I10 Topbanner

Birgittas ”slängbil”

När Birgitta och Curt skulle skaffa en extrabil föll valet på Hyundai i10. Exakt en sådan bil som Birgitta vill ha. Och den har rattvärme!
I10 Text Picker 1

Hyundai i10 som Birgitta och Curt Öström köpt hann knappt ens komma hem från återförsäljaren innan den försvann igen. Dottern Janet behövde stanna kvar i Stockholm en dag extra och arbeta när hennes make åkte till Värmland med barnen. Eftersom Janet inte kände sig bekväm med att åka tåg under en pandemi fick hon låna sina föräldrars nya bil för att kunna återförenas med sin familj till midsommar.

– Man får ju ställa upp för sina barn, säger Birgitta med en förälders självklarhet och fortsätter: Det var ju tur att det var en helt ny bil och att den är lite större än de ”slängbilar” som vi har haft tidigare.

”Från det lilla jag hittills har kört den så tycker jag att den är gudomlig. Det är exakt en sådan bil som jag ville ha.”

Birgitta Öström

Birgitta förklarar att uttrycket ”slänga runt i” är hennes eget påhitt eftersom den är så liten och smidig att slänga runt i. Maken Curt var delaktig i beslutet att köpa en Hyundai i10 men Birgitta hade ett krav: Den måste vara vit.
– Slängbilarna har alltid varit vita och jag tycker att det är en fräck färg på en bil, konstaterar hon med ett leende.
Birgitta hann faktiskt med att köra sin nya bil i några dagar innan den försvann på dotterns Värmlandsäventyr. Så pass att hon vet känslan av att köra den.
– Från det lilla jag hittills har kört den så tycker jag att den är gudomlig. Det är exakt en sådan bil som jag ville ha. Som man bara hoppar in i, drar iväg och slänger runt med sådär, skrattar hon.

Trots att Birgitta och Curt är pensionärer har de två bilar. Birgitta berättar att det är många som undrar vad de ska med två bilar till men hon konstaterar nöjt att hon kör så mycket och det är skönt att man kan få unna sig.
Den andra bilen är Curts ögonsten och står i garaget medan ”slängbilen” står på parkeringen utanför huset. Just därför ville Birgitta ha en bil med manuell växellåda:
– Jag fickparkerar väldigt mycket och jag känner att det blir lättare när jag får kontrollera gas och koppling själv.

I10 Text Picker 2

Eftersom bilen ska stå ute året runt ser Birgitta fram emot att få prova på rattvärmen i skarpt läge. Bilen använder Birgitta när hon ska ut och göra ärenden. Då passar hon också på att göra lite småsvängar till än det ena och än det andra. Och det är hon som handlar; speciellt nu i coronatider är det bara Birgitta som går in i affärerna.

Under perioden som de varit utan Birgittas ”slängbil” har Curt fått köra runt henne eftersom hon inte så gärna vill köra runt i Curts ögonsten.

– Han är väldigt rädd om den där Golfen …, säger hon eftertänksamt.
Varje dag som Birgitta har varit utan sin lilla i10 har hon saknat den och direkt när den kom tillbaka efter midsommar stack hon ut och körde igen.

i10

i10

Liten bil – stort intryck

Läs mer Bygg bil