Fiskeresa header image

WEEKEND MED DRAG

Biltest - 27 April 2016

Här är kompisgänget som söker fiskelyckan runt om i världen. I en Santa Fe, fullpackad med spön, drag och stormkök, ger de sig ut på jakt efter den perfekta fångsten.

VÄRMLÄNDSKA SKOGSSJÖAR, Stockholms havsband eller Jokkmokks storslagna natur är alla uppskattade och återkommande resmål när Oskar Stenberg, Erik Lundin, Christoffer Torbiörnsson, Johan Bäck och Markus Wickelgren pausar storstadslivet och njuter av naturen.
– Det finns många delar i fisket som är lockande. Den stora biten är att komma ifrån stan och släppa stressen. Vi är inte jätteförtjusta i storstan egentligen och behöver komma ut, berättar Oskar.

Uppväxta tillsammans i Stockholm fick de tidigt smak för att lämna city för att leta gäddor i skärgården. I dag driver de ett gemensamt företag och kan därmed också planera sina ledigheter ihop.
– Vi har någon form av vildmarksnerv som behöver stillas. Man mättar den på olika sätt, bland annat var vi i Alaska i 36 dagar. Vi försöker göra ett lite större äventyr per år, förklarar Oskar.

Ofta är det tillsammans i en Santa Fe som äventyren startar. Vädret varierar, liksom underlaget. Men bilen klarar alltid uppgiften.
– Det blir ju många långa körningar. Exempelvis har vi kört 24 timmar i sträck när vi skulle upp till Nordnorge. Även om vi kan byta chaufför ofta är det tungt, och då är det behagligt med den adaptiva farthållaren som håller avståndet genom att anpassa farten till bilen framför.

Men även där asfalten gått över till grus, eller till och med där gruset blivit stigar, är Santa Fe ett pålitlig ressällskap med sin höga markfria gång.
– Vi hamnar ofta på risiga väglag. Det är snö och is och gärna natt. Inte direkt några optimala körförhållanden alltså, men bilen tar sig fram väldigt bra. Det är skönt med den här typen av SUV:ar.

Det är också på de minsta stigarna som Oskar upptäckt fördelen med den nya 360-graderskameran som nylanserade Santa Fe 2016 är utrustad med.
– Ja, det är något jag verkligen älskar. Du sitter som en kung och har kameror runt hela bilen. Det blir som en helikoptervy när du ska vända på smala skogsvägar, och du missar inga stenar och grejer som annars kan skapa kostsamma skador.

MEN ALLRA bäst gillar Oskar bilens egenskaper på de större vägarna när adaptiv farthållare, filbytesassistans och autobroms hjälper till att hålla koll på medtrafikanter.
– Funktionerna spelar i ditt lag helt enkelt. Det är skönt att ha i bakhuvudet. Sedan går ju bilen helt fantastiskt på vägen, det känns som ett strykjärn som glider fram.

5 BRA FISKEPLATSER I SVERIGE

DET HÄR GILLAR FISKEGÄNGET MED SANTA FE

Rattvärmen. Den adaptiva farthållaren. 360-graderskamera. Bagageutrymmet. Autobromsen.

Men även om upplevelsen för gänget börjar redan innan de är framme, tack vare starka Santa Fe, så längtar det här gänget samtidigt till fisket som väntar vid slutmålet. De där hundradelarna när fisken hugger på kroken är den stora dragningskraften för killarna. Inget går upp emot att känna hur gäddan, harren eller öringen sitter fast, och att det återstår en kamp för att få in den till båten eller land.
– Det är det absolut coolaste. Du har lyckats övertyga fisken om att just det du presenterat är det som han ska äta. Det är väldigt spännande, själva hugget är bränslet för att fortsätta.

Christoffer är den som har haft allra bäst utdelning vad gäller storlek på huggen. En galen helg i Fryken i Värmland landade han två gäddor på 18,05 respektive 15,1 kilo.
– För många stannar drömgränsen 15 kilo vid just en dröm, här fick han två efter varandra. Det var helt galet, och de filmerna har haft många visningar på YouTube.

Vad har ni för drömresor kvar att göra?
– Det finns många drömmar, och vi försöker beta av dem även om det inte finns någon prioritetsordning. Kamtjatka i Ryssland är ett stort mål, det vore fruktansvärt häftigt att fiska gädda och öring där. Sedan finns det även några ställen i Tyskland där man kan fiska gädda, och i augusti åker vi till Chicago och ska för första gången testa att fiska muskie, en större släkting till gädda.

Som det känns just nu så kommer killarna i det här gänget att fortsätta fiska så länge de kan hålla i ett spö. Men oavsett om det är en timme från hemmet i Stockholm eller 24 timmar norrut i Norge finns det en detalj som Oskar uppskattar lite extra efter att ha stått i kylan vid ett vattendrag en hel dag.
– Rattvärmen! Det är så fint när man kommer tillbaka till bilen.

TEXT: LARS FRANK, FOTO: FREEWATER PICTURES, RETUSCH: SOPHIE ODELBERG


NYA SANTA FE

Bättre, lyxigare, snyggare och, inte minst, säkrare. I februari hade en ny generation av populära Santa Fe premiär, och kan nu stoltsera med massor av nya avancerade finesser, tekniska lösningar och förfinade detaljer som gör din körupplevelse både skönare och tryggare.

Mer om bilen

Det här är några av nyheterna i Santa Fe

• Uppgraderad motor. • Nytt fälgprogram. • Kollisionsvarning. • Autobroms. • Dödavinkelvarning. • Varning för korsande bakomvarande trafik. • Adaptiv farthållare. • Helljusassistans. • Uppgraderat Integrerat navigationssystem med DAB radio. • 360-graderskamera. • Infinity ljudsystem. • AutoStop (ISG), automatisk motoravstängning vid stillastående.

Bygg din bil
Santa fe side

HYUNDAI SANTA FE

Motor 2.2 CRDi-R
Effekt 200 hk
Växellåda 6-växlad manuell eller automat
Förbrukning från 6,0 l/ 100 km vid blandad körning
Bagagevolym 582 l
Pris från 329 900 kronor

WEEKEND MED DRAG
Stäng
Missa inte våra nyheter och erbjudanden
- prenumerera på Hyundais nyhetsbrev
Genom att fylla i din e-postadress ovan samtycker du till att Hyundaikoncernen och de återförsäljare som är knutna till Hyundaikoncernen får använda den för bl.a. informations- och marknadsföringsändamål. För mer information se vår integritetspolicy.
Laddar...
Icon chat 4f2c2cefecd7f346d471433e581e5759238aa8ff3b999753033ae0cde38ace54
Chatta

Ställ dina frågor här

Välj modell

Välj motor

Välj utrustning

Jämför utrustningspaket

Välj färg

Finansiering

Så har vi räknat

Privatlån

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Priser sätts av varje återförsäljare. Finansieringsförslaget avser Hyundai Finans med 3.33% i nominell ränta samt ett restvärde på ca 40%. Inbyte/Kontantinsats motsvarande 30% (min. 20% enl. lag).

Privatleasing

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Privatleasingförslag via Hyundai Finans: 36 mån, 4 500 mil, ingen första förhöjd avgift. Övermil debiteras med 10 kr per mil, men prata med din återförsäljare om du innan känner att du vill göra en beräkning på fler antal mil redan nu.

Tjänstebil

Förmånsvärde: Avser förmånsvärde netto beräknat med 50% marginalskatt.

Företagsleasing Alla priser exkl moms. Vi har räknat med en förhöjd första leasingkostnad om 20% av bilens värde. Aviseringsavgift på 55:- samt Uppläggningsavgift på 595:- tillkommer. Restvärde 50%. Leasingtid 36 månader.

www.hyundaifinans.se