Topbanner

Gör din Hyundai redo för våren

När solen börjar värma och snödroppar tittar fram är det dags att göra din Hyundai redo för våren och sommaren. Här ger vi dig några tips och goda råd!
Billede 1[2]

Att tvätta din Hyundai för att få bort salt och smuts som fastnat under vinterhalvåret är en bra start. Regelbunden tvätt gör att bilens lack håller längre och rostbildning förebyggs. Samtidigt som du städar utsidan bör du också passa på att fräscha upp bilen invändigt – och varför inte låta en av våra proffsiga servicetekniker gå på djupet och utföra en noggrann bromsservice eller hälsokontroll?

Billede 2[2]

Bokar du en hälsokontroll eller bromsservice hos din lokala Hyundai-verkstad så behöver du bara fokusera på att göra din bil vårfin ut- och invändigt. Serviceteknikern checkar av 10 viktiga punkter under hälsokontrollen – allt från kontroll av däckens mönsterdjup och tryck till vätskenivåer och bilens underrede.

För att du ska känna dig ännu tryggare kan serviceteknikern också utföra en bromsservice. Då monteras bromsarna av och smuts och beläggningar som kan förkorta deras livslängd avlägsnas. Alla rörliga delar smörjs dessutom med bromspasta för att minimera risken för hängning och slitage. Givetvis används bara Hyundai originalreservdelar vid eventuella reparationer.

6 enkla saker du kan göra själv

Tvätta utvändigt

Tvätta utvändigt

Passa på att tvätta bilen grundligt så att saltrester och smuts avlägsnas från lacken. Då förblir ytan motståndskraftig och förhindrar att rost bildas.

Städa invändigt

Städa invändigt

Lufta ur bilen, dammsug noggrant överallt och putsa instrumentbrädan och fönsterrutorna. Har du haft gummimattor under vintern kan du passa på att byta till mjuka textilmattor. Glöm inte att spola av bilens underrede så att det blir rent från smuts- och saltbeläggningar.

Kontrollera sommardäcken

Kontrollera sommardäcken

Plocka fram sommardäcken och kontrollera mönsterdjup och lufttryck. De flesta däck har en slitageindikator som visar aktuellt djup och det rekommenderade däcktrycket står i instruktionsboken. Vill du ha hjälp med både kontrollen och själva hjulskiftet kan du vända dig till din lokala Hyundai-återförsäljare.

Se över bilbatteriet

Se över bilbatteriet

Bilens batteri kan ha påverkats av vinterkylan. Kontrollera batteriet utvändigt, fyll på med destillerat vatten om det behövs och ladda det. Känns bilen trögstartad kan det vara ett tecken på att batteri är slitet och behöver bytas ut.

Byta torkarblad

Byta torkarblad

Om gummit på dina torkarblad är torrt och styvt fungerar de inte som de ska, vilket leder till att sikten blir dålig. Hackar torkarbladen när de är igång eller lämnar ränder på vindrutan är det två säkra tecken på att det är dags för nya.

 

Kontrollera oljenivån

Kontrollera oljenivån

Oljan smörjer, rostskyddar och kyler bilens motor invändigt, så gör det till en vana att kontroller nivån då och då för att undvika skador och korrosion. Är du osäker på hur man gör kan du titta i instruktionsboken eller vända dig till din lokala Hyundai-återförsäljare.