WRC – RALLY I VÄRLDSKLASS

Avancerad ingenjörskonst, ny teknik och skickliga förare – rally är en dröm för alla fartälskande motorfantaster. Tävlingarnas tävling när det kommer till motorsport är WRC. Sedan den enastående comebacken på banorna 2014 är Hyundai en del av den stora folkfesten.

Hyundai älskar fart, bilar och idrott. När Hyundai mötte rally var det därför inte särskilt förvånande att en livslång kärlek växte fram. Efter några blygsamma placeringar under början av 2000-talet gjorde Hyundai en framgångsrik comeback på den spektakulära rallyscenen år 2014.

Att rally och Hyundai är den ultimata matchningen blev snabbt tydligt. Under säsongen 2015 knep Hyundai-teamet den fjärde pallplatsen sedan återkomsten, och med sina 44 meter slog Thierry Neuville dessutom det fyra år gamla hopprekordet på Colin’s Crest.

Läs om Hyundais insatser i WRC här.


TEAMET

Hyundai har samlat de bästa av det bästa när det kommer till rally och motorsport. Specialister från över 20 olika nationer står bakom förarna, kartläsarna och deras bilar. De här är Hyundais tre stadiga förare:

WRC - Thierry - Neuville

Thierry Neuville

Född: 16 Juni, 1988.
WRC-debut: Rally Catalunya 2009.
Bästa placering: 1:a i Rallye Deutschland 2014.
Gånger på prispallen: 12.
Vad är hemligheten bakom dina framgångar som rallyförare?
– Det finns inga direkta hemligheter. Allt handlar om väldigt hårt arbete och om att träna, träna, träna.
Hur tar man en kurva på bästa sätt?
– Ha bra fart in i kurvan och var tidig på gasen så du får mycket fart på nästa raksträcka. Det är inte så svårt, men man vill ju ta kurvan så snabbt som möjligt så det är lätt att man tänjer på gränserna.

WRC - Dani-Sordo - porträtt

Dani Sordo

Född: 2 Maj, 1983.
WRC-debut: Rally Catalunya 2003.
Bästa placering: 1:a i Rallye Deutschland 2013.
Gånger på prispallen: 38.
Vad är det svåraste med rally?
– Rekognoseringen, det vill säga när man provkör banan. Gör man inte en bra rekognosering så kommer man heller inte kunna göra ett bra race.
Vilka är de viktigaste komponenterna för att vinna ett race?
– Alla bitar måste fungera och samspela för att man ska vinna; bilen, banan, rekognoseringen ... Man måste helt enkelt säkerställa att allt är på topp!

WRC - Hayden - Paddon

Hayden Paddon

Född: 20 april, 1987.
WRC-debut: Rally New Zealand 2007.
Bästa placering: 2:a i Rally Italia Sardegna 2015.
Gånger på prispallen: 1.
Vad är tricket bakom en bra start?
– Att hålla sig så lugn, avslappnad och fokuserad som möjligt, och att försöka visualisera sträckan man har framför sig. Att vara mentalt förberedd är a och o.
Vad tycker du bäst om med den nya generationens i20 WRC?
– Det är en riktigt bra, stabil och kraftfull rallybil med många schyssta funktioner. Den passar mig och min körstil väldigt bra.

Läs mer om teamet på Hyundai Motorsport


WRC - Nya i20

BILEN - HYUNDAI i20 WRC

I december 2015 presenterades den nya generationen i20 WRC, och i januari debuterade den på tävlingsbanan i Monte Carlo. Förutom att det är en i20 har den nya rallybilen inte mycket gemensamt med dess föregångare. Dimensionerna och plattformen är annorlunda och andas ännu mer rally – den är längre, bredare och är baserad på modellen med fem dörrar. Dessutom har den en ny motor, växellåda och fjädring. Alla komponenter är därmed omdesignade med kunskaper från Hyundais rallyerfarenheter och tester.

Den förbättrade prestandan ska leda till att Hyundais succéresa fortsätter – länge.

Det här är nya generationens i20 WRC

Motor: Turbomatad med direktinjektion.
Maxeffekt: 300 hk.
Max vridmoment: 400 Nm.
Växellåda: Sekventiell 6-stegad.
Drivning: Fyrhjulsdrift, mekaniska differentialer fram och bak.
Bromsar: Ventilerade Brembo skivbromsar (355 mm på asfalt och 300 mm på grus).
Längd/bredd: 4 035 mm/1 820 mm.
Vikt: 1 200 kg min.

HYUNDAI ÄLSKAR SPORT

Förutom motorsport kan Hyundai känna sig stolta att associeras med ett antal andra sporter. Sedan 1999 kan företaget titulera sig som en av UEFA:s EUROTOP-partners. Det nuvarande avtalet sträcker sig fram till 2017, vilket försäkrar Hyundais fortsatta starka engagemang till alla stora EM-turneringar i fotboll, senast vid sommarens Women's EURO 2013. Företaget har också agerat officiell billeverantör till FIFA-tävlingar runt om i världen, något som man började med till fotbolls-VM 2002 i Sydkorea och Japan.

Enligt avtal fortsätter detta arbete minst fram till 2022 då det är fotbolls-VM i Qatar. Hyundai är också exklusiv sponsor av backhoppningstävlingar runt om i världen som arrangeras av Fédération Internationale de Ski (FIS). Det nuvarande samarbetet med FIS omfattar mer än 80 backhoppningsevenemang.


Hyundai WRC i Rally Sweden
Nya i20 WRC sätts på prov

Se fler fartfyllda klipp och bilder på Hyundai Motorsport


OM WRC

WRC, World Rally Championship (på svenska kallat rally-VM), är en av de absolut största utmaningar som ett rally-team kan ställas inför. Den årliga tävlingen består av cirka 14 deltävlingar i lika många länder. Bilarna kör på några av de tuffaste och mest varierade sträckorna i världen och förarna måste vara beredda på allt från isiga skogsvägar till heta ökenlandskap.

Första WRC-tävlingen ägde rum 1973, och i dag är rally-VM en folkfest utan motstycke. 620 miljoner personer följer rally-VM från tv-sofforna och 3,5 miljoner ser tävlingarna på plats.

Reglerna är enkla. Först i mål vinner!

Rally-VM 2016

Rallye Monte-Carlo (21–24 januari)
Rally Sweden (11–14 februari)
Rally México (3–6 mars)
Rally Argentina (21–24 april)
Rally de Portugal (19–22 maj)
Rally Italia Sardegna (9–12 juni)
Rally Poland (30 juni–3 juli)
Rally Finland (28–31 juli)
Rallye Deutschland (18–21 augusti)
Rally China (8–11 september)
Rallye de France – Tour de Corse (29 sep–2 okt)
RallyRACC – Rally de España (13–16 oktober)
Wales Rally GB (27–30 oktober)
Rally Australia (17–20 november)
Laddar...

Välj modell

Välj motor

Välj utrustning

Jämför utrustningspaket

Välj färg

Välj finansiering

Så har vi räknat

Privatlån

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Priser sätts av varje återförsäljare. Finansieringsförslaget avser Hyundai Finans med 3.33% i nominell ränta samt ett restvärde på ca 40%. Inbyte/Kontantinsats motsvarande 30% (min. 20% enl. lag).

Privatleasing

Priset är av generalagent rekommenderat cirkapris. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Privatleasingförslag via Hyundai Finans: 36 mån, 4 500 mil, ingen första förhöjd avgift. Övermil debiteras med 10 kr per mil, men prata med din återförsäljare om du innan känner att du vill göra en beräkning på fler antal mil redan nu.

Tjänstebil

Förmånsvärde: Avser fast förmånsvärde brutto.

Kostnad för dig: Avser förmånsvärde netto beräknat med 50% marginalskatt.

Företagsleasing Alla priser exkl moms. Vi har räknat med en förhöjd första leasingkostnad om 20% av bilens värde. Aviseringsavgift på 55:- samt Uppläggningsavgift på 595:- tillkommer. Restvärde 50%. Leasingtid 36 månader.

www.hyundaifinans.se

Stäng
Missa inte våra nyheter och erbjudanden
- prenumerera på Hyundais nyhetsbrev
Genom att fylla i din e-postadress ovan samtycker du till att Hyundaikoncernen och de återförsäljare som är knutna till Hyundaikoncernen får använda den för bl.a. informations- och marknadsföringsändamål. För mer information se vår integritetspolicy