Elbilar dyrare i inköp billigare i drift

Elbilar dyrare i inköp billigare i drift

7 April 2019

Minskade utsläpp, moderna funktioner och snygg design har gjort allt fler sugna på att köpa elbil. Det som fått många att tveka har däremot varit det något högre inköpspriset. När forskning nu har visat att elbilar är billigare att äga och köra än bensindrivna bilar, ändras utgångsläget.
Driftskostnaden för elbilar

Driftskostnaden för elbilar

För att hålla nere kostnader är det viktigt att din bil är billig i drift. Driftskostnaden för en bensin- eller dieseldriven bil ligger på 5-10 kronor per mil, medan elbilar ofta är billigare. Exempelvis kan det jämföras med IONIQ Electric, vars motsvarande kostnad landar på ungefär 2 kronor per mil.

Den kostnaden är framtagen av oberoende Sust-It, som har jämfört 66,650 olika fordon. De har beräknat att IONIQ Electric kostar 0,02 euro per kilometer att köra, eller 385,49 euro över ett år*.

*Kostnaden för varje fordon baseras på den mängd energi de använder och koldioxid de producerar över 3 060 mil, vilket är det genomsnittliga avståndet en person kör varje år. För elbilar tog de hänsyn till koldioxidutsläppen som produceras för att generera den el som används vid laddning.

Aerodynamisk design

Aerodynamisk design

Energieffektivitet är viktig för att kunna hålla låga kostnader. En av de främsta sätten att öka energieffektiviteten är genom aerodynamisk design. Därför blir designen en viktig faktor när du ska välja elbil.

I vår IONIQ nyttjas luftflödet för att minimera luftmotstånd och utsläpp. Dess yttre paneler är konstruerade för att öka aerodynamiken ytterligare, vilket i kombination med andra smarta effektivitetslösningar ger ett klassledande luftmotstånd på endast 0,24 cW.

Färre servicetillfällen

Färre servicetillfällen

Eftersom motorerna i elbilar är enklare och inte kräver byten av filter samt oljor årligen, blir även servicekostnaderna lägre i elbilar jämfört med bensin- och dieselbilar. Dessutom hjälper motorerna till att bromsa bilen, vilket minskar risken för överbelastning av bromsarna - något som även det minskar antalet servicetillfällen.

Subventionering vid inköp

Subventionering vid inköp

Elbilar är fortfarande en relativt ny teknik som produceras i en mindre skala än konventionella bilar, vilket gör att de ännu är dyrare i inköp.

För att fler ändå ska kunna köpa elbilar, infördes den 1 juli 2018 det nya fordonsskattesystemet bonus malus, som gör det mer ekonomiskt fördelaktigt att skaffa en elbil.

Systemet premierar nämligen elbilar med en bonus på upp till 60 000 kr samt minimal skatt, medan det belastar bilar med högre koldioxidutsläpp med högre avgifter.