Tjänstebil

Att kunna använda en bil i jobbet är en nödvändighet för många. De typer av bilar som en anställd erbjuds i tjänsten, brukar man i folkmun samla under begreppet tjänstebilar. I själva verket är en tjänstebil en bil som endast används i tjänsten, medan det kallas förmånsbil om den även används privat. Tack vare tjänstebilar möjliggörs många yrken och viktiga tjänster, som taxichaufförer, ambulansförare och skolskjuts.

Skillnaden mellan tjänstebil och förmånsbil

Det är viktigt att veta hur tjänstebilar och förmånsbilar skiljer sig åt, eftersom det påverkar hur du får använda bilen och vilka kostnader som tillkommer. Det du behöver komma ihåg är att en tjänstebil använder du endast i tjänsten, medan en förmånsbil får du även använda privat.

En förmånsbil räknas som en förmån och måste därför förmånsbeskattas av arbetstagaren. Det behöver inte göras med en tjänstebil.

Att köra tjänstebil

I undantagsfall kan en anställd använda sin tjänstebil privat, om det räknas som att bilen används i ringa omfattning. Det innebär att följande två punkter är uppfyllda:

 • Den anställda kör bilen privat högst 100 mil per år
 • Den anställda kör bilen privat vid högst 10 tillfällen per år

Hur bilen används kan kartläggas via en körjournal. Vid ringa användning görs inga skatteavdrag på förmånen, och arbetsgivaren betalar inga arbetsavgivaravgifter.

Tjänstebil för företag

Att skaffa en tjänstebil innebär att ditt företag behöver fatta vissa beslut. På företag med många tjänstebilar finns ofta en tjänstebilspolicy, som reglerar faktorer som pris, biltillverkare och hur bilen ska finansieras.

Utan en sådan policy behöver företaget bland annat ta ställning till följande:

 • Vill du köpa, låna till eller leasa bilen? Vilken typ av bil krävs för yrket?
 • Ska en eller flera bilar inhandlas?
 • Kan ni få mängdrabatt?
 • Vilken budget har ni?
 • Ska den anställde använda bilen privat eller inte? 

En bra start kan vara att se över vilka olika sätt det går att finansiera en tjänstebil på, och hur de fungerar. Om företaget väljer att leasa bilen, betalas en viss månadskostnad istället för en engångssumma. Själva överlåtningen sker mellan leasegivaren och företaget, genom att båda parterna godkänner ett leasingavtal.

Så räknas leasingavgiften ut

Ditt företag leasar en tjänstebil med totalpris om 259 900 kr. Vi vill ha ett restvärde om 50% av totalpriset, leasa bilen i 36 månader och räntan är 5,95%.

 • Listpris: 259 900 kr
 • Exklusive moms: 207 920 kr
 • Finansierat belopp: 207 920 kr
 • Löptid: 36 månader
 • Restvärde: 103 960 kr
 • Leasingkostnad/månad: 3 658 kr plus moms

Det finns även möjighet att betala en del av bilens totalpris direkt för att sänka företagets månatliga kostnad.

Elbil som tjänstebil

Att ha elbilar, elhybrider och laddhybrider som tjänstebilar blir allt vanligare. Eftersom ungefär 60% av tjänsteresorna idag är tio kilometer eller kortare, klarar många tjänstebilsresenärer vardagspendlingen på el.

Förutom de minskade utsläppen finns det även ekonomiska skäl till trenden. I och med det bonus malus-system som trädde i kraft 1 juli 2018, höjdes klimatbonusen och är nu upp till 60 000 kronor. Det i kombination med ett nedsatt förmånsvärde och låg driftkostnad gör elbilar till väldigt attraktiva tjänste- och förmånsbilar.

Hyundai som tjänstebil

Du som funderar på att skaffa tjänstebil kan med största trygghet välja en bil från oss. Vi fokuserar nämligen på det som är viktigast både för dig och ditt företag – en fungerande ekonomi.

Vårt moderna bilsortiment är framtaget ur just den tanken. Utöver den goda ekonomin vill vi självklart också att du ska trivas med din bil. Därför satsar vi på en hög utrustningsnivå med smart teknik.