Ac Topbanner

Så fungerar AC:n och därför ska du ha den igång

Många tror att AC:n, eller klimatanläggningen, kyler ner bilen genom att spruta in kall luft. Det som egentligen händer är att funktionen tar bort värmen ur kupéluften. Värme är energi, och det är den energin som AC:n avlägsnar. När energin försvinner, kyls luften ner. Men en AC har fler funktioner än bara nerkylningen och ska helst användas året runt – läs vidare så förklarar vi mer.
1. Ta bort fukten ur din bil

1. Ta bort fukten ur din bil

Kanske har du varit med om att du svettig efter ett träningspass sätter dig i bilen och rutorna immar igen? Med hjälp av AC:n kan du bli av med imman snabbare. Detsamma gäller under sommaren. Genom att ta bort värmen ur luften kyler AC:n bilen och fukten minskas. Även under vintern tar den bort fukt som utsöndras från den snö och is som kommer in i bilen.

Kall luft är torr, medan varm luft kan innehålla fukt. Det betyder att ju kallare luften är, desto torrare är den. En AC håller därmed bilen fri från fukt genom att kyla luften.

2. Öka livslängden på din AC

2. Öka livslängden på din AC

Den främsta anledningen till att vi ska använda AC:n året om, är för att den håller längre då. När ett system med olja i sig inte används torkar packningar och tätningar, vilket gör att det börjar läcka och AC:n behöver servas.

Det går inte att överanvända en AC, eftersom den kan slå till och från efter behov av sig själv. Behöver temperaturen gå ned slår kompressorn till, men är det redan rätt temperatur i bilen stänger den automatiskt av sig. Därför bör AC:n alltid vara på.

3. Förhöjd komfort och säkerhet

3. Förhöjd komfort och säkerhet

Den mest självklara anledningen till varför du ska använda AC är för komforten. Under en varm dag är det nästintill nödvändigt. Förutom att det ökar komforten att kunna anpassa temperaturen i bilen, ökar det även säkerheten.

En hög temperatur i bilen kan göra föraren sömnig, samt göra det svårare att helt kunna koncentrera sig på körningen. Med en sval temperatur blir körningen både mer komfortabel och säker.

Under extra varma dagar när du vill maximera effekten i din AC, bör du dra upp fläkten till max. Du kan även få maximal effekt på både AC och fläkt genom ett enkelt knapptryck.