Jockmock Case 3100X1330

IONIQ Electric – en perfekt vinterbil

Man måste inte vara galen för att köra elbil i Norrlands inland. Det räcker med rätt inställning. Hyundai IONIQ Electric är den bästa vinterbilen, enligt Markus Sandström. Strax norr om polcirkeln och 100 mil från Stockholm ligger den lilla sameorten Jokkmokk. Här bor Markus Sandström med sin familj. Vi träffar Markus mitt i smällkalla vintern för att prata elbil och vinterkörning.
Jockmock Case 1440X810 2

– Det är den bästa vinterbilen jag någonsin haft, säger Markus snabbt. Det enda jag saknar är markfrigång och fyrhjulsdrift!
Han köpte bilen begagnad i juni 2019. Då hade han tre veckors semester inplanerad. På två veckor körde han 550 mil med tre barn i åldrarna 5, 7 och 12 år.

– Det är den bästa resa jag har gjort med barnen, skrattar Markus. Man kör i två timmar, sedan stannar man och laddar en halvtimme medan ungarna springer runt och leker, tar en glass eller bara hänger lite. Markus berättar att det passar honom utmärkt som förare också eftersom han alltid är utvilad och pigg bakom ratten.

– Det var helt suveränt. Dessutom var det en billig resa, säger han med ett leende.

 

Markus har under vintern pendlat från Jokkmokk till Gällivare, en resa på 11 mil enkel väg. När det var som kallast var det -32 grader.
– Det är en suverän bil, konstaterar Markus! När det är så kallt som -30 är det bara att köra iväg. En fossilbil går inte ens att starta när det är så kallt utan att först ha kört med en motorvärmare i flera timmar.

”Det är den bästa vinterbilen jag någonsin haft.”

Markus Sandström

Markus tar strömmen direkt från elnätet och i somras blev hans elräkning 600 kr dyrare och under vintern fick han lägga till runt 1 000 kr. Han betalar bara 50–60 öre per kWh. Sedan Markus köpte sin IONIQ Electric i juni 2019 har han kört drygt 3 300 mil och bilen, som är en 2018 års modell, har nu gått nästan 8 200 mil.

Jockmock Case 1440X810 3

– Innan jag köpte min IONIQ Electric pendlade jag med en dieselbil och hade bränsleräkningar på runt 6 000 kr i månaden. Elbilen kostar mig runt 900 kr i månaden i el. Pengarna som Markus sparar amorterar han av på sin IONIQ.

– Nu har jag inte råd att inte köra elbil, skojar han. Markus bestämde sig för att köpa en elbil eftersom han visste att den var så billig i drift. Han hade gjort sin hemläxa och var rejält påläst innan köpet. Men för att det ska fungera med elbil i Norrlands inland måste man vilja att det ska funka.
– Farsan hade bara kommit halvvägs och blivit stående i Porjus om jag skickat honom, skrattar Markus. Det gäller att laborera lite med värmen när det är riktigt kallt om jag ska komma hela vägen.

Jockmock Case 1440X810 1

De svåraste förhållanden han kört i var i -10 grader och 7 cm nysnö.
– Då hade jag inte mycket ström kvar när jag kom hem. Mindre än när det var -32 grader! Det är för att motorn kräver mycket mer energi för att kunna driva fram bilen i det motstånd som nysnön ger. Det drar mer ström än att köra värmaren på full effekt. Markus hade länge haft planer på att köpa en elbil men det gällde då främst att hitta rätt objekt. Han valde en IONIQ Electric för att han tycker att det är mest bil för pengarna och att den rent körmässigt är så bra.