Frie Vaerksteder Hero

Din guide till vinterdäck

Kör säkert i höst och vinter

Ordentliga däck är en viktig faktor för din säkerhet när du kör bil. Däcken är det enda på bilen som har direkt kontakt med asfalten och de är därför avgörande för bilens styrning och bromsegenskaper. Därför är det viktigt att din bil är rätt utrustad för säsongen.

I säsongen som kommer är vägförhållandena ombytliga. Snö. Regn. Slask. Frost. Kanske is. Väderförhållandena påverkar vägförhållandena och kan därmed utgöra en risk för att du mister kontrollen över bilen. Med bra vinterdäck har du den bästa utgångspunkten för att köra säkert i höst och vinter.

 

Goda råd om vinterdäck

En god tumregel är att du ska byta från sommar- till vinterdäck när temperaturen är under 7 grader. Vid denna temperatur stelnar sommardäckens gummi och då försämras prestandan - och därmed också din säkerhet när du kör. Vinterdäck är gjorda av gummi som är särskilt lämpliga för låga temperaturer, då de bevarar smidigheten och därmed säkrar att du kan styra och bromsa optimalt.

När du ska köpa nya vinterdäck - eller kontrollera de däck du körde på förra vintern - är det en god idé att vara uppmärksam på följande:

 

Var noga med däckmönstret

Var noga med däckmönstret

Det är viktigt för din säkerhet att du har rätt mönsterdjup på dina däck. Däck ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm i däckets huvudmönster. Tänk på att mönsterdjupet bör vara minst 3 mm för att ge bra friktion vid fuktig vägbana.

 

Kontrollera däckens ålder

Kontrollera däckens ålder

Däck åldras löpande och detta påverkar prestandan. Dessutom utvecklas teknologin ständigt, och det kan vara en god idé att hålla sig uppdaterad - både för din säkerhet och din bränsleförbrukningsekonomi.

Montera alltid vinterdäck på alla fyra hjul

Montera alltid vinterdäck på alla fyra hjul

För optimal säkerhet ska du byta till vinterdäck på bilens alla fyra hjul. Om du endast monterar vinterdäck på två av bilens fyra hjul kan det uppstå en farlig situation då däckens gummi agerar olika.

Tänk dig för när du väljer fälgar och däck

Tänk dig för när du väljer fälgar och däck

En fälg och en däckstorlek som inte är anpassad till din bilmodell kan göra bilen mindre säker att köra. Om fälgen och däcket inte har rätt dimensioner kan det påverka dig och din familjs säkerhet och faktiskt vara direkt olagligt. Därför är det viktigt att du är extra uppmärksam när du köper nya fälgar och däck. Fråga alltid din lokala Hyundai-återförsäljare om råd om du känner dig osäker. 

 

 

Förvara dina däck optimalt

Förvara dina däck optimalt

För att försäkra dig om att dina övriga däck är användbara nästa säsong ska de förvaras på bästa sätt. Din lokala Hyundai-återförsäljare hjälper dig gärna med din däckförvaring - eller ger dig råd och vägledning om hur du ska gå tillväga.

Vinterdäck på bilsemestern

Om du planerar en bilsemester under höst-eller vinterhalvåret kan det vara bra att veta vilka regler som gäller i länderna runt omkring oss:

Danmark

Ej obligatoriskt med vinterdäck.

Norge

Ej obligatoriskt med vinterdäck.

Tyskland

Vinterdäck obligatoriskt vid vinterväder.

Österrike

Vinterdäck obligatoriskt under perioden 1 november – 15 april.

Särskilda omständigheter