HYBRIDBILAR

Det är lätt att förstå varför hybridbilar blir allt mer populära. De erbjuder den perfekta lösningen för den ökade efterfrågan på effektivitet och minskade utsläpp på samma gång. Eftersom hybridbilar kombinerar en vanlig förbränningsmotor, elmotor och batteripaket i ett, ger de dessutom bättre bränsleekonomi. Hybridrevolutionen är här för att stanna.ioniq-hybrid-front

Skillnaden mellan olika hybridbilar

Vad är en hybridbil? Vad är det för skillnad på en mildhybrid, elhybrid och laddhybrid? Vilken passar mig? Den ökade populariteten till trots finns det ändå viss förvirring kring begreppet hybridbil.

En hybrid är en bil med flera kraftkällor. Ofta drivs den delvis av el, utöver vanligt drivmedel som bensin eller diesel. Hybridbil är därmed samlingsnamnet för mildhybrid, elhybrid och laddhybrid.

En hybridbil är en bil med flera kraftkällorhybrid-iconMild- och elhybrid
Drivs av både en förbränningsmotor och en elmotor. Batteriet laddas under körning genom att återvinna rörelseenergi.plug-in-iconLaddhybrid
Drivs av el när du väljer det och bensin när du behöver det. Batteriet laddas under körning eller via sladd.

Körupplevelsen i en hybridbil

När hybridbilen invigdes på den europeiska marknaden 2001, var en del osäkra på om den var lika bra att köra som konventionella bilar. Eftersom hybridtekniken har utvecklats under årens lopp har prestanda och känsla på vägen blivit bättre och bättre. Att storsäljaren Tucson blivit en mildhybrid, gör att körningen blir ännu effektivare.

Körprestandan i IONIQ hybrid och IONIQ plug-in är bland den bästa i segmentet - många recensioner har påpekat hur lika vanliga bilar våra hybrider känns. Det som ofta uppskattas i våra hybrider är följande:

 • Sexväxlad dubbelkopplingslåda för roligare körning
 • Bekvämlighet och effektivitet i automatiskt läge
 • Ökad körglädje i Sport-läget

hybridbilarTucson image grid 1/2

Design och effektivitet

En hybrid är designad för att reducera luftmotståndet och minska bränsleförbrukningen. Därför är de ofta mer aerodynamiska än konventionella bilar.

Den aerodynamiska designen i våra IONIQ-hybrider bidrar till:

 • Rymlighet och generöst lagringsutrymme
 • Effektiv körning med ett luftmotstånd på endast 0.24 Cd
 • Klassledande bränsleekonomi och låga CO2-utsläpp

Mildhybriden Tucson är en mer klassisk SUV, vilket är attraktivt för många bilägare.

Vilken hybridbil passar mig?tucon hybridbilar


El- och mildhybriden passar dig som:

 • Har långa dagliga körsträckor och vill slippa tänka på räckvidd
 • Inte har möjlighet att ladda på jobbet och/eller i hemmet
 • Idag kör en bensinbil eller dieselbil

Upptäck IONIQ hybrid
Upptäck Tucson

Jämför olika elhybrider här.IONIQ-plug-in-cropped


Laddhybriden passar dig som:

 • Pendlar upp till 50-60 km, vill köra på el, samt slippa tänka på räckvidden vid längre sträckor
 • Har möjlighet att ladda bilen på jobbet och/eller i hemmet
 • Idag kör en bensinbil, dieselbil eller elhybrid

Upptäck IONIQ plug-in

Jämför olika laddhybrider här.

Så fungerar en elhybrid

En elhybrid kan även förkortas HEV, vilket står för Hybrid Electric Vehicle. Den innehåller en förbränningsmotor, en elmotor och ett batteri. Vid låga hastigheter kommer bilen att använda elmotorn, men när det behövs mer kraft växlar den interna datorn till förbränningsmotorn. Utöver det arbetar även båda systemen samtidigt för att bibehålla bränsleekonomin.

Bilen behöver inte anslutas till en extern strömkälla för att ladda batteriet. Istället genereras elektrisk energi genom bromskraftåtervinning. Elmotorn används som en generator som lagrar den upptagna energin i batteriet och ger extra effekt under acceleration.

hybridbilar bildIONIQ-HEV-Image-Grid-blocks01

Så fungerar en laddhybrid

Laddhybrid, som förkortas PHEV (vilket står för Plug-in Hybrid Electric Vehicle), innehåller en förbränningsmotor, elmotor och ett batteri. Laddhybriden kan använda antingen förbrännings- eller elmotorn för att driva bilen. Det leder till en mer hållbar och energibesparande körning.

Förbränningsmotorn är en viktig del av laddhybriden, eftersom när bilens batteri är lågt kommer den automatiskt att gå in i ett laddningsläge. Då kan du köra med förbränningsmotorn - precis som i en vanlig bil. Samtidigt ger bromskraftåtervinning ström till att ladda batteriet, för att öka bilens räckvidd. Att ladda bilen via en extern strömkälla är dock den huvudsakliga metoden för att ladda batteriet.

Så fungerar en mildhybrid

Med en mildhybrid får du förbättrad bränsleekonomi och minskade koldioxidutsläpp, utan att ladda bilen. Det sker istället genom att addera en Mild Hybrid Starter Generator (MHSG), som stöttar motorn med upp till 12 kW. Den hjälper till när motorn behöver extra kraft, som vid acceleration eller i en uppförsbacke.

Systemet växlar automatiskt mellan mekanisk användning av motorn och energiåtervinning. MSHG kan även förmedla ytterligare vridmoment till motorn under stark acceleration. Vid motorbroms och bromsning återvinns energi för att ladda batteriet.

Elektrifieringen i en mildhybrid består av fyra komponenter; ett batteri, MHSG, LDC-omvandlare (lågspänning DC/DC) och en inverterare.nya tucson 48v

Miljö och räckvidd

Hybridbilar är det perfekta insteget för dig som inte tidigare haft det som ofta kallas för miljöbil, eftersom du inte behöver bekymra dig över räckvidden. På grund av att bensinmotorn finns som stöd har IONIQ hybrid samma räckvidd som en konventionell bil. Förbrukningen är dock låg tack vare stödet från elmotorn, så en tank räcker upp till 1 320 km. IONIQ plug-ins räckvidd är upp till 63 km på ren eldrift. När elen tar slut tar bensinmotorn vid.

En laddhybrid laddar du säkrast och mest kostnadseffektivt via en laddbox. Om du inte har möjlighet att installera en laddbox hemma, kan du ladda den på flertalet andra sätt.


IONIQ hybrid
Bensinförbrukning: 4.5 liter/100 km
Utsläpp CO2: 103 g/km

IONIQ plug-in
Bensinförbrukning: 1.1 liter/100 km
Utsläpp CO2: 26 g/km


Tucson
Bensinförbrukning: 5.7-8.9 liter/100 km
Utsläpp CO2: 150-202 g/km

ioniq 3 cropped

3 ANLEDNINGAR TILL ATT INSTALLERA EN LADDBOX

Läs artikeln

IONIQ-cropped

VANLIGA FRÅGOR OM ELBILAR

Läs artikeln

ioniq cropped lästips

LADDA VAR DU ÄN ÄR - HEMMET, JOBBET, RESAN

Läs artikeln

Pris och finansiering

Att köpa en hybrid har flera ekonomiska fördelar. Från och med den 1 juli 2018 började ett bonus malus-system gälla för personbilar, lätta lastbilar samt lätta bussar.

I samband med bonus malus delas miljöbilar in i de nya begreppen klimatbonusbil, neutralbil och malusbil, vilka ersätter miljöbilar och supermiljöbilar.

Vår IONIQ plug-in klassas som klimatbonusbil, vilket innebär:

 • Bilen släpper ut 0-60 gram CO2/km
 • Berättigad till bonus
 • Minimal skatt på 360 kr/år

IONIQ hybrid tillhör kategorin neutralbil:

 • Bilen släpper ut 61-95 gram CO2/km
 • Ingen bonus
 • Minimal skatt på 360 kr/år

Säkerhet och teknik

När det gäller säkerheten är det ingen skillnad mellan konventionella bilar och hybridbilar. Exempelvis har våra hybridbilar belönats med högsta betyg av den oberoende trafiksäkerhetsorganisationen Euro NCAP.

Utöver säkerheten har de även flera smarta funktioner som gör dina bilresor bekvämare, som Apple CarPlay och sladdlös mobilladdning.

Autobroms
med detektering av fotgängare.

Kollisions-
varning.

Döda
vinkeln-varning.

Varning för korsande trafik vid backning.

Filhållningsassistans och filbytesvarning.

Vårt miljöarbete

Vi ser oss själva som miljöbilspionjärer och arbetar aktivt för att behålla den rollen. Ett av våra senaste initiativ var lanseringen av en renodlad elbilspool i Amsterdam.

Hyundai arbetar även med Project IONIQ, vårt långsiktiga forsknings- och utvecklingsprojekt, som genom innovation kommer att omdefiniera vår framtida syn på rörlighet.

I Project IONIQ är en av fyra huvudinriktningar att vi ska vara fria från miljöföroreningar och energiutsläpp. Det första steget i Project IONIQ var att lansera IONIQ hybrid, IONIQ electric och IONIQ plug-in. I och med lanseringen blev vi först i världen med att erbjuda en elhybrid, laddhybrid och ren elbil i en och samma biltyp.

Undrar du något?

Saknar du någon information eller vill få svar på en knepiga fråga?

Vi finns i chatten till höger eller i nedan kanaler kl 8-18 på vardagar för att hjälpa till!

Eller besök din Hyundaihandlare för att få veta mer.

Hitta Hyundaihandlare

Kontakta oss på kundservice@hyundai.se eller 020-677 677

Stäng
Missa inte våra nyheter och erbjudanden
- prenumerera på Hyundais nyhetsbrev
Genom att fylla i din e-postadress ovan samtycker du till att Hyundaikoncernen och de återförsäljare som är knutna till Hyundaikoncernen får använda den för bl.a. informations- och marknadsföringsändamål. För mer information se vår integritetspolicy.
Laddar...
Icon chat 4f2c2cefecd7f346d471433e581e5759238aa8ff3b999753033ae0cde38ace54
Chatta

Ställ dina frågor här

Välj modell

Välj motor

Välj utrustning

Jämför utrustningspaket

Färg

Välj färg

Välj takfärg

(Färgen kan avvika från det faktiska utförandet.)

Finansiering

Så har vi räknat

Privatlån

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Priser sätts av varje återförsäljare. Finansieringsförslaget avser Hyundai Finans med 3.95% i nominell ränta samt ett restvärde på ca 40%. Inbyte/Kontantinsats motsvarande 30% (min. 20% enl. lag).

Privatleasing

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Privatleasingförslag via Hyundai Finans: 36 mån, 4 500 mil, ingen första förhöjd avgift. Övermil debiteras med 10 kr per mil, men prata med din återförsäljare om du innan känner att du vill göra en beräkning på fler antal mil redan nu.

Tjänstebil

Förmånsvärde: Avser förmånsvärde netto beräknat med 50% marginalskatt.

Företagsleasing Alla priser exkl moms. Vi har räknat med en förhöjd första leasingkostnad om 20% av bilens värde. Aviseringsavgift på 55:- samt Uppläggningsavgift på 595:- tillkommer. Restvärde 50%. Leasingtid 36 månader.

www.hyundaifinans.se