en hel dag på en enda laddning. Med en Hyundai IONIQ Electric kan du exempelvis köra upp till 311 km på en laddning och med en IONIQ 5 upp till 481 km. KONA Electric Long Range performance har en räckvidd upp till 484km*.

Under helger

Under helger

Den långa räckvidden på elbilar innebär att du också kan ta din elbil med på på en resa under ett veckoslut. En resa mellan Göteborg och Stockholm är inte nåt problem i en KONA Electric.

På semestern

På semestern

Ska du ännu längre, och kanske till och med utomlands? Med Charge myHyundai kan du ladda din bil på över 220 000 platser i Europa – med ett laddkort. Vilket gör det enkelt att ladda din elektriska bil även utomlands. Hyundais LIVE Services hjälper dig också här med att hitta en laddningsstation nära dig, och du laddar på samma sätt som du är van att göra i Sverige.

*Räckvidd enl WLTP. Räckvidden kan variera beroende på vägförhållanden, körstil, temperatur mm. 

När det är dags att ladda

Bilen ger två varningar

Bilen ger två varningar

Innan batteriet är helt urladdat får du två varningar. Den första varningen är en notifikation och en ljudsignal om att du har en begränsad räckvidd. Den andra varningen består av två varningslampor och en reducering av kraft. När metertalet når 0 stannar din bil och du måste ladda den innan du kan köra vidare. Det är därför en god idé att ladda din elektriska bil vid varje möjlighet.

 

Hyundai LIVE Services

Hyundai LIVE Services

När det är dags att ladda din Hyundai hjälper Hyundai Live Services dig med att hitta den närmsta laddstationen. Du får ett gratis abonnemang på Hyundai Live Services när du köper en ny Hyundai elbil eller en plug-in hybrid.

Data til Hyundai LIVE Services levereras av TomTom.

Få ut maximalt av en uppladdning

6 tips för att köra så långt som möjligt på en uppladdning.
Fa Ut Maximalt Av En Uppladdning

Du kan utöka din räckvidd i din elbil genom att följa dessa fem tips: 

 1. Slå på ECO-läget
 2. Kör jämt och anpassa din körning efter trafiken, så undviker du att slösa ström på acceleration. 
 3. Bromsa så mycket som möjligt med hjälp av den elektriska motorn.
 4. Genom att köra lite långsammare på motorvägen  sparar du mycket energi, och restiden är i stort sett oförändrad.
 5. Använd endast klimatanläggningen på förarsidan om du kör ensam. 

Vad vill du läsa mer om?

Teknik och utrustning i elektriska bilar

Teknik och utrustning i elektriska bilar

Se Hyundais utbud av elektriska bilar

Se Hyundais utbud av elektriska bilar

Lär dig mer om uppladdning

Lär dig mer om uppladdning

Vanliga frågor

Om räckvidd

På el- och hybridbilar erbjuder vi hela 8 års garanti på batteripaketet. Dock max 160.000 och 200.000 km (beroende på modell).

De flesta har nog varit med om att en vanlig bensinbil inte har kunnat startas för att batteriet har laddat ur. Det händer inte med en elektrisk bil, eftersom litiumjonpolymerbatteriet endast i extremfall laddas ur av sig självt.

Ja. Vid lägre temperaturer stiger vindmotståndet, och det påverkar räckvidden. Detta gäller alla bilar – även konventionella bilar. Kyla och frost gör att du kör kortare sträcka på varje liter. Vinterdäck och snö på vägen ger också en ökad energiförbrukning. Samma sak gäller om du till exempel använder klimatanläggningen, sätesvärmen eller elvärmen i bakrutan.

Laddning hemma

Det bästa sättet att ladda hemma är att installera en laddbox. Då kan du alltid ladda batteriet snabbt, säkert och enkelt. Hyundai samarbetar med CLEVER, som kan hjälpa till att installera en intelligent laddbox. I nödsituation, då du inte har tillgång till en laddbox, är det också möjligt att ladda din bil via en vanlig väggkontakt med medföljande 230 volt AC-laddare. Vi rekommenderar dig att bara göra detta i ett nödläge, eftersom det kan medföra en risk för överhettning. Husets elinstallation är nämligen inte konstruerat för den form av belastning, som krävs för att ladda en elbil.

 

Laddning på offentliga laddningsstationer

På en offentlig laddningsstation med växelström kan du ladda din bil under längre tid. Det kan till exempel vara på din arbetsplats. Dessa laddningsstationer är för det mesta inte utrustade med laddningskabel, så den måste du själv ha med dig. På offentliga laddningsstationer med likström (snabbladdning) kan du ladda din bil så mycket som möjligt på kortast möjliga tid. Dessa hittar man oftast på tankställen, hotell och restauranger längs motorvägen. Snabbladdning är vanligtvis dyrare än normal laddning, men å andra sidan kan du ladda bilen mycket snabbare.

Ja. Det finns tusentals laddningsstationer i Europa, även utanför Sveriges gränser.

Om din bil är utrustad med ett navigationssystem kan du med Hyundais LIVE Services se tillgängliga laddningsstationer i ditt närområde. Du får 7 års gratis abonnemang på Hyundais LIVE Services när du köper en Hyundai elbil eller plug-in hybridbil.

Hur långt du kan köra på en laddning beror på bilmodell. Se de exakta räckvidderna här:

IONIQ Electric

KONA Electric

NEXO

IONIQ 5

När bilen har helt slut på ström stannar den. Innan batteriet är helt tomt får du en varning. Den första varningen är ett meddelande och en ljudsignal om att du har begränsad räckvidd. Den andra varningen består av två varningslampor och minskad kraft. När mätarställningen når 0 stannar din bil, och du är tvungen att ladda den innan du kan köra vidare. Det är klokt att ladda din elektriska bil varje gång du har möjlighet till det, så att du undviker att batteriet blir helt tomt.

Du kan nå en längre räckvidd i din elbil genom att följa dessa råd:

 • Slå på ECO-läge
 • Kör jämnt och anpassa körningen efter trafiken, så att du undviker att slösa ström på acceleration
 • Släpp trycket på gaspedalen i god tid, så att du bromsar så mycket som möjligt med den elektriska motorn
 • Genom att köra lite långsammare på motorvägen sparar du mycket energi, och restiden är i stort sett oförändrad.
 • Kyl ner eller värm upp din bil innan du kör genom att koppla upp bilen för laddning och ställ in tidpunkten för avfärd – så behöver du inte förbruka ström på detta när du kör
 • Om du kör ensam så kan du nöja dig med att använda klimatanläggningen enbart för förarsätet