Vanliga fragor om elbilar artikelbild

VANLIGA FRÅGOR OM ELEKTRIFIERADE BILAR

Bilnyheter - 15 Augusti 2017

Intresset ökar ständigt kring elhybrider, laddhybrider och elbilar. Ändå finns en del frågetecken att reda ut. Hur lång tid tar det att ladda batteriet? Vad är räckvidden? Vilken drivlina passar mig bäst? Vi svarar på de vanligaste frågorna.


Klicka på frågan så ser du svaret!

1. Var kan man ladda sin laddhybrid och elbil?
2. Hur långt kan man köra på en laddning?
3. Fungerar en mildhybrid, elhybrid, laddhybrid eller elbil när det är kallt ute?
4. Vad händer om elen tar slut när jag är ute och kör?
5. Vad är bonus malus?
6. Hur lång tid tar det att ladda batteriet?
7. Hur är lastutrymmet i en elhybrid, laddhybrid eller elbil?
8. Hur är säkerheten i IONIQ?
9. Hur är det att köra en elhybrid, laddhybrid eller elbil?
10. Vad har IONIQ för tekniska finesser?
11. Vilka servicekostnader har en elbil?
12. Var kan jag provköra IONIQ?
13. Var kan man ladda?
14. Hur mycket kostar det att ladda sin elbil?
15. Varför har elbilar begränsad räckvidd?
16. Hur snabbt kan en elbil köra?
17. Är verkligen en elbil så mycket bättre för miljön?
18. Varför är elbilar så dyra?
19. Vad finns det för garantier för batteriet?
20. Är tillverkningen av batterier miljöfarlig?
21. Vad händer med batteriet då bilen skrotas?
22. Hur mycket kostar det att köra en elbil?
23. Kan man köra elbil på vintern i Sverige? Hur är det med räckvidden då?
24. Hur stor blir bonusen från den 1 juli 2018?
25. Dragkrok, går det?
26. Går det att privatleasa en IONIQ?
27. Hur stort är bagageutrymmet?
28. Går det att ha takräcke eller takbox?

IONIQ-plug-in-transparent

IONIQ plug-in

Laddhybriden IONIQ plug-in drivs av el när du väljer det och bensin när du behöver det. Klassledande räckvidd på eldrift upp till 63 km och alla moderna bekvämligheter du kan tänka dig.

Bygg din bilLäs mer om bilen

1. Var kan man ladda sin elektrifierade bil?

En elbil och laddhybrid kan laddas via laddstolpar och laddstationer som finns över hela landet, bland annat vid bensinmackar, köpcentrum och restauranger. Dessutom går de att ladda hemma via ett vanligt uttag för hushållsel. Vi rekommenderar dock starkt att du istället installerar en laddbox. Vanliga uttag är inte är gjorda för den sortens långvarig belastning som laddning av krävs, så för säker och effektiv laddning är en laddbox starkt att föredra.

Med en elhybrid eller mildhybrid behöver du aldrig tänka på laddning, eftersom de automatiskt laddar batteriet under körning, genom att ta vara på energin. Även laddhybriden laddas under färd och har en bensinmotor som ger räckvidden av en konventionell bil.

2. Hur långt kan man köra på en laddning?

Räckvidden varierar i elbilar, beroende på typ av drivlina samt modell. Rena elbilar har kortare räckvidd än andra typer av elektrifierade bilar, eftersom de endast drivs av el. Med laddhybrider tar bensinmotorn över när elen tar slut, och du får samma räckvidd som en vanlig bil.

Elhybridens samt mildhybridens batteri laddas, precis som laddhybriden, automatiskt under körning och växlar till bensinmotorn när batteriet är tömt. Därefter fungerar de som en konventionell bil.


ioniq hybrid

IONIQ hybrid

Drivs av både en bensinmotor och en elmotor. Batteriet laddas under körning genom att återvinna rörelseenergi.

Pris från 267 900 kr

Förmånsvärde fr. 2 566 kr/mån*

Bygg bilenLäs mer
ioniq hybrid

IONIQ plug-in

Laddhybriden drivs av el när du väljer det och bensin när du behöver det. Batteriet laddas under körning eller via sladd.

Pris från 340 900 kr

Förmånsvärde fr. 1 733 kr/mån*

Bygg bilenLäs mer
ioniq hybrid

IONIQ electric

Drivs av en elmotor med ett batteri som laddas via sladd. Under körning återvinns rörelseenergi vid inbromsning.

Pris från 397 900 kr

Förmånsvärde fr. 1 733 kr/mån*

Bygg bilenLäs mer

3. Fungerar en mildhybrid, elhybrid, laddhybrid eller elbil när det är kallt ute?

Ja, batteriet är konstruerat för att klara det nordiska klimatet. Om bilen lämnas stående i extrem kyla i flera dagar kan räckvidden bli kortare än vanligt. Det bästa sättet att undvika det är att ladda elbilen och laddhybriden när du inte använder den.

I elbilen finns nämligen ett batterivärmningssystem, framtaget för vårt klimat, som aktiveras när du laddar bilen. Bilen värms upp samtidigt som den laddas, så att du har en varm bil när du ska köra. Bilen kyls även ned när den laddas under varma dagar, för att även då få längsta möjliga räckvidd.

4. Vad händer om elen tar slut när jag är ute och kör?

Precis som i en konventionell bil, har IONIQ electric ett varningssystem och visar dig hur lång räckvidd du har kvar via navigationsdisplayen. Därmed kan du i god tid förebygga att batteriet laddar ur.

IONIQ plug-in går över till bensinmotorn när batteriet är urladdat och laddar batteriet automatiskt under färd. Även IONIQ hybrid och Tucson övergår till bensinmotorn när det behövs, och laddar batteriet automatiskt under körning och bromsning.

5. Vad är bonus malus?

Från och med 1 juli 2018 började ett bonus malus-system gälla för personbilar, lätta lastbilar samt lätta bussar. I samband med bonus malus upp ersätts begreppen miljöbilar och supermiljöbilar av klimatbonusbil och malusbil.

Bonus malus premierar miljöanpassade fordon med relativt låga koldioxidutsläpp med en bonus. Fordon med relativt höga koldioxidutsläpp belastas med högre skatt. Bonus malus påverkar endast fordon införskaffade efter 1 juli 2018.

Fyra av våra bilar kvalificerar sig som klimatbonusbilar - IONIQ electric, IONIQ plug-in, NEXO, samt kommande KONA Electric.

6. Hur lång tid tar det att ladda batteriet?

Hur snabbt bilen laddar beror på bilens, sladdens och laddboxens kapacitet, samt hur urladdat batteriet är. Laddtiden varierar därför beroende på de faktorerna.

Det finns flertalet snabbladdningsstationer där 80 procent av elbilens batteri laddas på cirka 20 minuter, förutsatt att bilen klarar av det. Här kan du se hur fort IONIQ electric och IONIQ plug-in laddas vid olika förutsättningar.


Vill du veta mer?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om IONIQ elhybrid, laddhybrid och elbil.


7. Hur är lastutrymmet i en elhybrid, laddhybrid eller elbil?

Skillnaden mellan IONIQ och andra elhybrider, laddhybrider och elbilar är att hybridkomponenterna är placerade så att de inte ska påverka flexibilitet, utrymme eller användbarhet. IONIQ hybrid har det största lastutrymmet i klassen, tack vare att batteriet har placerats under baksätet. Dessutom kan sätet fällas platt och på så sätt skapas ett lastutrymme på 750 liter, vilket gör att stora saker lätt får rum. Alla IONIQ-modeller har klassledande lastutrymme med kombikänsla, bra benutrymme och eluppvärmda säten på alla platser som tillval.

8. Hur är säkerheten i IONIQ?

IONIQ sticker ut bland konkurrenterna på grund av den mängd utrustning och avancerade säkerhetsfunktioner som erbjuds. Bilen har dessutom belönats med högsta betyg av den oberoende trafiksäkerhetsorganisationen Euro NCAP. Både elhybriden, elbilen och laddhybriden är utrustad med en mängd aktiva och passiva säkerhetsfunktioner som sätter en ny standard för miljöbilar. Till exempel döda vinkeln-varning, filbytesassistans, autobroms och varning för korsande trafik. IONIQ har dessutom en förbättrad karosskonstruktion som ökar säkerheten.

9. Hur är det att köra en elhybrid, laddhybrid eller elbil?

De är kända för att vara väldigt tysta och mjuka i sin körning, vilket ger en behaglig upplevelse som många ofta förbluffas av första gången. Intresserad av vad pressen tycker om Hyundai IONIQ? Läs mer här om vad pressen tycker.

10. Vad har IONIQ för tekniska finesser?

IONIQ är välutrustad redan från standardnivå med exempelvis autobroms, adaptiv farthållare och filhållningsassistans. Dessutom har bilarna avancerade uppkopplingsmöjligheter. Trådlös laddning av mobilen och Apple CarPlay som gör att du kan spegla din iPhone mot skärmen. Med IONIQ får du en helt ny körupplevelse.

Vill du veta mer? Läs artikeln: "Få veta allt om IONIQ"

11. Vilka servicekostnader har en elbil?

Eftersom en elbil inte har en förbränningsmotor så blir servicekostnaderna faktiskt lägre än de är för en konventionell bil. Du behöver till exempel inte byta olja eller tändstift.

12. Var kan jag provköra era elbilar?

Besök din närmaste Hyundaihandlare så hjälper de till. Vet du inte vilken din närmaste Hyundaihandlare är så hittar du den här.

13. Hur är räckvidden på vintern?

När räckvidden på elbilar mäts, testas de under standardiserande förhållanden. Man får därför räkna med att räckvidden blir något kortare när det är kallt ute, eftersom en del av elektriciteten går till att värma kupén och andra delar av fordonet.

14. Hur mycket kostar det att ladda sin elbil?

Det beror på var du laddar bilen. Via laddbox i ditt eget hem kostar en full laddning cirka 20-25 kronor. Laddar du den på en offentlig plats beror det helt på vem som äger laddstationen. Vissa tar inte alls betalt och andra tar upp emot 80 kronor för en full laddning.

15. Varför har elbilar begränsad räckvidd?

Den begränsade räckvidden beror på mängden energi som kan lagras i batteriet vilket i sin tur beror på batteriets storlek. I dagsläget används litiumjonpolymer-batterier i de laddbara fordonen. Större batterier skulle innebära längre räckvidd, men skulle också ta upp mer plats, väga mer och kosta mer.

16. Hur snabbt kan en elbil köra?

Laddbara fordon är defintivt likvärdiga konventionella bilar när det gäller hastighet, acceleration och effekt. Faktum är att elbilar oftast accelererar ifrån konventionella bilar, eftersom de har högre vridmoment. Exempelvis har IONIQ electric en toppfart på 165 km/h och en acceleration 0-100 km/h på 9,9 sekunder.

Bygg din egen version av bilen eller kontakta din närmaste Hyundaihandlare.

Bygg din bilHitta Hyundaihandlare

17. Är verkligen en elbil så mycket bättre för miljön?

Det finns inga bilar som är ”bra” för miljön, men elbilar har en väldigt låg klimatpåverkan jämfört med andra fordon. I Sverige är laddbara fordon ett mycket bättre val än en konventionell bensin- eller dieselbil ur miljösynpunkt. Som elbilsanvändare kan man påverka det ytterligare genom att köpa ursprungsmärkt, förnybar el.

18. Varför är elbilar så dyra?

Den dyraste komponenten i ett laddbart fordon är batteriet. Eftersom moderna elbilar ännu är en tämligen ny teknik och än så länge produceras i relativt liten skala, blir fordonen dyrare än konventionella fordon. Dock är service- och driftkostnaderna i elbilar ofta lägre än i konventionella bilar.

19. Vad finns det för garantier för batteriet?

De batterier som används i elbilar är av typen litiumjonpolymer, vilka håller betydligt längre än blybatterier som finns i konventionella bensin- och dieselbilar. Utöver det bestämmer varje biltillverkare själva vilka garantier de har för batteriet.

Du kan läsa om våra garantier här.

20. Är tillverkningen av batterier miljöfarlig?

En del av produktionen av elbilens batterier är brytningen av litium, vilket är en process som kan vara svår att kontrollera. I och med elbilens frammarsch blir det dock viktigt att tillverkarna tillsammans med konsumenterna ställer krav på de produkter som tas fram. Batterier kan tas fram i stort sett CO2-neutralt. Desto vanligare elbilen blir desto mer reglerad blir troligen brytningen, vilket leder till bättre förhållanden för industrin samt miljön.

21. Vad händer med batteriet då bilen skrotas?

Batteriet kan antingen återanvändas i annat syfte eller så återvinns batteriet och blir till ett nytt batteri.

22. Hur mycket kostar det att köra en elbil?

Driftskostnaden för en elbil är 1-2 kronor per mil, medan motsvarande kostnad för en bensin- eller dieseldriven bil ligger på 5-10 kronor per mil.

23. Hur är räckvidden på vintern?

När räckvidden på elbilar mäts, är de testade under standardiserande förhållanden. Man får därför räkna med att räckvidden blir något kortare när det är kallt ute, eftersom en del av elektriciteten går till att värma kupén och andra delar av fordonet.

IONIQ electric är anpassad för vårt klimat med bland annat en värmepump som på ett energieffektivt vis ger extra värme. I samband med laddning ser bilen till att även värma upp kupén för att minska energiförbrukningen under körning. Ett batterivärmarsystem värmer upp batteriet vid laddning i kyla, vilket sänker laddningstiden.

24. Går det att ha dragkrok på en elbil?

Ja, dragkrok får monteras på IONIQ hybrid och IONIQ plug-in från och med modellår 2018 (Produktionsorder mot september 2017 och framåt). Tillåten dragvik är 750 kg (max kultryck 40 kg) med bromsat släp.


Sätt dig bakom ratten på en IONIQ.

Lämna dina uppgifter här så blir du kontaktad för att få svar på frågor eller boka in en provkörning.

Boka provkörning

*
*
*
*
* Obligatorisk uppgift
Genom att fylla formuläret ger du Hyundai Bilar AB inkl. samarbetspartners rätten att hantera dina personuppgifter. Personuppgifter kan komma att överföras till någon av våra samarbetspartners eller auktoriserad återförsäljare i syfte att administrera ditt ärende. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter se vår integritetspolicy
Provkorning thankyou

Tack!

Vi har tagit emot din intresseanmälan och kontaktar dig så snart vi kan.

VANLIGA FRÅGOR OM ELEKTRIFIERADE BILAR
Stäng
Missa inte våra nyheter och erbjudanden
- prenumerera på Hyundais nyhetsbrev
Genom att fylla i din e-postadress ovan samtycker du till att Hyundaikoncernen och de återförsäljare som är knutna till Hyundaikoncernen får använda den för bl.a. informations- och marknadsföringsändamål. För mer information se vår integritetspolicy.
Laddar...
Icon chat 4f2c2cefecd7f346d471433e581e5759238aa8ff3b999753033ae0cde38ace54
Chatta

Ställ dina frågor här

Välj modell

Välj motor

Välj utrustning

Jämför utrustningspaket

Välj färg

Finansiering

Så har vi räknat

Privatlån

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Priser sätts av varje återförsäljare. Finansieringsförslaget avser Hyundai Finans med 3.33% i nominell ränta samt ett restvärde på ca 40%. Inbyte/Kontantinsats motsvarande 30% (min. 20% enl. lag).

Privatleasing

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Privatleasingförslag via Hyundai Finans: 36 mån, 4 500 mil, ingen första förhöjd avgift. Övermil debiteras med 10 kr per mil, men prata med din återförsäljare om du innan känner att du vill göra en beräkning på fler antal mil redan nu.

Tjänstebil

Förmånsvärde: Avser förmånsvärde netto beräknat med 50% marginalskatt.

Företagsleasing Alla priser exkl moms. Vi har räknat med en förhöjd första leasingkostnad om 20% av bilens värde. Aviseringsavgift på 55:- samt Uppläggningsavgift på 595:- tillkommer. Restvärde 50%. Leasingtid 36 månader.

www.hyundaifinans.se