Hjulskift Topbanner

Allt du behöver veta om däck

Vad bör man kontrollera på sina däck och hur ska man tänka när det är dags att köpa nya? Däcken påverkar både körupplevelsen och säkerheten och det är därför de är så viktiga. Nedan reder vi ut olika begrepp och ger många goda råd som kan underlätta nyinköp, montering och förvaring.

Detta bör du kontrollera regelbundet

4 enkla saker du kan kontrollera själv

4 enkla saker du kan kontrollera själv

Kontrollera regelbundet hur däcken mår. Det omfattar lufttrycket, däckmönstret och upptäckt av eventuella skador och ojämnt slitage. På däcken finns en slit-indikator som man ser genom små upphöjningar i kanalerna på däcket. När mönstret har slitits ned till dessa är det dags att byta däck. 

 

Åldern

Åldern

Det finns inget utgångsdatum på däck, men med tiden blir de allt hårdare vilket försämrar säkerheten. Du kan kontrollera åldern på utsidan av däcket. Här finns ett så kallat DOT-märke som visar när däcken är producerade. DOT-märket består av fyra siffror, till exempel 4019. De första två siffrorna står för veckonummer och de sista två anger årtal.

 

Därför är mönsterdjupet A och O

Därför är mönsterdjupet A och O

Lagen kräver endast att dina däck har 1,6 mm mönsterdjup – men det ger dig bara 16% vägkontakt vid 75 km/h. Därför råder vi dig att ha minst 3 mm mönsterdjup på både vinter- och sommardäck. 

Så monterar och förvarar du däcken bäst

Däckmontering

Däckmontering

Innan du ska montera dina däck bör du kontrollera att de har tillräckligt mönsterdjup och är fria från skador. Du kan montera däcken hemma om du har rätt utrustning. Vill du ha hjälp kan du alltid vända dig till din lokala Hyundai-återförsäljare. När du har kört några mil är det en bra idé att dra åt hjulbultarna lite extra så att däcken sitter fast ordentligt.

Boka tid för hjulskifte
Däckförvaring

Däckförvaring

Däck som inte används kan du förvara hemma eller hos din lokala Hyundai-återförsäljare. De bör alltid förvaras torrt, svalt och mörkt. Däck på fälg ska förvaras staplade eller hängande. Däck utan fälg ska förvaras stående – och då är det en god idé att vända på dem då och då så att de behåller sin form. 

Kontakta återförsäljare

Vad ska jag tänka på när jag köper nya däck?

Storlek

Storlek

En fälg och en däckstorlek som inte är anpassad till din bil kan göra den osäker att köra. Om fälgen och däcket inte har rätt dimensioner kan det påverka väghållningen negativt och även vara direkt olagligt. Därför är det viktigt att du väljer rätt dimensioner på dina nya däck och fälgar. Be din lokala Hyundai-återförsäljare om råd om du känner dig osäker.

 

 

Däcktyp

Däcktyp

Vi rekommenderar att du kör med däck som är anpassade efter årstiden för högsta möjliga säkerhet. Det vill säga sommardäck på sommarhalvåret, och vinterdäck på vinterhalvåret. Det är ett lagkrav att ha samma typ av däck på alla fyra hjulen. Året runt-däck och vinterdäck kan i undantagsfall blandas om de är M+S-märkta.

 

 

Vi hjälper dig gärna

Om du har frågor är du varmt välkommen att kontakta din lokala Hyundai-återförsäljare.