Hjulskifte Artikel Mand Skifter Hjul Topbanner

Dags för hjulskifte – detta bör du tänka på

Vinterns kyla börjar så smått ge plats åt varmare dagar. Snart är det dags att ställa vinterkängorna på hyllan och plocka fram dina sneakers – och för all del byta ut dina vinterdäck mot sommardäck. Här är några bra saker att tänka på när det börjas vankas hjulskifte.
När är det dags att byta till sommardäck?

När är det dags att byta till sommardäck?

Mellan den 1 december och 31 mars ska vinterdäck enligt svensk lag användas när vinterväglag råder. Generellt innebär vinterväglag att det finns snö, is, slask eller frost på någon del av vägen. Det kan dock vara vettigt med god marginal då det svenska klimatet kan vara oberäkneligt innan och även efter den lagstadgade perioden.

Måste man byta till sommardäck?

Måste man byta till sommardäck?

Nej, lagligt sett får du köra med dubbfria vinterdäck, så kallade året-runt-däck, även på sommarhalvåret. Däremot är det ingen bra idé, då de är optimerade för vinterväglag och därför har längre bromssträcka och slits snabbare på sommarhalvåret.

Boka i hjulskifte i god tid

Våra verkstäder har fullt upp i hjulskiftesäsongen, så se till att boka ditt hjulskifte i god tid för att säkerställa att du tryggt och säkert kan köra med bra däck.
Hjulskifte Artikel Daek Breaker Stor
Hjulskifte Artikel Daek Breaker Lille

Ta hand om dina däck

Kontrollera däcktryck regelbundet

Kontrollera däcktryck regelbundet

För att dina däck ska fungera optimalt och behålla sin livslängd är det viktigt att kontrollera däcktrycket regelbundet. Vid låga temperaturer kan däcktrycket sjunka, så det är särskilt viktigt att kontrollera ifall det varit stora temperatursvängningar.

Förvara däcken rätt

Förvara däcken rätt

När det är dags att byta däck för säsongen är det viktigt att förvara däcken på ett bra sätt för att bibehålla livslängden. Förvara däcken torrt, svalt och skyddat från direkt solljus – ett bra tips är att skaffa däckpåsar som extra skydd. Däck på fälg bör förvaras staplade eller hängande. Däck utan fälg ska förvaras stående – och det är bra att vända på dem då och då så att de behåller sin form. Det är även en god idé att tvätta däcken innan du lägger dem på förvaring så håller de längre. De flesta av våra återförsäljare erbjuder däckhotell, vilket kan vara en trygg lösning om du vill slippa tänka på allt, eller har ont om plats hemma.

Byt ut slitna däck

Byt ut slitna däck

När däckens mönsterdjup har slitits till en viss nivå bör de bytas ut. På de flesta däck finns slit-indikator i kanalerna på däcket som visar när det är dags att byta. Slitna däck kan vara direkt farliga att köra med, så vi rekommenderar att du regelbundet håller koll på mönsterdjupet. Det är säkrast att då byta däck i par, exempelvis båda fram- eller båda bakdäck, för att säkerställa att däcken slits jämnt.

Därför är mönsterdjupet viktigt

Därför är mönsterdjupet viktigt

Lagen kräver endast att dina däck har minst 1,6 mm mönsterdjup på sommaren och 3 mm vid vinterväglag. Vid högre hastigheter minskar däckets kontakt med vägen snabbt. Därför råder vi dig att ha absolut minst 3 mm mönsterdjup på både vinter- och sommardäck, men ju djupare mönster desto bättre grepp får du.

Delbetala dina nya däck med Hyundaikortet

Om du har (eller skaffar) Hyundaikortet, får du alltid fyra månaders räntefri delbetalning när du betalar för service eller tillbehör till din bil hos oss – givetvis gäller det även nya däck*! På alla köp som görs hos Hyundai får du dessutom dubbla bonuspoäng när du betalar med ditt Hyundaikort! Läs mer om fördelarna med Hyundaikortet nedan:

 * Gäller alla inköp över 1 500 kr när du betalar med ditt Hyundaikort.