Vanliga frågor om elektrifierade bilar

Vanliga frågor om elektrifierade bilar

Intresset ökar ständigt kring elhybrider, plug-in hybrider och elbilar. Ändå finns en del frågetecken att reda ut. Hur lång tid tar det att ladda batteriet? Vad är räckvidden? Vilken drivlina passar mig bäst? Vi svarar på de vanligaste frågorna.

1. Var kan man ladda sin elektrifierade bil?

En elbil och laddhybrid kan laddas via laddstolpar och laddstationer som finns över hela landet, bland annat vid bensinmackar, köpcentrum och restauranger. Dessutom går de att ladda hemma via ett vanligt uttag för hushållsel. Vi rekommenderar däremot att du istället installerar en laddbox. Vanliga uttag är inte är gjorda för den sortens långvarig belastning som laddning av krävs, så för säker och effektiv laddning är en laddbox starkt att föredra.

Med en elhybrid eller mildhybrid behöver du aldrig tänka på laddning, eftersom de automatiskt laddar batteriet under körning, genom att ta vara på energin. Även laddhybriden laddas under färd och har en bensinmotor som ger räckvidden av en konventionell bil.

2. Hur långt kan man köra på en laddning?

Räckvidden varierar i elbilar, beroende på typ av drivlina samt modell. Rena elbilar har kortare räckvidd än andra typer av elektrifierade bilar, eftersom de endast drivs av el. Med laddhybrider tar bensinmotorn över när elen tar slut, och du får samma räckvidd som en vanlig bil.

Elhybridens samt mildhybridens batteri laddas, precis som laddhybriden, automatiskt under körning och växlar till bensinmotorn när batteriet är tömt. Därefter fungerar de som en konventionell bil.

3. Fungerar en elektrifierad bil när det är kallt ute?

Ja, batteriet är konstruerat för att klara det nordiska klimatet. Om bilen lämnas stående i extrem kyla i flera dagar kan räckvidden bli kortare än vanligt. Det undviker du genom att ladda elbilen och laddhybriden när du inte använder den.

I elbilen finns nämligen ett batterivärmningssystem, framtaget för vårt klimat, som aktiveras när du laddar bilen. Bilen värms upp samtidigt som den laddas, så att du har en varm bil när du ska köra. Bilen kyls även ned när den laddas under varma dagar, för att även då få längsta möjliga räckvidd.

4. Vad händer om elen tar slut när jag är ute och kör?

För att undvika att elen tar slut under körning, kan du på en display se både batteristatus och räckvidd. Det fungerar på samma sätt som att du i konventionella bilar kan se hur mycket bensin du har kvar. Därmed kan du i god tid förebygga att batteriet laddar ur. I hybridbilar går bilen över till bensinmotorn när elen tar slut.

Skulle elen ta slut trots informationen du får, måste bilen bärgas. Om du har en Hyundai kan du ringa till Hyundai Assistans för kostnadsfri bärgning till närmaste laddstation.

5. Vad är bonus malus?

Från och med 1 juli 2018 började ett bonus malus-system gälla för personbilar, lätta lastbilar samt lätta bussar. I samband med bonus malus upp ersätts begreppen miljöbilar och supermiljöbilar av klimatbonusbil och malusbil.

Bonus malus premierar miljöanpassade fordon med relativt låga koldioxidutsläpp med en bonus. Fordon med relativt höga koldioxidutsläpp belastas med högre skatt. Bonus malus påverkar endast fordon införskaffade efter 1 juli 2018.

Fyra av våra bilar kvalificerar sig som klimatbonusbilar - IONIQ Electric, IONIQ Plug-in, NEXO, samt KONA Electric.

6. Hur lång tid tar det att ladda batteriet?

Hur snabbt bilen laddar beror på bilens, sladdens och laddboxens kapacitet, samt hur urladdat batteriet är. Laddtiden varierar därför beroende på de faktorerna.

Det finns flertalet snabbladdningsstationer där 80 procent av elbilens batteri laddas på cirka 54 minuter, på 100 kw laddning.

7. Hur är lastutrymmet i elektrifierade bilar?

De flesta elbilar är utformade för att batteripaketet ska påverka lastutrymmet så lite som möjligt, men givetvis behövs det plats för att förvara batteriet. Hur mycket beror på batteriets utformning och placering. Ju större batteriet är, desto större plats tar det. En hybrid har ett mindre batteri än en ren elbil, vilket betyder att lasutrymmet påverkas mindre i en hybrid.

För minsta möjliga påverkan kan batteripaketet exempelvis placeras under bilen, eller integreras i bilens design för att ta så lite plats som möjligt. Ett konkret exempel är vår KONA, med ett lastutrymme på 361 l, som kan jämföras med KONA Electric, med ett lastutrymme på 332 l.

8. Hur är säkerheten i elektrifierade bilar?

Att en bil är elektrifierad påverkar inte dess säkerhet. Det är snarare hur modern en bil är som spelar roll, eftersom det kan innebära att de utrustats med flertalet säkerhetsfunktioner. Exempel på sådana funktioner kan vara autobroms, filbytesvarnare och adaptiv farthållare.

Om du vill undersöka säkerheten i en bil, kan du exempelvis se vad Euro NCAP har att säga om den. De är en oberoende trafiksäkerhetsorganisation som efter noggranna undersökningar sätter ett betyg mellan 1-5 stjärnor, där 5 är högst.

Alla våra elektrifierade bilar har 5 stjärnor i NCAP.

9. Hur är det att köra en elektrifierad bil?

Elbilar är kända för att vara väldigt tysta och mjuka i sin körning, vilket ger en mycket behaglig upplevelse.

Dessutom är elektrifierade bilar ofta utrustade med moderna funktioner, vilket uppskattas bland många förare. Det kan exempelvis vara uppkoppling via Blue Link, Apple CarPlay, adaptiv farthållare och sladdlös laddning av mobilen.

10. Vad har elektrifierade bilar för tekniska funktioner?

Elektrifiering och innovation går ofta hand i hand - därför har många elbilar moderna tekniska funktioner. Det är dock inget som krävs för att bilen ska fungera, utan varierar mellan olika modeller samt tillverkare. Vilken teknik som är viktig för just dig måste du själv ta ställning till, men Blue Link, Apple CarPlay och trådlös laddning av mobilen är några exempel som uppskattas av många.

11. Vilka servicekostnader har en elbil?

Eftersom en elbil inte har en förbränningsmotor så blir servicekostnaderna faktiskt lägre än de är för en konventionell bil. Du behöver till exempel inte byta olja eller tändstift.

12. Var kan jag provköra era elbilar?

Besök din närmaste Hyundai-återförsäljare så hjälper de till. Vet du inte vilken din närmaste Hyundai-återförsäljare är så hittar du den här.

13. Hur är räckvidden på vintern?

När räckvidden på elbilar mäts, testas de under standardiserande förhållanden. Man får därför räkna med att räckvidden blir något kortare när det är kallt ute, eftersom en del av elektriciteten går till att värma kupén och andra delar av fordonet.

14. Hur mycket kostar det att ladda sin elbil?

Det beror på var du laddar bilen och hur stort batteri bilen har. Via laddbox i ditt eget hem kostar en full laddning cirka 20-25 kronor för en ren elbil. Laddar du den på en offentlig plats beror det helt på vem som äger laddstationen. Vissa tar inte alls betalt och andra tar upp emot 80 kronor för en full laddning.

15. Varför kan man inte köra elbilar lika långt som vanliga bilar?

Den begränsade räckvidden i elbilar beror på mängden energi som kan lagras i batteriet, vilket i sin tur beror på batteriets storlek. I dagsläget används litiumjonpolymer-batterier i laddbara fordon. Större batterier skulle innebära längre räckvidd, men skulle också ta upp mer plats, väga mer och kosta mer. Batterierna som används i nuläget är därför en avvägning mellan de faktorerna. Elbilars räckvidd fortsätter dock att öka i och med att de utvecklas.

16. Hur snabbt kan en elbil köra?

Laddbara fordon är defintivt likvärdiga konventionella bilar när det gäller hastighet, acceleration och effekt. Faktum är att elbilar oftast accelererar ifrån konventionella bilar, eftersom de har högre vridmoment. Exempelvis har IONIQ Electric en toppfart på 165 km/h och en acceleration 0-100 km/h på 9,9 sekunder.

17. Är verkligen en elbil så mycket bättre för miljön?

Det finns inga bilar som är ”bra” för miljön, men elbilar har en väldigt låg klimatpåverkan jämfört med andra fordon. I Sverige är laddbara fordon ett mycket bättre val än en konventionell bensin- eller dieselbil ur miljösynpunkt. Som elbilsanvändare kan man påverka det ytterligare genom att köpa ursprungsmärkt, förnybar el.

18. Varför är elbilar så dyra?

Den dyraste komponenten i ett laddbart fordon är batteriet. Eftersom moderna elbilar ännu är en tämligen ny teknik och än så länge produceras i relativt liten skala, blir fordonen dyrare än konventionella fordon. Dock är service- och driftkostnaderna i elbilar ofta lägre än i konventionella bilar.

19. Vad finns det för garantier för batteriet?

De batterier som används i elbilar är av typen litiumjonpolymer, vilka håller betydligt längre än blybatterier som finns i konventionella bensin- och dieselbilar. Utöver det bestämmer varje biltillverkare själva vilka garantier de har för batteriet.

20. Är tillverkningen av batterier miljöfarlig?

En del av produktionen av elbilens batterier är brytningen av litium, vilket är en process som kan vara svår att kontrollera. I och med elbilens frammarsch blir det dock viktigt att tillverkarna tillsammans med konsumenterna ställer krav på de produkter som tas fram. Batterier kan tas fram i stort sett CO2-neutralt. Desto vanligare elbilen blir desto mer reglerad blir troligen brytningen, vilket leder till bättre förhållanden för industrin samt miljön.

21. Vad händer med batteriet då bilen skrotas?

Batteriet kan antingen återanvändas i annat syfte eller så återvinns batteriet och blir till ett nytt batteri.

22. Hur mycket kostar det att köra en elbil?

Driftskostnaden för en elbil är 1-2 kronor per mil, medan motsvarande kostnad för en bensin- eller dieseldriven bil ligger på 5-10 kronor per mil.