Familjeflykt header image

ÄVENTYR I UR OCH SKUR

Biltest - 28 April 2016

Från härligt till förfärligt på ett kick. Ibland blir det inte som planerat. När Jerker och Sofia tog med barnen på utflykt anade de inte att dagens räddning skulle bli en Grand Santa Fe.

ALLA FÖRÄLDRAR har varit där. Picknickkorgen med grillkorv, fika och kaffetermos står redo i hallen, otåliga småttingar studsar av förväntan vid ytterdörren, och för första gången på flera månader skymtar den efterlängtade solen fram. En ljuvligt krispig helgmorgon – en perfekt dag för barnfamiljen att åka på utflykt och njuta av såväl varandras sällskap som den härliga naturen. Mata getter, tälja grillpinnar och leka tafatt på klipporna – nu åker vi! Wohoo!

Men. Sedan blir det ju inte alltid riktigt så som man har tänkt sig.
– Dagen började härligt med sol och mer plusgrader än på länge, men precis när vi kom fram var det som om himlen öppnade sig. Regnet började fullkomligen ösa ner så fort vi hoppat ur bilen, säger Jerker Elfström som tillsammans med sambon Sofia Gabrielsson och deras barn Isidor, 5, och Vidar, 2, onekligen valde helt fel dag för att ge sig ut på utflykt.

När vädergudarna är på bra humör är naturreservatet Nyckelviken strax utanför Stockholm en fantastisk plats, framför allt för barn. Ponnyridning, grillning och underbar natur – helt idealiskt för ett miniäventyr på en ledig dag. OM vädret är på gott humör, som sagt. För Jerker och Sofia och deras båda söner förvandlades lördagsmyset snabbt till en ruggig historia. Och den där grillkorven, ja den fick snällt bli kvar i picknickkorgen.

– När man ska på utflykt med barn är det ju A och O att man har säkrat matsituationen så att de håller energin uppe och är glada och nöjda. Så när det närmade sig lunchtid och vi insåg att grillningen regnade bort så fick det helt enkelt bli bullar till lunch i stället, säger Jerker som just den här dagen var extra glad över att ha en bil med ett generöst lastutrymme.

– JA, EFTERSOM det var helt uteslutet att sitta ute så fick vi förlägga picknicken till bilen i stället medan vi väntade ut regnet. Men barnen var helnöjda ändå! De tyckte det var hur kul som helst att busa runt i bilen, och eftersom den är så pass stor kunde de mer eller mindre springa runt där inne, från baksätet till bagaget, fram och tillbaka.

Det där med att ha en rymlig bil är något som är väldigt viktigt för familjen. Två bilbarnstolar, vagnar, packning – det är mycket som ska få plats, samtidigt som det fortfarande ska vara bekvämt för alla.
– Det är därför vi gillar Grand Santa Fe. Den är enorm på insidan, och vi får lätt plats med allt vi behöver samtidigt som vi inte behöver sitta på varandra, säger Jerker, men påpekar att bilen, trots sin storlek, faktiskt är smidig, även när det gäller att ratta runt i Stockholms innerstad där trafiken är intensiv och det kan vara trångt på vägarna.
– Den är förvånansvärt lätt att köra inne i city, och även om bilen ser stor ut så har jag aldrig upplevt att storleken är ett problem.

BÅDE JERKER och Sofia är riktiga friluftsmänniskor, och ofta tar de med barnen på både korta och längre utflykter.
– Det blir en hel del resor till vänner som bor utanför Stockholm, och till Sofias föräldrar som bor i Hälsingland, och hittills har det inte varit några problem att åka längre sträckor med barnen. Vi passar på när de ska sova, och under tiden de är vakna tycker de att det är spännande

att sitta och titta ut genom det stora takfönstret på allt som svischar förbi, säger Jerker och fortsätter:
– Men sedan älskar ju hela familjen att tillbringa tid i naturen, så ofta blir det bara kortare utflykter till något av alla vackra naturområden runt Stockholm. Både Vidar och Isidor är inne i det stadiet när de blir fascinerade av allt. Just nu är det samla pinnar som gäller, så då är en enkel skogstur helt perfekt!

MEN ÄVEN om familjen i mångt och mycket lever efter devisen ”det finns inga dåliga kläder …” så finns det gränser, och när det blåser storm, regnet piskar mot ansiktet och rå kyla letar sig in på bara skinnet förlorar det vanligtvis så pittoreska Nyckelviken det mesta av sin charm.
– Ja, även om vi lyckades hålla barnen förhållandevis nöjda och glada, trots att de blev både blöta och kalla, så kommer just den här utflykten kanske inte att bli ihågkommen som en av våra bästa, säger Jerker och skrattar.

Och när vädret sviker är det ju skönt att man kan lita på bilen.
– Just den här dagen var ju rattvärmen helt oumbärlig, utflyktens behållning om du frågar mig. Och för barnens del blev dagens höjdpunkt picknicken i bagageutrymmet. Så man kan väl säga att bilen räddade utflykten.

DET HÄR GILLAR FAMILJEN MED GRAND SANTA FE

Storleken. Panoramasoltaket. Eluppvärmda ratten. Parkeringsassistansen.

ÅK PÅ UTFLYKT MED BARNEN I HELGEN

Här några av våra favoritplatser i Stockholm som är värda ett besök.

HELLASGÅRDEN

Friluftsanläggningen är porten till vackra Nacka naturreservat och ligger bara en kvarts bilresa från city. Bad och brännboll på sommaren, och skridskor och pulka på vintern – här finns alltid något kul att göra oavsett årstid.

NYCKELVIKEN

Härligt naturreservat i Nacka där man kan hälsa på djuren och leka kurragömma i blomsterträdgården. Här kan man även hyra en häst och själv leda den runt i området. Perfekt för otåliga barn som inte vill vänta på sin tur i ponnyridningskön.

SKANSEN

Stockholms kanske främsta utflyktsmål för barnfamiljer. Djurpark, tivoli och en inblick i hur det var förr i tiden – här kan både barn och vuxna roa sig länge. Missa inte djurens olika matningstider, det är alltid en kul upplevelse!

HÅGELBYPARKEN

Vacker herrgårdsmiljö söder om Stockholm. Förutom djur, lekpark och en järnåldersby finns här även ett lådbilsland som brukar vara väldigt uppskattat av småttingarna.

MULLE MECKPARKEN

I denna unika lekpark i Solna finns allt som barnen kan önska sig. Eller vad sägs om en blomsterlabyrint, en rymdraket, bilar och ett flygplan?

TYRESTA NATIONALPARK

Mellan Haninge och Tyresö ligger detta härliga naturreservat. Ta med barnen på Tjäderstigen, en vandringsled på drygt en kilometer där äventyren avlöser varandra.

LIDA

Stort och naturskönt friluftsområde vid sjön Getaren i Botkyrka kommun. Följ Skogsmullestigen och stanna på picknick och korvgrillning vid det fina vindskyddet.

TEXT: JIN LAVESSON, FOTO: LINDSTEN & NILSSON


HUR SKULLE DU BYGGA DIN GRAND SANTA FE?

Mer om bilen Bygg din bil
Grand sf side

HYUNDAI GRAND SANTA FE

Motor 2.2 CRDi-R
Effekt 200 hk
Växellåda Sex-stegad automat
Förbrukning 7,6 l/100 km vid blandad körning
Bagagevolym 634 l
Pris från 474 900 kronor

ÄVENTYR I UR OCH SKUR
Stäng
Missa inte våra nyheter och erbjudanden
- prenumerera på Hyundais nyhetsbrev
Genom att fylla i din e-postadress ovan samtycker du till att Hyundaikoncernen och de återförsäljare som är knutna till Hyundaikoncernen får använda den för bl.a. informations- och marknadsföringsändamål. För mer information se vår integritetspolicy.
Laddar...
Icon chat 4f2c2cefecd7f346d471433e581e5759238aa8ff3b999753033ae0cde38ace54
Chatta

Ställ dina frågor här

Välj modell

Välj motor

Välj utrustning

Jämför utrustningspaket

Välj färg

Finansiering

Så har vi räknat

Privatlån

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Priser sätts av varje återförsäljare. Finansieringsförslaget avser Hyundai Finans med 3.33% i nominell ränta samt ett restvärde på ca 40%. Inbyte/Kontantinsats motsvarande 30% (min. 20% enl. lag).

Privatleasing

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Privatleasingförslag via Hyundai Finans: 36 mån, 4 500 mil, ingen första förhöjd avgift. Övermil debiteras med 10 kr per mil, men prata med din återförsäljare om du innan känner att du vill göra en beräkning på fler antal mil redan nu.

Tjänstebil

Förmånsvärde: Avser förmånsvärde netto beräknat med 50% marginalskatt.

Företagsleasing Alla priser exkl moms. Vi har räknat med en förhöjd första leasingkostnad om 20% av bilens värde. Aviseringsavgift på 55:- samt Uppläggningsavgift på 595:- tillkommer. Restvärde 50%. Leasingtid 36 månader.

www.hyundaifinans.se