Elbil Elektrisk Topbanner 5

Vanliga frågor om elektrifierade bilar

Intresset ökar ständigt kring hybrider, plug-in hybrider och elbilar. Ändå uppstår det en hel del frågetecken innan ett eventuellt elbilsinköp om allt från att ladda hemma till hur lång livslängd batteriet har. Nedan har vi svarat på vanliga frågor som: hur lång tid tar det att ladda batteriet i en elbil? Vad kostar en full laddning? Hur lång är räckvidden?

1. Var kan man ladda sin elektrifierade bil?

En elbil och laddhybrid kan laddas via laddstolpar och laddstationer som finns över hela landet, bland annat vid bensinmackar, köpcentrum och restauranger. Dessutom går de att ladda hemma via ett vanligt uttag för hushållsel. Vi rekommenderar däremot att du istället installerar en laddbox. Vanliga uttag är inte är gjorda för den sortens långvarig belastning som laddning av krävs, så för säker och effektiv laddning är en laddbox starkt att föredra.

Med en elhybrid eller mildhybrid behöver du aldrig tänka på laddning, eftersom de automatiskt laddar batteriet under körning, genom att ta vara på energin. Även laddhybriden laddas under färd och har en bensinmotor som ger räckvidden av en konventionell bil.

2. Hur långt kan man köra på en laddning?

Räckvidden i elektrifierade bilar varierar beroende på typ av drivlina samt modell. Elbilar har en specifik uppmätt räckvidd på en full laddning och batteriet måste fyllas på regelbundet.

Laddhybrider och hybriders batteri laddas automatiskt under körning och växlar till bensinmotorn när batteriet är tomt. Du får helt enkelt det bästa av två världar och kan köra vidare utan att stanna och ladda.

Läs mer om räckvidd

3. Fungerar en elektrifierad bil när det är kallt ute?

Ja, batteriet är konstruerat för att klara det nordiska klimatet. Om bilen lämnas stående i extrem kyla i flera dagar kan räckvidden bli kortare än vanligt.

I elbilen finns ett batterivärmningssystem, framtaget för vårt klimat, som aktiveras när du laddar bilen. Bilen värms upp samtidigt som den laddas, så att du har en varm bil när du ska köra. Bilen kyls även ned när den laddas under varma dagar, för att även då få längsta möjliga räckvidd.

4. Vad händer om elen tar slut när jag är ute och kör?

För att undvika att elen tar slut under körning, kan du på en display se både batteristatus och räckvidd. Det fungerar på samma sätt som att du i konventionella bilar kan se hur mycket bensin du har kvar. Därmed kan du i god tid förebygga att batteriet laddar ur. I hybridbilar går bilen över till bensinmotorn när elen tar slut.

Skulle elen ta slut trots informationen du får, måste bilen bärgas. Om du har en Hyundai kan du ringa till Hyundai Assistans för kostnadsfri bärgning till närmaste laddstation.

5. Hur lång tid tar det att ladda batteriet?

Hur snabbt bilen laddar beror på bilens, sladdens och laddboxens kapacitet, samt hur urladdat batteriet är. Laddtiden varierar därför beroende på de faktorerna.

Det finns flertalet snabbladdningsstationer där 80 procent av elbilens batteri laddas på cirka 54 minuter, på 100 kw laddning.

6. Hur är lastutrymmet i elektrifierade bilar?

De flesta elbilar är utformade för att batteripaketet ska påverka lastutrymmet så lite som möjligt, men givetvis behövs det plats för att förvara batteriet. Hur mycket beror på batteriets utformning och placering. Ju större batteriet är, desto större plats tar det. En hybrid har ett mindre batteri än en ren elbil, vilket betyder att lastutrymmet påverkas mindre i en hybrid.

För minsta möjliga påverkan kan batteripaketet exempelvis placeras under bilen, eller integreras i bilens design för att ta så lite plats som möjligt.

7. Hur är säkerheten i elektrifierade bilar?

Att en bil är elektrifierad påverkar inte dess säkerhet. Det är snarare hur modern en bil är som spelar roll, eftersom det kan innebära att de utrustats med flertalet säkerhetsfunktioner. Exempel på sådana funktioner kan vara autobroms, filbytesvarnare och adaptiv farthållare.

Om du vill undersöka säkerheten i en bil, kan du exempelvis se vad Euro NCAP har att säga om den. De är en oberoende trafiksäkerhetsorganisation som efter noggranna undersökningar sätter ett betyg mellan 1-5 stjärnor, där 5 är högst.

Alla våra elektrifierade bilar har 5 stjärnor i NCAP.

8. Hur är det att köra en elektrifierad bil?

Elbilar är kända för att vara väldigt tysta och mjuka i sin körning, vilket ger en mycket behaglig upplevelse.

Dessutom är elektrifierade bilar ofta utrustade med moderna funktioner, vilket uppskattas bland många förare. Det kan exempelvis vara uppkoppling via Bluelink, Apple CarPlay, adaptiv farthållare och trådlös laddning av mobilen.

9. Vad har elektrifierade bilar för tekniska funktioner?

Elektrifiering och innovation går ofta hand i hand - därför har många elbilar moderna tekniska funktioner. Det är dock inget som krävs för att bilen ska fungera, utan varierar mellan olika modeller samt tillverkare. Vilken teknik som är viktig för just dig måste du själv ta ställning till, men Bluelink, Apple CarPlay och trådlös laddning av mobilen är några exempel som uppskattas av många.

10. Vilka servicekostnader har en elbil?

Eftersom en elbil har färre mekaniska delar som måste servas och bytas ut jämfört med en konventionell bil, blir underhållet i regel mindre. Du behöver till exempel inte byta olja eller tändstift.

11. Var kan jag provköra era elbilar?

Kontakta din närmaste Hyundai-återförsäljare så hjälper de dig! Du hittar alla återförsäljare här. Vill du istället utforska våra olika elektriska bilar och ta reda på deras fördelar kan du göra det här.

12. Hur är räckvidden på vintern?

När räckvidden på elbilar mäts, testas de under standardiserande förhållanden. Man får därför räkna med att räckvidden blir något kortare när det är kallt ute, eftersom en del av elektriciteten går till att värma kupén och andra delar av fordonet.

13. Hur mycket kostar det att ladda sin elbil?

Det beror på var du laddar bilen och hur stort batteri bilen har. Via laddbox i ditt eget hem baseras kostnaden för en full laddning på ditt personliga elavtal. Laddar du den på en offentlig plats beror det helt på vem som äger laddstationen, då prissättningen är helt upp till operatören.

14. Hur snabbt kan en elbil köra?

Laddbara fordon är definitivt likvärdiga konventionella bilar när det gäller hastighet, acceleration och effekt. Faktum är att elbilar i regel accelererar snabbare än konventionella bilar, eftersom de har högre vridmoment. 

15. Är verkligen en elbil så mycket bättre för miljön?

Under körning släpper laddbara fordon i regel ut lägre mängder koldioxid än konventionella bensin- och dieselbilar, vilket är bättre ur miljösynpunkt. Som elbilsanvändare kan man dessutom påverka sitt klimatavtryck ytterligare genom att köpa ursprungsmärkt, förnybar el. Vårt stora fokus på elbilar är en viktig del i vårt arbete mot att uppnå koldioxidneutralitet 2045. Du kan läsa mer om vår satsning här.

16. Varför är elbilar så dyra?

Den dyraste komponenten i ett laddbart fordon är batteriet eftersom metallerna som behövs för att skapa det endast utvinns på ett fåtal platser i världen. I regel står batteriet för över 40% av produktionskostnaden för en elbil. Batteriforskningen går dock framåt, så förhoppningsvis kan kostnaden reduceras i framtiden.

17. Hur länge håller ett batteri till en elbil?

På el- och hybridbilar erbjuder vi på Hyundai 8 års garanti på batteripaketet. Dock max 160 000 km. Batterier som används i våra elbilar, och de flesta andra tillverkares, är av typen litiumjonpolymer vilka har betydligt längre livslängd än blybatterier som vanligtvis återfinns i konventionella bensin- och dieselbilar.

18. Vad händer med batteriet då bilen skrotas?

Batteriet kan antingen återanvändas i annat syfte eller så återvinns batteriet och blir till ett nytt batteri.

19. Hur lång livslängd har batteriet i en elbil?

Batteriets kapacitet minskar i snitt med 2,3 procent per år, enligt en undersökning av det amerikanska telematikföretaget Geotab. Det innebär att bilens räckvidd blir snäppet kortare varje år, men undersökningen visar även att batteriet i de flesta fall överstiger fordonets totala livslängd.