3 anledningar till att installera en laddbox hemma

3 anledningar till att installera en laddbox hemma

3 Januari 2018

Funderar du på att köpa en elbil och vill därför veta mer om laddboxar? Eller har du redan en elbil, men är osäker på om det är värt att skaffa en laddbox? Oavsett hur just din situation ser ut finns framför allt 3 anledningar till varför vi varmt rekommenderar alla att skaffa en laddbox.
1. Ladda säkrare

1. Ladda säkrare

Även om det går att ladda sitt laddbara fordon i ett vanligt uttag i hemmet, avråder vi från det på grund av säkerhetsskäl. Till skillnad från ett vanligt uttag, har laddboxen nämligen ständig kommunikation med bilen, för att se till att inget oväntat händer. De inbyggda säkerhetsfunktionerna laddboxen har ser till att elen bryts ifall bilen inte är korrekt ansluten.

Eftersom den typen av säkerhet inte finns vid laddning i vanligt eluttag, rekommenderar vi att du utrustar hemmet med en laddbox och installation från Vattenfall för att försäkra dig om att laddningen sker säkert.

2. Ladda effektivare

2. Ladda effektivare

Den mest effektiva tiden att ladda din bil är medan du sover. Då behöver du inte avbryta laddningen för att använda bilen innan den hinner bli fulladdad. På så sätt slipper du ladda flertalet kortare stunder samt fundera på om du har tillräckligt med el för att nå din slutdestination. Dessutom laddar du din elbil snabbare i en laddbox än i ett vanligt eluttag. En laddbox laddar minimum 16A, medan ett uttag brukar ge 6-10A. Det betyder att IONIQ Electric fulladdas på 5-8 timmar med en laddbox, men på 12-20 timmar i ett eluttag. På så sätt effektiviseras även själva laddprocessen med en laddbox.

3. Ladda billigare

3. Ladda billigare

En full laddning via en laddbox i ditt eget hem kostar cirka 20-25 kronor. När du laddar på en laddstation varierar kostnaden beroende på vem som äger stationen, men den kan vara upp emot 80 kronor för en full laddning. I längden kan du därmed spara in stora summor genom att mestadels ladda hemma.