Goda råd om däck

Goda råd om däck

Däcken på din bil är en väsentlig faktor för din säkerhet när du kör bil. Däcken är det enda som har direktkontakt med asfalten och är därför avgörande för bilens styr- och bromsegenskaper. Här får du våra bästa tips.

Kontrollera dina däck regelbundet
Kontrollera däcktryck, däckmönster och skick

Kontrollera däcktryck, däckmönster och skick

Kontrollera regelbundet däckens skick såsom lufttryck, skador, ojämt slitage och däckmönster. Det är viktigt för din säkerhet att det är rätt mönsterdjup på dina däck. På däcken finns en slit-indikator som man ser genom små upphöjningar i kanalerna på däcket. När mönstret har slitits ned till dessa är det dags att byta däck. 

 

Kontrollera åldern på dina däck

Kontrollera åldern på dina däck

Det finns inget utgångsdatum på däck, men de åldras med åren. Med tiden blir däcken hårda och det riskerar din säkerhet. Du kan kontrollera däckets ålder på utsidan av däcket. Här finns ett såkallat DOT-märke som visar när däcken är producerade. DOT-märket består av fyra siffror, tex 4019. De första två anger veckonummer och de sista två anger årtal.

 

Därför är däckmönster så viktigt

Därför är däckmönster så viktigt

Lagen kräver endast 1,6 mm däckmönster - men det ger dig bara 16% vägkontakt vid 75 km/h. Därför råder vi dig att ha minst 5 mm däckmönster på vinterdäck och 3 mm däckmönster på sommardäck. 

Montera och förvara dina däck korrekt
Montering av dina däck

Montering av dina däck

När du ska montera dina däck bör du innan monteringen kontrollera att de har tillräckligt mönsterdjup och är utan skador. Du kan montera dina däck hemma om du har rätt utrustning. Din Hyundai-återförsäljare kan alltid hjälpa dig med montering av dina däck.

Boka tid för hjulskifte
Förvaring av dina däck

Förvaring av dina däck

Du kan förvara de däck som du inte använder hemma eller hos din lokala Hyundai-återförsäljare. Om du förvarar dem hemma bör de förvaras i ett torrt, svalt och mörkt rum. Detta gör att däcken inte åldras för fort. Innan du stoppar undan dem bör de rengöras och torkas. Däck på fälg ska förvaras staplade eller hängande. Däck utan fälg ska förvaras stående - och då är det en god idé att vända på dem då och då så att de behåller sin form. 

 

När du ska köpa nya däck
Val av fabrikat och storlek

Val av fabrikat och storlek

En fälg och en däckstorlek som inte är anpassad efter din bilmodell kan göra din bil mer osäker att köra. Har fälgen och däcket inte rätt specifikationer kan detta påverka bilens säkerhet och till och med vara olagligt. Därför är det viktigt att du är extra noggrann när du köper nya fälgar och däck. Fråga alltid din lokala Hyundai-återförsäljare om råd om du är tveksam.

 

Val av däcktyp

Val av däcktyp

Vi rekommenderar att du kör med däck som är anpassade efter årstiden. Det vill säga sommardäck på sommarhalvåret, och vinterdäck på vinterhalvåret. På det viset får du bästa möjliga säkerhet för dig och dina passagerare. Det är ett lagkrav att ha samma typ av däck på alla fyra hjulen. Det betyder att du ska ha antingen fyra sommardäck, fyra vinterdäck eller fyra året runt-däck på bilen. Året runt-däck och vinterdäck kan i undantagsfall blandas om de är M+S-märkta. Vi rekommenderar dock att du har samma typ av däck på alla fyra hjul av hänsyn till din säkerhet.

 

Behöver du hjälp?
Din lokala Hyundai-återförsäljare hjälper dig gärna med dina frågor. Du kan kontakta oss här: