N Artikel Topbanner

Full gas i WRC 2022 med Oliver Solberg och Hyundai Motorsport

Under de senaste åren har Hyundai Motorsport etablerat sig som ett av de ledande fabriksteamen på den internationella rallyscenen. Och med det nyintroducerade kravet på hybridteknik i bilarna är utgångsläget för bilmärket starkare än någonsin.
Årets rally-VM, eller World Rally Championship (WRC), har börjat och för Hyundai Motorsport och Sverige väntar en mycket spännande säsong. Blott 20-årige Oliver Solberg sitter bakom ratten på i20 N Rally1, Hyundai Motorsports nyutvecklade och högpresterande rallybil tillsammans med engelsmannen Elliott Edmondson som kartläsare. De utgör den yngsta duon och är en storsatsning från Hyundais sida för att hitta framtidens rallymästare.
Ett laboratorium på fyra hjul

Ett laboratorium på fyra hjul

Få motorsporter innebär samma extrema utmaningar som nutidens världsmästerskap i rally. Bilarna pressas till det yttersta vilket betyder att motor, chassi, styrning och växellåda behöver stå pall för otroligt mycket. Högpresterande i20 N Rally1 måste helt enkelt tåla mycket: Häftiga accelerationer, konstanta växlingar och vägunderlag som omfattar både asfalt, grus, sand och skarpa kurvor – och i Rally Sweden även snö, is och kyla.

Människan och maskinen

Människan och maskinen

Svenske Oliver Solberg ser fram emot sin första säsong med Hyundai:

”Det är en dröm som går i uppfyllelse för mig när jag kom med i ett fabriksteam för första gången. Men jag är förberedd och litar på min egen förmåga –­ och det råder ingen tvekan om att det är en fantastisk möjlighet för mig att vara en del av en helt ny era redan från början."

För 2022 blir en annorlunda säsong. Införandet av hybridteknik ställer helt nya, större krav på bilarna. Och på förarna! Alla tävlingsbilar är utrustade med samma hybridsystem som består av en elmotor på 100 kW, ett batteri på 3,9 kWh samt en 1,6-liters turbobensinmotor. Den elektriska kraften kan användas som en boost vid exempelvis start eller acceleration ut ur kurvor.

Rally formar framtidens bilar

Rally formar framtidens bilar

Syftet med att introducera hybridtekniken i tävlingsbilarna är i första hand att minska bilarnas miljöpåverkan. Men den hårda behandlingen som en rallybil får utstå utgör också en perfekt grund i förbättringen av hybridtekniken. Under ett rally utsätts i20 N Rally1 för enorma belastningar som både den traditionella bensinmotorn och elmotorn måste klara av, här finns det med andra ord värdefull kunskap att samla in för Hyundais ingenjörer och tekniker. Lärdomarna efter årets rallysäsong kommer därmed att ligga till grund för utvecklingen av nästa generations serietillverkade elbilar.

Det ultimata Hyundai-testet äger rum i Sverige

Det ultimata Hyundai-testet äger rum i Sverige

Efter den klassiska första deltävlingen i Monte Carlo i januari väntar nu nästa stora utmaning för Hyundai – Rally Sweden i Umeå den 24-27 februari. i20 N Rally1 trivs på snö och kommer visa att totalsegrarna i WRC 2019 och 2020 inte var en slump. De uppemot 200 000 åskådarna och omkring 100 miljoner tv-tittarna, kommer att få uppleva rally i absolut världsklass. Helgen kulminerar i söndagens Power Stage där förarna har chansen att säkra ytterligare mästerskapspoäng. Förhoppningsvis får vi se Oliver Solberg kliva upp på pallen.

Mer om Hyundai Motorsport

 

Läs mer